Μία και μόνη εξαετή θητεία του ΠτΔ θα εισηγηθεί ο πρωθυπουργός στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση

"Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία" υποστήριξε ο πρωθυπουργός

NEWSROOM
Μία και μόνη εξαετή θητεία του ΠτΔ θα εισηγηθεί ο πρωθυπουργός στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον Κωνσταντίνο Τασούλα, νυν πρόεδρο της Βουλής, ως προτεινόμενο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωσή του, ωστόσο, συνοδεύτηκε από μια έκπληξη ως προς τις αλλαγές που θα προταθούν για τον θεσμό της Προεδρίας. Όπως επεσήμανε, κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα εισηγηθεί μία και μόνη εξαετή θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Υπενθυμίζεται ότι πρώτος είχε προχωρήσει στη σχετική εισήγηση ο Στέφανος Κασσελάκης. Ειδικότερα είχε πει ότι “Το Κίνημα Δημοκρατίας, όταν έρθει η ώρα της αναθεώρησης του Συντάγματος κι όσον αφορά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση 6ετούς θητείας του ΠτΔ χωρίς τη δυνατότητα επανεκλογής. Αυτή η πρόταση κατατείνει στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας του θεσμού, υπό την έννοια ότι ο Πρόεδρος θα αποδεσμευτεί από την πίεση της επανεκλογής και έτσι θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του απερίσπαστα”.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η δήλωση για το πρόσωπο του ΠτΔ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει.

Γιατί ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς.

Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr