#MeToo στη Δικαιοσύνη: 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση – Ένας στους 14 άνδρες
Τι έδειξαν τα στοιχεία παγκόσμιας έρευνας. Οι περισσότεροι δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά.
#MeToo στη Δικαιοσύνη: Την πόρτα της Δικαιοσύνης χτυπάει το #MeToo, με φαινόμενα εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης να παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση και οι δικαστές και δικηγόροι από υπερασπιστές θυμάτων, να βρίσκονται συχνά οι ίδιοι στη θέση τους.
Το γεγονός πως τα φαινόμενα αυτά είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένα στο νομικό επάγγελμα ήρθε να επιβεβαιώσει η μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα που διενεργήθηκε το 2018 από τον Διεθνή Δικηγορικό Σύλλογο (IBA) και την εταιρεία ερευνών Acritas.
«Us Too?» – δηλαδή «Κι εμείς;» – ήταν ο τίτλος της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε το 2019 και στηριζόταν στα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και στην ανάλυση τους από την Μονάδα Νομικής Πολιτικής και Έρευνας του IBA.
Στην έρευνα συμμετείχαν 6.980 άτομα από 135 χώρες, από όλο το φάσμα των νόμιμων χώρων εργασίας: δικηγορικά γραφεία, in house δικηγόροι, δικηγορικοί σύλλογοι, δικαστικοί υπάλληλοι και δικαστές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περίπου μία στις δύο ερωτηθείσες γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες έχουν υποστεί εκφοβισμό στην απασχόλησή τους. Μία στις τρεις ερωτηθείσες είχε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε περιβάλλον εργασίας, όπως και ένας στους 14 άνδρες ερωτηθέντες.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα θύματα σε ποσοστό 57% δεν ανέφεραν το περιστατικό εκφοβισμού τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης φτάνει στο 75%.
Οι λόγοι για τη μη καταγγελία των περιστατικών είναι κυρίως η θέση που κατέχει ο δράστης, ο φόβος τυχόν επιπτώσεων και η περίπτωση το συμβάν να μην είναι μεμονωμένο, αλλά ενδημικό στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας.
#MeToo στη Δικαιοσύνη: Στο κενό οι καταγγελίες
Ακόμη και όταν τα θύματα αναφέρουν τέτοια περιστατικά, η αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους των χώρων εργασίας, τους απογοητεύουν – οι επίσημες απαντήσεις θεωρούνται σύμφωνα με την έκθεση ανεπαρκείς ή αμελητέες – οι δράστες σπάνια τιμωρούνται και, σε πολλές περιπτώσεις, η κατάσταση επιδεινώνεται.
Οι πολιτικές που υιοθετούνται στους χώρους εργασίας δεν επαρκούν, όπως επισημαίνεται στην έκθεση. Όπως διαπιστώνει η έρευνα, παρ’ ότι στους χώρους εργασίας είχαν προωθηθεί σε ποσοστό 53% πολιτικές για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αν και η εκπαίδευση θα μπορούσε να έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο, μόνο ένας στους πέντε νόμιμους χώρους εργασίας εκπαιδεύει το προσωπικό του για την πρόληψη και τη σωστή ανταπόκριση απέναντι στον εκφοβισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση.
Μετά εξάλλου την εκδήλωση περιστατικών, το 65% όσων δήλωσαν θύματα εκφοβισμού, αποχώρησε από την εργασία του ή σκέφτεται να αποχωρήσει, με το 37% των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης να εγκατέλειψαν την εργασία ή να σκέφτονται να φύγουν.
Πρόεδρος ΙΒΑ: Να αντιμετωπίσουμε την υποκρισία
«Ο εκφοβισμός και η σεξουαλική παρενόχληση είναι ευρέως διαδεδομένα φαινόμενα σε δικαστικούς και δικηγορικούς χώρους εργασίας. Κάποιοι από εμάς το έχουμε βιώσει οι ίδιοι. Πολλοί από εμάς έχουμε γίνει μάρτυρες. Άλλοι το έχουν ακούσει από συναδέλφους» αναφέρει ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου (IBA) Horacio Bernardes Neto.
«Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή η έρευνα παρέχει μετρήσιμη επιβεβαίωση ότι ο εκφοβισμός και η σεξουαλική παρενόχληση είναι ενδημικά στο δικηγορικό επάγγελμα. Ενοποιεί μία σειρά από διαφορετικές μεμονωμένες έρευνες από την Ιρλανδία, την Νέα Ζηλανδία έως τη Νότια Κορέα, προκειμένου το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί συνολικά για το συγκεκριμένο χώρο. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν σημαντικοί ηθικοί και νομικοί παράγοντες που πρέπει να μας κάνουν να ενεργοποιήσουμε δράσεις» προσθέτει.
Όπως επισημαίνει «αυτή η έρευνα αναδεικνύει επίσης ένα σημαντικό επαγγελματικό πρόβλημα. Οι δικηγόροι που υφίστανται εκφοβισμό ή παρενόχληση είναι απίθανο να αποδώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Η έρευνα δείχνει μάλιστα ότι εγκαταλείπουν τους χώρους εργασίας τους και, σε ορισμένους περιπτώσεις, το επάγγελμα συνολικά».
Και καταλήγει: «Ακολουθώντας το παγκόσμιο κίνημα #MeToo, ο νομικός κλάδος καλείται συχνά να συμβουλεύσει άλλους για αυτά τα θέματα. Η ικανότητά μας να συμβουλεύουμε αποτελεσματικά και να συνδράμουμε σε μία ευρύτερη κοινωνική αλλαγή υπονομεύεται εάν δεν αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της υποκρισίας».
#MeToo στη Δικαιοσύνη: Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο και στην Ελλάδα
«Αγκάθι» και στον ελληνικό νομικό κόσμο αποτελεί το φαινόμενο του εκφοβισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε ο συνδυασμός «Με το Δικηγόρο» στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2021 με τη συμμετοχή 1.177 γυναικών δικηγόρων.
Πέρα από τις διακρίσεις σε σχέση με τις άνδρες όσον αφορά τις επαγγελματικές ευκαιρίες και τις συνθήκες εργασίας, από τα πλέον αποκαρδιωτικά στοιχεία της έρευνας αποτελεί το ότι ένα ποσοστό της τάξης του 32% δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα το 5% των γυναικών που δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση ήταν ασκούμενες και οι παρενοχλήσεις που καταγράφηκαν κατά το 95% έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και κατά 5% στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, κ.λπ.).
Τα αποτελέσματα της έρευνας και τις βασικές θέσεις του συνδυασμού παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο επικεφαλής και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Αναστασόπουλος.
Μεταξύ των προτάσεων για την προστασία της γυναίκας δικηγόρου από περιστατικά έμφυλης βίας, παρενόχλησης και διακρίσεων είναι η δημιουργία μόνιμης ειδικής Επιτροπής στον ΔΣΑ για τέτοια περιστατικά, με άμεση συνεργασία της Επιτροπής με το Δ.Σ. και το Πειθαρχικό Συμβούλιο, η δημιουργία Παρατηρητηρίου και η διεξαγωγή ερευνών για το φαινόμενο, η ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων καθώς και η δημιουργία Κώδικα ή Κανονισμού (Ethics code) ειδικά για τα ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, λεκτικής βίας, ρατσιστικής και σεξιστικής συμπεριφοράς από συναδέλφους και συλλειτουργούς του επαγγέλματος, κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Σε ερωτηματολόγιο επίσης της παράταξης Εναλλακτική Παρέμβαση που απευθυνόταν σε δικηγόρους για να διαμορφωθεί εικόνα σχετικά με το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης, είχε προκύψει πως το 61% περίπου έχουν υποστεί περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης ή και βαρύτερης προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειάς τους στο πλαίσιο της άσκησης των επαγγελματικών καθηκόντων τους ως δικηγόρων.
Το 45% ανέφεραν ότι το περιστατικό συνέβη στο πλαίσιο σταθερής έμμισθης συνεργασίας με δικηγόρο, ενώ το 70% δηλώνουν ότι γνωρίζουν αντίστοιχο περιστατικό που αφορά άλλον/η συνάδελφο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδού ο νέος Ποινικός Κώδικας: Όλες οι αλλαγές και οι προσθήκες Έβριζε τον σύζυγο και δημιουργούσε εντάσεις – Έλαβε δικαστική “έξωση” από τη συζυγική εστία Χαλάνδρι-Δικηγόρος γιατρού στο dikastiko: “Απείλησε πως θα είμαι ο επόμενος, είναι αδίστακτη και δε σέβεται κανένα νόμο” – BINTEO Folli Follie: Απορρίφθηκαν οι εφέσεις – Στο εδώλιο 13 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και τα μέλη της οικογένειας ΚουτσολιούτσουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr