Μιχάλης Καλογήρου: Η μάχη με τον κορονοϊό και η “μοναχική και επίπονη” νοσηλεία- “Υπήρξαν στιγμές φόβου”.

 O Μιχάλης Καλογήρου κέρδισε μια δύσκολη μάχη με τον κορονοϊό και έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Περιγράφει πως βίωσε τη νοσηλεία του αλλά και τον σημαντικό ρόλο του Π. Πολάκη

NEWSROOM
Μιχάλης Καλογήρου: Η μάχη με τον κορονοϊό και η “μοναχική και επίπονη” νοσηλεία- “Υπήρξαν στιγμές φόβου”.

“Υπήρξαν στιγμές φόβου”, λέει ευθαρσώς ο Μιχάλης Καλογήρου, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και νυν διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη νοσηλεία του στο Σωτηρία, όπου κέρδισε τη μάχη με τον κορονοϊό. Η ιστορία της νοσηλείας του όμως έχει ενδιαφέρον, περαν της ευτυχούς κατάληξης, και για άλλα γεγονότα που συνέβησαν πριν από αυτή. Ένα από αυτά, ενδεχομένως και ανησυχητικό, είναι ότι ενώ ήδη νοσούσε (χωρίς να το γνωρίζει) , υποβλήθηκε σε δυο rapid test , τα οποία ήταν αρνητικά!

Ο πρώην υπουργός είχε κληθεί για κατάθεση στον Αρειο Πάγο για την υπόθεση Novartis προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυρας. Πληροφορίες αναφέρουν πως πήγε εκεί έχοντας ήδη ένα αρνητικό τεστ και βέβαια με όλα τα μέτρα προστασίας. Η κατάθεση στην αρεοπαγίτη (παρούσης της γραμματέως) ήταν τουλάχιστον δίωρη και έγινε με μάσκες από όλους.

Ο κ. Καλογήρου την επομένη μέρα υποβλήθηκε εκ νέου σε rapid test το οποίο ήταν και αυτό αρνητικό. Τότε ένα τυχαίο τηλεφώνημα από τον Παύλο Πολάκη, κινητοποίησε τον διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού , αφού του συνέστησε να μετρήσει το οξυγόνο του και αυτό τον οδήγησε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε θετικός με το βρετανικό στέλεχος.

Κανένας από το περιβάλλον του

Της κατάθεσης Καλογήρου στον Αρειο Πάγο ακολούθησαν τεστ στο δικαστήριο όπου εντοπίστηκε θετική και η ανακρίτρια. Γενικώς βέβαια στο δικαστήριο υπάρχουν κατά καιρούς κρούσματα, ενώ αντίθετα προξενεί εντύπωση ότι , σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς από το περιβάλλον (εργασιακό ή προσωπικό) του πρώην υπουργού νόσησε. Μάλιστα η μοναδική παρέκκλιση από το καθημερινό πρόγραμμά του ήταν η κατάθεση στον Αρειο Πάγο.

Το οξύμετρο

Ο κ .Καλογήρου από το σπίτι του , μετά την νοσηλεία του στο «Σωτηρία» με κορωνοϊό, μίλησε στο avgi.gr για τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε ο Παύλος Πολάκης, για το πώς τον στήριξε το περιβάλλον του και για τα αιτήματα γιατρών και νοσηλευτών που πρέπει, όπως λέει, να ικανοποιηθούν άμεσα.

– Πώς καταλάβατε ότι ασθενήσατε;

Ο Παύλος Πολάκης μου συνέστησε να κάνω χρήση ενός οξύμετρου για να δούμε τον κορεσμό του οξυγόνου. Η μέτρηση στο 92 μας έβαλε σε συναγερμό. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τo rapid test είχε βγει αρνητικά και δεν είχα συμπτώματα, παρά το γεγονός ότι η λοίμωξη του αναπνευστικού είχε προχωρήσει αρκετά.

– Πώς βιώσατε ως ασθενής τον κορωνοϊό; Η ανάρρωση περιγράφεται ως μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία. Φοβηθήκατε για την εξέλιξη;

Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι ο οργανισμός μου θα έδινε μάχη. Εμπιστεύθηκα απολύτως τους θεράποντες ιατρούς του «Σωτηρία» και προσπάθησα να είμαι συνεργάσιμος. Η νοσηλεία είναι μοναχική και επίπονη και υπήρξαν στιγμές φόβου. Η στήριξη των δικών μου ανθρώπων από την οθόνη του κινητού, οι ευχές όλων και βέβαια η εμπιστοσύνη στην θεραπεία που αποφάσισαν οι γιατροί βοήθησαν στην αντιμετώπιση του φόβου.

– Είδατε από κοντά την κατάσταση στο νοσοκομείο, τις ανησυχίες των ασθενών και τον αγώνα των γιατρών και των νοσηλευτών. Τι θα ξεχωρίζατε;

Θεωρώ υποχρέωσή μου να μεταφέρω στη δημόσια συζήτηση την προσωπική μου εμπειρία. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν υπερβεί προ πολλού τα όρια του λεγόμενου “burn out”. Παλεύουν με το ιατρικό τους φρόνημα και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια και βρίσκονται μακριά από οποιοδήποτε μικροπολιτική σκοπιμότητα. Το ελάχιστο που τους οφείλουμε είναι η άμεση ικανοποίηση των εύλογων αιτημάτων τους για ενίσχυση των δομών, για άμεσες προσλήψεις, πληρωμή εφημεριών-υπερωριών, σοβαρές μισθολογικές αυξήσεις στο ύψος των συναδέλφων τους των χωρών της Ε.Ε. και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Είναι επίσης απολύτως κρίσιμο να στηριχθεί η ελληνική έρευνα για τη θεραπεία των ασθενών. Καλή η επικοινωνιακή στρατηγική για την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, ο εμβολιασμός όμως καθυστερεί και η μάχη αυτή τη στιγμή δίνεται στους θαλάμους των νοσοκομείων για την επιβίωση και την ανάρρωση. Η θεραπεία αντισωμάτων στην οποία υποβλήθηκα και εγώ, λαμβάνοντας πλάσμα από αναρρώσαντες ήταν καθοριστικό για τη θεραπεία μου και βέβαια συνιστά νίκη της επιστήμης κατά του Covid-19. Γι αυτό θεωρώ πως πρέπει και η θεραπεία να βρίσκεται στον πυρήνα της δημόσιας συζήτησης και να εξασφαλιστεί η επάρκεια των νοσοκομείων να την προσφέρουν στους ασθενείς όταν χρειάζεται, με όλες τις διαθέσιμες και πιστοποιημένες μορφές που κυκλοφορεί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ