Μήνυμα Αδειλίνη στους εισαγγελείς: “Να εστιάσουμε στη δική μας δικαστική κρίση για την αντιμετώπιση της βίας”
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων , αναφέρθηκε στο φαινόμενο της βίας που κατακυριεύσει τον κόσμο, ενώ είπε πως είναι θετικά τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα
Μήνυμα προς τους εισαγγελείς της χώρας να εστιάσουν την προσοχή τους στα του οίκους τους , δηλαδή στην δικαστική – εισαγγελική κρίση απέναντι στα φαινόμενα βίας, έστειλε από τη Μυτιλήνη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Μιλώντας στο επιστημονικό συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για το νέο ποινικό κώδικα, αποτίμησε θετικά τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή του: “..Πρέπει να σας πω ότι είναι θετικά τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή του πιο πάνω νόμου. Έχει ήδη ξεκινήσει μία μεγάλη εκκαθάριση των πινακίων με ταλαιπωρημένες υποθέσεις, με παλαιό χρόνο τέλεσης και πολλές αναβολές. Τα υπόλοιπα, τοποθετήσεις και προβληματισμούς σε επί μέρους θέματα που αφορούν το νόμο, θα μας τα εκθέσουν οι ομιλητές μας”.
Μηνύματα
Αναφερόμενη στο φαινόμενο της βίας σε κάθε έκφρασή του η ανώτατη εισαγγελέας της χώρας, αναφέρθηκε στο φαινόμενο σε όλες τις διαστάσεις του , χαρακτήρισε αφέλεια τον ισχυρισμό “ότι η πανάκεια για το πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό αυτό φαινόμενο της βίας είναι η ποινική καταστολή, είτε πρόκειται για αυστηρότερη νομοθέτηση, είτε πρόκειται για δικαστική κρίση”. Όμως έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς του εισαγγελείς της χώρας ζητώντας να φροντίσουν και να αναδείξουν τον δικό τους ρόλο, μέσα από το βασικό τους όπλο: Τη δικαστική κρίση. Ανέφερε χαρακτηριστικά:
“…Χρόνια τώρα κρίνουμε τους νομοθέτες. Κι η ομιλήτρια μαζί. Άλλοτε τους βρίσκουμε επιεικείς, άλλοτε αυστηρούς. Όμως αποφεύγουμε να διαπιστώσουμε κάτι.
Ότι και ο επιεικής και ο αυστηρός νομοθέτης σέβονται τη δικαστική κρίση. Και σ’ αυτή βέβαια περιλαμβάνεται και η κρίση των εισαγγελέων, μιας και εμείς είμαστε δικαστικοί λειτουργοί. Ο νομοθέτης αφήνει διαχρονικά χώρο για την ουσιαστική άσκηση των καθηκόντων του δικαστή και του εισαγγελέα. Και πως αλλιώς, αφού η δικαστική ανεξαρτησία είναι κατοχυρωμένη τόσο από το Σύνταγμα όσο και από το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο.
Οφείλουμε λοιπόν να εστιάσουμε στη δική μας κρίση. Τη δικαστική. Και να προβληματιστούμε για το πώς αυτή αντιμετωπίζει το φαινόμενο της βίας. Και τα δυστυχή θύματά της”
Ολόκληρη η ομιλία της κας Αδειλίνη έχει ως εξής:
“Είναι τιμή και χαρά για μένα που βρίσκομαι ανάμεσά σας, σ’ αυτό το επιστημονικό συνέδριο σχετικό με την ποινική δίκη, μετά και τις πρόσφατες παρεμβάσεις με το Ν. 5090/2024. Πρέπει να σας πω ότι είναι θετικά τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή του πιο πάνω νόμου. Έχει ήδη ξεκινήσει μία μεγάλη εκκαθάριση των πινακίων με ταλαιπωρημένες υποθέσεις, με παλαιό χρόνο τέλεσης και πολλές αναβολές. Τα υπόλοιπα, τοποθετήσεις και προβληματισμούς σε επί μέρους θέματα που αφορούν το νόμο, θα μας τα εκθέσουν οι ομιλητές μας.
Σεβόμενη τον πολύτιμο χρόνο σας, θα ήθελα, αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία της συνάντησής μας, να αναφερθώ σ’ ένα και μόνο ζήτημα επίκαιρο, που πιστεύω μας προβληματίζει όλους.
Η βία, κάθε μορφής, έχει κυριολεκτικά κατακυριεύσει τον κόσμο. Πολεμικές συγκρούσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, οργανωμένο έγκλημα, βία στους δρόμους, στις γειτονιές, στα σπίτια, στα σχολεία, στα γήπεδα, οπαδική βία, ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονίες. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι πρόκειται για φαινόμενο με ποικίλα αίτια. Οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ρατσισμός και αποστροφή της διαφορετικότητας, έλλειψη παιδείας και κυριαρχία των κατώτερων ενστίκτων, ορμών και παρορμητικών διαθέσεων του ανθρώπου, δογματισμός, εμπάθειες και προκαταλήψεις, κατάργηση του διαλόγου, του μέτρου και της ισορροπίας, έλλειψη οικογενειακής και κοινωνικής μέριμνας. Και μια κοινοτυπία: η πολυσυζητημένη, λόγω των πιο πάνω αιτίων, «κρίση αξιών» στις μέρες μας, που συμπαρασύρει πράγματι στο διάβα της τα πάντα, θεσμούς, ευγενικούς στόχους, ιδανικά και πάει λέγοντας.
Θα ήταν αφέλεια να ισχυριστεί οποιοσδήποτε μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον ότι η πανάκεια για το πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό αυτό φαινόμενο της βίας είναι η ποινική καταστολή, είτε πρόκειται για αυστηρότερη νομοθέτηση, είτε πρόκειται για δικαστική κρίση. Ασφαλώς και απαιτείται καταπολέμηση όλων των αιτίων που γεννούν το φαινόμενο, ώστε να χτυπηθεί στη ρίζα του. Ασφαλώς και απαιτείται κοινωνική και κρατική μέριμνα σε όλα τα επίπεδα. Όμως παρά τους πολυετείς αγώνες της ανθρωπότητας από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά συστήματα και από διαφορετικούς πολιτισμούς εναντίον της πολυπρόσωπης βίας, το φαινόμενο είναι εδώ. Και μας αφορά όλους. Έτσι, πιστεύω ότι κι εμείς , αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να δούμε στο θέμα αυτό τον τομέα της δικής μας ευθύνης, να εστιάσουμε σ’ αυτό που μας αφορά. Στο δικό μας καθημερινό πεδίο μάχης. Στο πεδίο απονομής της δικαιοσύνης.
Εκτός αν εγκαταλείψουμε. Και πιστέψουμε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας αφορά τους άλλους. Όλους τους άλλους εκτός από εμάς. Και ξεχάσουμε το πλούσιο οπλοστάσιο του ποινικού δικονομικού μας συστήματος, που μας επιτρέπει να απλώσουμε δίχτυ προστασίας πάνω από τα θύματα της βίας. Δεν θέλω να επεκταθώ. Χρόνια τώρα κρίνουμε τους νομοθέτες. Κι η ομιλήτρια μαζί. Άλλοτε τους βρίσκουμε επιεικείς, άλλοτε αυστηρούς. Όμως αποφεύγουμε να διαπιστώσουμε κάτι.
Ότι και ο επιεικής και ο αυστηρός νομοθέτης σέβονται τη δικαστική κρίση. Και σ’ αυτή βέβαια περιλαμβάνεται και η κρίση των εισαγγελέων, μιας και εμείς είμαστε δικαστικοί λειτουργοί. Ο νομοθέτης αφήνει διαχρονικά χώρο για την ουσιαστική άσκηση των καθηκόντων του δικαστή και του εισαγγελέα. Και πως αλλιώς, αφού η δικαστική ανεξαρτησία είναι κατοχυρωμένη τόσο από το Σύνταγμα όσο και από το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο.
Οφείλουμε λοιπόν να εστιάσουμε στη δική μας κρίση. Τη δικαστική. Και να προβληματιστούμε για το πώς αυτή αντιμετωπίζει το φαινόμενο της βίας. Και τα δυστυχή θύματά της Μια κουβέντα θα πω αγαπητοί συνάδελφοι και θα τελειώσω: Η προστασία του θύματος είναι και δική μας υπόθεση. Του καθενός από εμάς…Και επιτρέψτε μου, μια και απευθύνομαι σε αυτό το συνέδριο κυρίως σε εισαγγελείς, να σας θυμίσω, συνάδελφοί μου εισαγγελείς, ότι ο εισαγγελέας είναι φρουρός της νομιμότητας και υπερασπιστής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Κυρίως όμως είναι προστάτης των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας, όπως οι ανήλικοι και τα θύματα κάθε είδους βίας. Σας ευχαριστώ¨.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Άρειος Πάγος έβγαλε απόφαση επί αναίρεσης μετά από 6,5 χρόνια – Τι απαντά η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Υπόθεση Αυγενάκη: “Ήταν εκτός εαυτού, με απείλησε”, τα πρώτα λόγια του υπαλλήλου του αεροδρομίου -Έχει καταθέσει μήνυση-ΒΙΝΤΕΟ Ψυχικό: Πάνω από 35 διαμπερή τραύματα στη σορό του τοπογράφου – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση- ΒΙΝΤΕΟ Λασίθι: Παραδόθηκε ο άνδρας που σκότωσε τον μπατζανάκη του με μπαλοθιές κατά τη διάρκεια γλεντιού – Πως συνέβη η τραγωδίαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr