Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2025

Μήνυμα Κλάπα προς δικαστικούς λειτουργούς: “Δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ή άλλες ατομικές μας πεποιθήσεις ή υπό την πίεση της κοινής γνώμης”

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά την ομιλία της στην τελετή ορκωμοσίας των σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών συνιστά την “αποφυγή προβολής της ιδιότητάς μας στις εκφάνσεις της κοινωνικής μας ζωής και στις συναλλακτικές μας σχέσεις”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μήνυμα Κλάπα προς δικαστικούς λειτουργούς: “Δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ή άλλες ατομικές μας πεποιθήσεις ή υπό την πίεση της κοινής γνώμης” areiospagos.gr

Πολλαπλά μηνύματα για το ρόλο των δικαστικών λειτουργών έστειλε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα κατά την ορκωμοσία των σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ).

Μίλησε μεταξύ άλλων για ένα «πνεύμα αυτοθυσίας» που πρέπει να τους διακρίνει, καθώς όπως ανέφερε «τούτου ελλείποντος, η  διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης κινδυνεύει να μετατραπεί σε απλή διεκπεραιωτική διαδικασία».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως «η εργασία του δικαστικού λειτουργού δεν υπόκειται σε  ωράριο», διευκρινίζοντας πως «χρόνος εργασίας είναι και κάθε  στιγμή, που, μέσα από αδιόρατες διεργασίες του νου, εισβάλλουν στη σκέψη του ερωτήματα και προβληματισμοί από τα νομικά και  πραγματικά ζητήματα των υποθέσεων που επεξεργάζεται και σχέδια ενδεχόμενων λύσεών τους».

Ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου στον τρόπο συμπεριφοράς των δικαστικών λειτουργών εκτός των δικαστικών αιθουσών, κάνοντας λόγο για περιορισμούς που πρέπει να θέτουν στην δημόσια και ιδιωτική τους ζωή.

Μήνυμα Κλάπα προς δικαστικούς λειτουργούς: «Ο αυτοπεριορισμός απαιτεί ανώτερο ήθος δικαστή»

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός στην ομιλία της έσπευσε να δώσει μηνύματα και στους νέους, αλλά κυρίως στους εν ενεργεία λειτουργούς για τον τρόπο συμπεριφοράς, που – όπως είπε – πρέπει να διακρίνει και την στάση τους σε προσωπικό επίπεδο.

Για το λόγο αυτό συνέστησε «την αποφυγή προβολής της ιδιότητάς μας στις εκφάνσεις της  κοινωνικής μας ζωής και στις συναλλακτικές μας σχέσεις, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση σε οποιονδήποτε ότι αναμένουμε ιδιαίτερη μεταχείριση ή προνόμια. Ο  αυτοπεριορισμός απαιτεί ανώτερο ήθος δικαστή, που  εκπληρώνει τα καθήκοντά του σαν μια προσφορά στο  κοινωνικό σύνολο. Η απλότητα, η αυτοσυγκράτηση, η  διακριτικότητα, η προσήνεια, η ευγένεια, η απουσία  εγωπάθειας και αλαζονείας προς τους διαδίκους και τους  συνηγόρους τους συμβάλλει στην εμπέδωση της  εμπιστοσύνης των πολιτών στην ακεραιότητα της  Δικαιοσύνης».

Υπογράμμισε παράλληλα πως θα πρέπει να δέχονται «την αποδοχή περιορισμών στην δημόσια και ιδιωτική του συμπεριφορά, περισσότερων από τον απλό πολίτη.  Συμπεριφορές, που, για τους άλλους πολίτες, θεωρούνται απλώς ατυχείς, είναι μη αποδεκτές για ένα δικαστή, διότι  αυτός, λόγω του αξιώματός του, κρίνει τη συμπεριφορά των άλλων».

Οι 10 βασικές αρχές της κ. Κλάπα προς τους νέους δικαστικούς λειτουργούς

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, θέλησε να μοιραστεί «μερικές σκέψεις,  που αναφέρονται στις βασικές αρχές, από τις οποίες «πρέπει να  εμφορούμαστε, προκειμένου να ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντά μας και να υπερασπιζόμαστε το κύρος της Δικαιοσύνης». Μεταξύ αυτών ανέφερε συγκεκριμένα:

«- Τη βαθιά πίστη στις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και  στις αρχές του κράτους δικαίου, δηλαδή, στην αξία του  ανθρώπου, στον πλουραλισμό των ιδεών και το σεβασμό στη  διαφορετικότητα του πολίτη, που προστρέχει ενώπιόν μας.

– Την ελευθερία στη συνείδηση, τη νομική επάρκεια, τη διαρκή  επιμόρφωση, την επιμέλεια, την κριτική σκέψη, το σθένος και  το δικαστικό ήθος, δηλαδή, την αμεροληψία, την  αντικειμενικότητα, την ανεξαρτησία και την  αποτελεσματικότητα στην άσκηση του δικαιοδοτικού μας  έργου.

– Την ενσυναίσθηση του βάρους του δικαστικού λειτουργήματος. Κάθε υπόθεση, οποιονδήποτε και αν αφορά,  είναι μοναδική και σημαντική για τα εμπλεκόμενα σ’ αυτήν  πρόσωπα.

– Την εντιμότητα, την αυτοσυγκράτηση και την ευπρέπεια, κατά  την άσκηση των δραστηριοτήτων μας, εντός, αλλά και εκτός  υπηρεσίας, ώστε η συμπεριφορά μας να είναι άμεμπτη στα μάτια ενός λογικού παρατηρητή. Γιατί κάθε δικαστής, με κάθε ενέργειά του και με τη στάση του, στο πλαίσιο των  καθηκόντων του ή και πέρα από αυτά τιμά τη Δικαιοσύνη ή  την εκθέτει ανεπανόρθωτα.

– Την αποφυγή προβολής της ιδιότητάς μας στις εκφάνσεις της  κοινωνικής μας ζωής και στις συναλλακτικές μας σχέσεις, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση σε οποιονδήποτε ότι αναμένουμε ιδιαίτερη μεταχείριση ή προνόμια. Ο  αυτοπεριορισμός απαιτεί ανώτερο ήθος δικαστή, που  εκπληρώνει τα καθήκοντά του σαν μια προσφορά στο  κοινωνικό σύνολο. Η απλότητα, η αυτοσυγκράτηση, η  διακριτικότητα, η προσήνεια, η ευγένεια, η απουσία  εγωπάθειας και αλαζονείας προς τους διαδίκους και τους  συνηγόρους τους συμβάλλει στην εμπέδωση της  εμπιστοσύνης των πολιτών στην ακεραιότητα της  Δικαιοσύνης.

– Την αποδοχή περιορισμών στην δημόσια και ιδιωτική του συμπεριφορά, περισσότερων από τον απλό πολίτη.  Συμπεριφορές, που, για τους άλλους πολίτες, θεωρούνται  απλώς ατυχείς, είναι μη αποδεκτές για ένα δικαστή, διότι  αυτός, λόγω του αξιώματός του, κρίνει τη συμπεριφορά των  άλλων.

– Το πνεύμα συνεργασίας με τους συναδέλφους, το σεβασμό,  την ευπρέπεια και την ευγένεια, ακόμη και όταν διαφωνούμε.

– Το σεβασμό προς τους δικαστικούς υπαλλήλους. Οι  δικαστικοί υπάλληλοι είναι οι συνεργάτες μας και, χωρίς τη  δική τους προσφορά, συχνά, υπό δυσχερέστατες συνθήκες, δεν λειτουργεί η απονομή της δικαιοσύνης, όση ικανότητα και  επάρκεια και αν διαθέτουμε.

– Την άσκηση των καθηκόντων μας, χωρίς να επηρεαζόμαστε  από τις πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ή άλλες ατομικές μας  πεποιθήσεις ή υπό την πίεση της κοινής γνώμης, αλλά με βάση το  νόμο και τα δεδομένα κάθε υπόθεσης. Δεν πρέπει να διαλάθει της  προσοχής μας ότι το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» θεσμοθετήθηκε  από την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία, με τροποποίηση και  συμπλήρωση των διατάξεων του ισχύοντος τότε ποινικού κώδικα.

– Η εργασία του δικαστικού λειτουργού δεν υπόκειται σε  ωράριο. Χρόνος εργασίας του δεν είναι μόνον όταν δικάζει ή επεξεργάζεται τη δικογραφία. Χρόνος εργασίας είναι και κάθε  στιγμή, που, μέσα από αδιόρατες διεργασίες του νου, εισβάλλουν στη σκέψη του ερωτήματα και προβληματισμοί από τα νομικά και  πραγματικά ζητήματα των υποθέσεων που επεξεργάζεται και  σχέδια ενδεχόμενων λύσεών τους».

Οι ευχαριστίες στην Γενική Διευθύντρια της ΕΣΔΙ

Κατά την ομιλία της η κυρία Κλάπα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει «ιδιαίτερα τη Γενική Διευθύντρια της Εθνικής  Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και αγαπητή φίλη, την κ. Αναστασία Παπαδοπούλου».

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον απολογισμό της θητείας της θα πρέπει να αποτυπώσει «το σημαντικό έργο της τριετίας, ώστε να γίνει γνωστό στο σύνολο των  συναδέλφων και να συνειδητοποιήσουμε ότι η εκτέλεση των  καθηκόντων μας, υπό οποιαδήποτε έκφανση, είναι μια συνεχής  μάχη ενάντια στη μετριότητα».

Σημείωσε δε συγκεκριμένα πως «με αφορμή την εκδήλωση αυτή, θεωρώ ότι έχω ηθική  υποχρέωση να αναφέρω τα εξής: Στη δικαστική μας πορεία,  κάποιες φορές, δικαστές καλούνται να απομακρυνθούν από τη δύσκολη, πλην οικεία, εκτέλεση των δικαστικών τους καθηκόντων  και να επωμισθούν βαρύτατες ευθύνες, διοικητικές, δημιουργικές και  εποπτικές, τις οποίες δεν γνώριζαν ή δεν ήσαν εξοικειωμένοι.

Έτσι συνέβη με την κ. Παπαδοπούλου, η οποία, το 2022,  ούσα Αρεοπαγίτης, ανέλαβε, με εντολή της υπηρεσίας, το βαρύτατο  έργο της Διεύθυνσης της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Η κ. Παπαδοπούλου, μαζί με τους άξιους συνεργάτες της, επί  2 ½ χρόνια, αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι στην προαγωγή και  την αναβάθμιση της σχολής. Ανέλαβε δύσκολο και συχνά  δυσεπίλυτο έργο, με πολλαπλές ευθύνες. Επέδειξε εξαιρετική  διοικητική ικανότητα και δημιουργικότητα. Με καθημερινή  ακαταπόνητη εργασία, δυναμικότητα και ζήλο και διαθέτοντας  υψηλή νομική κατάρτιση, ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία στις  προκλήσεις, που αντιμετώπισε και δεν ήταν λίγες.

Προώθησε,  ανέπτυξε και βελτίωσε το επίπεδο της σχολής. Ανέλαβε τη  διενέργεια πολλαπλών διαγωνισμών για την εισαγωγή δικαστικών  λειτουργών και δικαστικών γραμματέων, ενώ οργάνωσε με επιτυχία  την εκπαίδευσή τους καθώς και τη διαρκή επιμόρφωσή τους, με  επανειλημμένα σεμινάρια. Ανέλαβε, επίσης, την οργάνωση της  διαδικασίας επιμόρφωσης των πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας ανά  τη χώρα, η οποία διενεργείται κανονικά με ιδιαίτερη επιτυχία.

Εκπροσώπησε, από τη θέση αυτή, άξια τον Άρειο Πάγο και είμαστε  περήφανοι γι’ αυτήν. Είμαι σίγουρη ότι στους επόμενους έξι (6)  μήνες και μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της, θα παραδώσει  στον επόμενο Γενικό Διευθυντή την Εθνική Σχολή Δικαστικών  Λειτουργών απολύτως αναβαθμισμένη εσωτερικά και εξωτερικά».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ