Μικρές ιστορίες – Μεγάλων γεγονότων … μια κάποια πρωτοχρονιά
Οι ιστορικοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι η Πρωτοχρονιά όντως είναι μια ιδιαίτερα ημέρα του χρόνου αφού σημαντικά, σπάνια ή εξαιρετικά κομβικά για την ανθρώπινη ιστορία γεγονότα έχουν συμβεί την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου κάποιου χρόνου …κάποτε
Για τους περισσότερους από μας το πρώτο 24ωρο της νέας χρονιάς συνδυάζεται με θετικές σκέψεις, ελπίδες για μια καλύτερη ζωή, , όνειρα και φιλόδοξους στόχους.
Πολλοί μάλιστα πιστεύουν πως ότι συμβαίνει ή ότι κάνει ο άνθρωπος τα πρώτα λεπτά του νέου χρόνου, επηρεάζουν με κάποιο τρόπο – μεταφυσικό ή θεολογικό – τις επόμενες 365 ημέρες!
Αυτά για μας τους …κοινούς θνητούς ή αν θέλετε για όσους από μας κινούνται στον δικό τους μικρόκοσμο.
Από την πλευρά τους οι ιστορικοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι η Πρωτοχρονιά όντως είναι μια ιδιαίτερα ημέρα του χρόνου αφού σημαντικά, σπάνια ή εξαιρετικά κομβικά για την ανθρώπινη ιστορία γεγονότα έχουν συμβεί την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου κάποιου χρόνου …κάποτε
Ας θυμηθούμε έστω και μόνο γι΄ αυτή τη μέρα κάποια από αυτά χωρίς καμία χρονολογική σειρά . Τι αξία άλλωστε έχει ο χρόνος… :
Την πρωτοχρονιά του 1502 πλοία του Πορτογαλικού στόλου αποβίβασαν τους πρώτους Ευρωπαίους σε μια παραλία της περιοχής που είναι σήμερα γνωστή ως Rio de Janeiro. Γι’ αυτό και η περιοχή ονομάστηκε «Το Ποτάμι του Ιανουαρίου»… Σύμφωνα με το σχετικό θρύλο, οι Πορτογάλοι ναυτικοί ονόμασαν την περιοχή Ρίο καθώς πίστεψαν ότι η είσοδος του κόλπου ήταν ουσιαστικά η εκβολή ενός ποταμού. Εκείνη την εποχή, η ονομασία “Ρίο” στην πορτογαλική γλώσσα περιέγραφε κάθε μεγάλη υδάτινη επιφάνεια. Η ανακάλυψη έγινε από μία πορτογαλική αποστολή από τον εξερευνητή Γκασπάρ ντε Λέμος μαζί του και ο εξερευνητής, θαλασσοπόρος και χαρτογράφος Αμέρικο Βεσπούτσι από τη Φλωρεντία ως παρατηρητής, απεσταλμένος του βασιλιά Μανουέλ του Α’, ο οποίος πρώτος απέδειξε ότι η Βραζιλία ή οι τότε αποκαλούμενες Δυτικές Ινδίες δεν αποτελούν τις ανατολικές παρυφές της Ασίας, όπως ισχυριζόταν ο Χριστόφορος Κολόμβος, αλλά αντιθέτως αποτελούσαν μία εντελώς ξεχωριστή ήπειρο άγνωστη έως τότε.
Την Πρωτοχρονιά του 1801 δημιουργήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο (ή Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, όπως είναι η επίσημη ονομασία του). Η Μεγάλη Βρετανία είχε επιβάλλει σταδιακά την εξουσία της στο νησί της Ιρλανδίας από τις αρχές του 18ου αιώνα (1721–1742) αλλά μια σειρά από νομοθετικές πράξεις των κοινοβουλίων του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βασιλείου της Ιρλανδίας, που εγκρίθηκαν το 1800 από τις δυο πλευρές, τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 1801 και στις 22 Ιανουαρίου, υπό το Αγγλικό Στέμμα, έγινε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η απαγόρευση του δουλεμπορίου Την 1η Ιανουαρίου του 1808 κηρύχθηκε νομοθετικά ως παράνομη η εισαγωγή σκλάβων στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής . Είχε προηγηθεί η ψήφιση του Ειδικού Νόμου Απαγόρευσης έναν χρόνο νωρίτερα, τον οποίο προωθούσε επί χρόνια ο – 3ος κατά σειρά – Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον και ο περίφημος Νόμος Περί Εμπορίου Σκλάβων του 1807 που ψηφίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τις αντιδράσεις και εφαρμόστηκε σταδιακά στις περισσότερες περιοχές της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Την Πρωτοχρονιά του 1896 ο Γερμανός φυσικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας, Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν ανακοίνωσε επίσημα την ύπαρξη των ακτίνων Χ ή τις ακτίνες Ρέντγκεν, όπως λέγονται εις τιμήν του, μετά από προσπάθειες πολλών ετών. Το 1885 έκανε στο Βίρτσμπουργκ πειράματα για τη σπουδή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των αερίων, ανακάλυψε τις ακτίνες Χ αλλά αφιέρωσε σχεδόν δυο χρόνια για να τεκμηριώσει τα ευρήματά του. Η ανακοίνωσε προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στην διεθνή επιστημονική κοινότητα λόγω των τεράστιων – για την εποχή – δυνατοτήτων χρήσης τους. Πρωταρχικά οι ακτίνες Χ χρησιμοποιήθηκαν στην Ιατρική ως διαγνωστικό εργαλείο για την πραγματοποίηση της ακτινογραφίας…
Η υιοθέτηση του προτύπου της Επίσημης Ώρας Την Πρωτοχρονιά του 1885 υιοθετείται από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο το σύστημα με τις χρονικές ζώνες της ώρας ανά τον πλανήτη και καθιερώθηκε για πρώτη φορά η λεγόμενη Επίσημη Ώρα (). Σύμφωνα με την σχετική συμφωνία, κάθε χώρα ξεκίνησε να εφαρμόζει τον συγχρονισμό των ρολογιών εντός μιας γεωγραφικής ζώνης ή περιοχής σε ένα ενιαίο πρότυπο χρόνου με ένα ενιαίο σύστημα αντί της χρήσης της ηλιακής ώρας ή της προγενέστερης μεθόδου με την υιοθέτηση ενός τοπικά επιλεγμένου γεωγραφικού μήκους για τη δημιουργία μιας τοπικής επίσημης ώρας σε εθνικό επίπεδο. Η βασική ιδέα άνηκε στον Καναδό μηχανικό και εφευρέτη Σερ Σαντφορντ Φλέμινγκ και οι πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την επίσημη ώρα ήταν η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.
Η έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ωκεανία δημιουργήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1901. Ήταν 1η Ιανουαρίου του 1901 όταν μετά από μια δεκαετία διαπραγματεύσεων, διαβουλεύσεων και ψηφοφοριών, δημιουργήθηκε η ομοσπονδία των αποικιών ως ανεξάρτητο κράτος υπό το Βρετανικό Στέμμα. Αυτή η ιστορική απόφαση εγκαθίδρυσε την Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας ως κτήση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως σήμερα ως Αυστραλία. Η Ομοσπονδιακή Επικράτεια Πρωτεύουσας δημιουργήθηκε το 1911 σε μια περιοχή, που αργότερα δημιουργήθηκε η πόλη της Καμπέρας, μελλοντικής πρωτεύουσας του νέου κράτους. Η Μελβούρνη καθορίστηκε ως η προσωρινή έδρα της κυβέρνησης από το 1901 μέχρι το 1927, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής της πόλης, οπότε και η Καμπέρα ορίστηκε και επίσημα ως πρωτεύουσα της Αυστραλίας.
Ήταν Δεκέμβριος του 1923 όταν ο Αμερικανός αστρονόμος Έντγουιν Χαμπλ ξεκίνησε να παρατηρεί με την χρήση του ισχυρότερου εκείνη την εποχή τηλεσκοπίου στον κόσμο στο Αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον σώματα όπως οι «Κηφείδες μεταβλητούς αστέρες» σε αρκετά γειτονικά «νεφελώματα» και μέχρι τα τέλη του 1924 απέδειξε οριστικά ότι απείχαν πολύ περισσότερο από όσο πιστευόταν μέχρι τότε και συνεπώς τα «σπειροειδή νεφελώματα» όπου τα παρατήρησε ήταν γαλαξίες, όπως ο δικός μας. Την ανακάλυψή του ανακοίνωσε την Πρωτοχρονιά του 1925, αλλάζοντας την εικόνα αιώνων που είχε η επιστημονική κοινότητα για το Σύμπαν. Ο σπουδαιότερος Αμερικανός αστρονόμος και από τους κορυφαίους του 20ου αιώνα, επίσης επιβεβαίωσε επιστημονικά τη συνεχή διαστολή του Σύμπαντος και τεκμηρίωση με τις ανακαλύψεις του, όπως τον περίφημο «Νόμο του Χαμπλ» και τη θεωρία της «Μεγάλης Έκρηξης».
Η πτώση του Κουβανού Δικτάτορα Μπατίστα Ο Φουλχένσιο Μπατίστα ήταν Κουβανός στρατηγός και εκλεγμένος Πρόεδρος της Κούβας την περίοδο 1940-1944, έχοντας διατελέσει σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις από το 1933. Το 1952 λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή των εκλογών, ηγήθηκε πραξικοπήματος στις 10 Μαρτίου, καθαίρεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο, Κάρλος Πριο Σοκάρας και ανέλαβε προσωρινά το αξίωμα του προέδρου με την υποστήριξη του στρατού και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μέχρι την άνοιξη του 1958 το δικτατορικό καθεστώς υπό την προεδρία του Μπατίστα, με σύγχρονο οπλισμό αντιμετώπιζε κάθε επαναστατική κίνηση και ταυτόχρονα καταπίεζε τους αντικαθεστωτικούς κύκλους. Στις εκλογές του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς η αποχή ήταν σχεδόν καθολική, που έφτανε το 98% σε ορισμένες πόλεις και οι δυνάμεις του Φιντέλ Κάστρο προήλαυναν σε όλα τα μέτωπα. Την 1η Ιανουαρίου 1959, στις 3 μμ τοπική ώρα, καθώς τα στρατεύματα του Κάστρο κατευθύνονταν προς την Αβάνα, ο Μπατίστα διέφυγε με την οικογένειά του και λιγοστούς συνεργάτες, αεροπορικώς από τη χώρα με προορισμό τον Αγ. Δομίνικο ή την Ισπανία, για να καταλήξει στην Πορτογαλία, όπου έλαβε πολιτικό άσυλο.
Η γέννηση του Φρανκεστάιν Την Πρωτοχρονιά του 1818 δημοσιεύτηκε το αριστουργηματικό gothic μυθιστόρημα – της Αγγλίδας συγγραφέως Μαίρη Σέλεϊ , “Φρανκεστάιν” ανωνύμως για την αποφυγή σκανδάλου, ήταν γυναίκα βλέπετε. Το μυθιστόρημα είχε τον τίτλο “Φρανκενστάιν ή Ο Σύγχρονος Προμηθέας” και γράφτηκε στα μέσα του 1816 στην Αγγλία όταν η Σέλεϊ ήταν μόλις 18 ετών. Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι είχαν απορρίψει την ιδέα αλλά τελικά το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1818 από ένα μικρό οίκο τον Lackington, Hughes, Harding, Mavor & Jones, που αργότερα έγινε μεγάλος όπως καταλαβαίνετε. Το όνομά της συγγραφέως εμφανίστηκε στην έκδοση του 1823 μετά την επιτυχία ενός θεατρικού έργου βασισμένου στην ιστορία του νεαρού φοιτητή ανατομίας και χειρουργικής, που ανακαλύπτει το μυστικό του της ζωή μέσω ιατρικών πειραμάτων και αλχημείας και δημιουργεί ένα ανθρωπόμορφο τέρας. Η αναθεωρημένη έκδοση του 1831 έγινε bestseller και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες, κάνοντας διάσημη την νεαρή συγγραφέα σε όλο τον κόσμο.
Ένας δουλέμπορος γράφει το «“Amazing Grace» που αργότερα έψαλλαν οι ίδιοι οι δούλοι Την Πρωτοχρονιά του 1772 ο Άγγλος ποιητής, μουσουργός και κληρικός της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Τζον Νιούτον (1725–1807) έγραψε τους στίχους ενός από τους γνωστότερους χριστιανικούς ύμνους, με τίτλο “Amazing Grace”το οποίο αποδόθηκε στα ελληνικά έναν αιώνα αργότερα ως «Ο Ύμνος των Αγγέλων». Επισήμως γράφτηκε για να τονίσει ένα κήρυγμα για την Πρωτοχρονιά του 1773 και παραμένει ως σήμερα άγνωστο αν υπήρχε συγκεκριμένη μουσική ή μελωδία, που συνόδευε τους στίχους του Νιούτον. Οι σύγχρονοι ιστορικοί όμως υποστηρίζουν πως ο Νιούτον έγραψε τους στίχους εμπνευσμένος από τη δική του, προσωπική ιστορία, μαζί με τον ποιητή Γουίλιαμ Κάουπερ. Αν και ο ίδιος δεν είχε χριστιανικές καταβολές, μια σειρά συμπτώσεων και γεγονότων έφεραν τον Νιούτον κοντά στον Χριστό καθώς το 1748 μια μεγάλη καταιγίδα έριξε το καράβι του που μετέφερε μαύρους σκλάβους από την Αφρική σε μια ιρλανδική ακτή, μετά από προσευχές του και επίκληση του Θεού για να σωθεί παρότι αμαρτωλός ως εμπλεκόμενος σε επιχειρήσεις διακίνησης σκλάβων! Παρότι συνέχισε την ενασχόλησή του με το επικερδές επάγγελμα του δουλέμπορου, το 1754 αποφάσισε να σπουδάσει Θεολογία και το 1764 χειροτονήθηκε στην Αγγλικανική Εκκλησία. Κατά την διάρκεια μιας λειτουργίας στην εκκλησία της περιοχής Όλνεϊ εμπνεύστηκε τους πρώτους στίχους τους «Amazing Grace». Αν και το ποίημα του δημοσιεύτηκε στην Αγγλία το 1779, δεν έγινε δημοφιλές παρά μόνο όταν άρχισε να ψάλλεται από αποίκους και σκλάβους στην Αμερική στις αρχές του 19ου αιώνα! Συνδέθηκε με περισσότερες από 20 μελωδίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1835 παρουσιάστηκε σε μια νέα έκδοση που ονομάστηκε «Νέα Βρετανία» και με τη μορφή αυτή ψάλλεται μέχρι και σήμερα…
Ήταν Ιανουάριος του 1934 όταν το νησί του Αλκατράζ , γνωστό στους ντόπιους και ως «Το Νησί του Διαβόλου», στη είσοδο του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο μετατράπηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή και οι πιο σκληροί και επικίνδυνοι εγκληματίες των ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στα κελιά του μέσα στα επόμενα χρόνια. Από το 1775 ως το 1866 ήταν φρούριο με στρατώνες και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Κατά την περίοδο 1868-1933 χτίστηκαν στρατιωτικές φυλακές αλλά στην συνέχεια κρίθηκε απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου μέχρι και τις 23 Μαΐου του 1963. Το ημερολόγιο έγραφε 1η Ιανουαρίου όταν ξεκίνησε η λειτουργία του ως ομοσπονδιακή φυλακή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ…
Απαγόρευση διαφημίσεων τσιγάρου Την 1η Ιανουαρίου του 1971 ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υπέγραψε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της προβολής διαφημίσεων τσιγάρων και ειδών καπνού από τα αμερικανικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα. Η τελευταία διαφήμιση προβλήθηκε εκείνη την ημέρα 10 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα στην διάσημη τηλεοπτική εκπομπή «The Johnny Carson Show». Η απόφασή του και η υιοθέτηση του συγκεκριμένου νόμου έγινε η βάση για την παγκόσμια καμπάνια απαγόρευσης του καπνίσματος και την προβολή των επικίνδυνων συνεπειών του στην υγεία μετά από επιστημονικές προσπάθειες δυο δεκαετιών.
Η ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου του 1995 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Organization) ως συνέχεια της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT), με έδρα την Γενεύη της Ελβετίας. Σήμερα είναι ο μοναδικός διεθνής οργανισμός που ασχολείται με τους κανόνες που ρυθμίζουν το εμπόριο μεταξύ των χωρών σε όλο τον κόσμο, μέσω συμφωνιών και πρωτοκόλλων, οι οποίες έχουν επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, με σκοπό την διευκόλυνση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών και των εξαγωγών καθώς και των εισαγωγέων τους από μια χώρα σε μια άλλη με συγκεκριμένες διαδικασίες και όρους.
Την 1η Ιανουαρίου του 1998 δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εισαγωγή, υιοθέτηση και διαχείριση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του «ευρώ » στην Ε.Ε. Με τις αποφάσεις των χωρών-μελών που είχαν προηγηθεί, η Ε.Κ.Τ. θα αναλάμβανε επίσης της νομισματική πολιτική στην κοινή ζώνη χρήσης του νέου νομίσματος, την αποκαλούμενη και «Ευρωζώνη» .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκληση με το “καλημέρα” του 2021 από τον Ερντογάν: Η Αγία Σοφία είναι το στέμμα του 2020 Κορονοϊός: 597 νέα κρούσματα -43 νεκροί – 429 διασωληνωμένοι Η ιστορική διαδρομή των εμβολίων που δίνει ελπίδα στη μάχη με τον κορονοϊόΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr