Παρέμβαση Αδειλίνη με αιχμές για Ι. Μπούγα: “Μόνον ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δικαίωμα να απευθύνει παραγγελίες, οδηγίες και συστάσεις προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς”

Η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου τονίζει ότι “η διασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας αποτελεί καθήκον όλων μας, αποκλειομένης κάθε επέμβασης των άλλων δύο εξουσιών” - Το έγγραφο του υφυπουργού Δικαιοσύνης που προκάλεσε την παρέμβασή της.

NEWSROOM
Παρέμβαση Αδειλίνη με αιχμές για Ι. Μπούγα: “Μόνον ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δικαίωμα να απευθύνει παραγγελίες, οδηγίες και συστάσεις προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς”

Σε μια δριμεία ανακοίνωσή της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, σπεύδει να διευκρινίσει προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας πως μόνον η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου «έχει δικαίωμα να απευθύνει παραγγελίες, γενικές οδηγίες και συστάσεις σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων τους».

Όπως επισημαίνει «η Δικαστική ανεξαρτησία συνιστά θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και η διασφάλισή της αποτελεί καθήκον όλων μας, αποκλειομένης κάθε επέμβασης των άλλων δύο εξουσιών, για οποιονδήποτε λόγο και αν αυτή επιχειρείται, ακόμη και προς αντιμετώπιση υπαρκτών και σοβαρών προβλημάτων».

Και καταλήγει πως «σύμφωνα και με το Σύνταγμα (άρθρα 87 επ.), ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όλοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί εντάσσονται στη δικαστική λειτουργία της Πολιτείας και απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Συνακόλουθα, σύμφωνα με τις πιο πάνω διατάξεις, η ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών τους ανήκει στους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες της Χώρας και κατ’ επέκταση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Γιατί έγινε η παρέμβαση της Γ. Αδειλίνη

Η αιχμηρή ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου φαίνεται να προέκυψε ύστερα από έγγραφο απέστειλε χθες (4/11) ο υφυπουργός Δικαιοσύνης,  ο τελευταίος στις διοικήσεις των δικαστηρίων και των Εισαγγελιών της χώρας και απευθύνει έγγραφες συστάσεις και οδηγίες.

Το επίμαχο έγγραφο του Ιωάννη Μπούγα αναφέρει:

«Σύμφωνα με το ν. 5108/2024 τα δικαστικά καταστήματα, όπου απονέμεται πρωτοβάθμια πολιτική Δικαιοσύνη στη Χώρα έχουν περιοριστεί σε 113 και συγκεκριμένα:
α) 56 έδρες Πρωτοδικείων,
β) 7 παράλληλες έδρες και
γ) 50 περιφερειακές έδρες.
Τόσο από τις διατάξεις του παραπάνω νόμου όσο και από το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αδιαστίκτως προκύπτει η υποχρέωση καθημερινής υπηρεσίας δικαστή στην έδρα των Πρωτοδικείων, στην παράλληλη και περιφερειακή έδρα αυτών και Εισαγγελέα στην κεντρική και παράλληλη έδρα.
Επειδή έχουμε δεχθεί παράπονα και διαμαρτυρίες δικηγόρων και πολιτών ότι δεν υπάρχει καθημερινά δικαστής υπηρεσίας στις περιφερειακές ιδίως έδρες των Πρωτοδικείων, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για τον ορισμό δικαστών και εισαγγελέων υπηρεσίας σε όλα τα δικαστήρια που λειτουργούν στην περιφέρεια σας.
Η άνω υποχρέωση δεν αναιρείται ούτε αμβλύνεται από διαφορετική ενδεχομένως συνεννόηση με τους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους για παρουσία δικαστικών λειτουργών ορισμένες ημέρες της εβδομάδας».

Ακολούθησε ανακοίνωση τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική και αντίθετη στην διάκριση των εξουσιών τη χθεσινή ενέργεια του υφυπουργού.

Γ. Αδειλίνη για Δικαστικό Χάρτη: Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ενόψει της από 16-9-2024 εφαρμογής του Νέου Δικαστικού Χάρτη απηύθυνε προς τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες της Χώρας τις ακόλουθες οδηγίες:

Με αφορμή το με αριθ. πρωτ. 6751/4.11.2024 έγγραφο του Υφυπουργού Δικαιοσύνης με αποδέκτες, μεταξύ άλλων, και τους «Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες της Χώρας» σας επισημαίνουμε τα εξής:

  1. Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, όπως συμπληρώθηκε με την παρ.1 του άρθρου 74 του ν. 5134/2024 (ΦΕΚ Α΄ 146): «1. Την εισαγγελία διευθύνει ο εισαγγελέας, ο οποίος ασκεί τις αρμοδιότητες της παρ. 7 του άρθρου 17. Αν στην ίδια εισαγγελία υπηρετούν περισσότεροι εισαγγελείς, τη διεύθυνση ασκεί ο αρχαιότερος, εφόσον στο πρόσωπό του δεν συντρέχουν τα κωλύματα που προβλέπονται στην παρ.6 του άρθρου 17. Ο Διευθύνων την εισαγγελία του πρωτοδικείου της έδρας ορίζει, με πράξη του, τον ή τους εισαγγελείς της παράλληλης έδρας, καθώς και τα καθήκοντά τους».
  2. Περαιτέρω, με το άρθρο 28 παρ.1 του ιδίου Νόμου, που τιτλοφορείται: «Η εισαγγελία ως ανεξάρτητη δικαστική αρχή», ορίζεται ότι: «1. Η εισαγγελία είναι δικαστική αρχή, ανεξάρτητη από τα δικαστήρια και την εκτελεστική εξουσία. Δρα ενιαία και αδιαίρετα και έχει ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης», ενώ κατά την παρ. 5 περ. α του ίδιου ως άνω άρθρου, μόνο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δικαίωμα να απευθύνει παραγγελίες, γενικές οδηγίες και συστάσεις σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων τους προς όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς της Χώρας.
  3. Επίσης, τονίζουμε ότι η Δικαστική ανεξαρτησία συνιστά θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και η διασφάλισή της αποτελεί καθήκον όλων μας, αποκλειομένης κάθε επέμβασης των άλλων δύο εξουσιών, για οποιονδήποτε λόγο και αν αυτή επιχειρείται, ακόμη και προς αντιμετώπιση υπαρκτών και σοβαρών προβλημάτων, όπως στην προκειμένη περίπτωση.
  4. Τέλος, σύμφωνα και με το Σύνταγμα (άρθρα 87 επ.), ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όλοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί εντάσσονται στη δικαστική λειτουργία της Πολιτείας και απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Συνακόλουθα, σύμφωνα με τις πιο πάνω διατάξεις, η ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών τους ανήκει στους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες της Χώρας και κατ’ επέκταση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr