Μήνυμα Μιχ. Πικραμένου: “Ο δικαστής πρέπει να ανταποκρίνεται με πειθαρχία, αφοσίωση και σε εύλογο χρόνο στα καθήκοντά του”

Ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ χαρακτήρισε τον δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας ως “δρομέα μεγάλων αποστάσεων καθώς οφείλει να επιδεικνύει αντοχή από την αρχή έως το τέλος της διαδρομής”.

NEWSROOM
Μήνυμα Μιχ. Πικραμένου: “Ο δικαστής πρέπει να ανταποκρίνεται με πειθαρχία, αφοσίωση και σε εύλογο χρόνο στα καθήκοντά του”

Ουσιώδες στοιχείο για την πραγματική άσκηση του ατομικού δικαιώματος δικαστικής προστασίας αποτελεί η ανταπόκριση εντός ευλόγου χρόνου στα καθήκοντα που ανατίθενται σε δικαστές, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Μιχάλης Πικραμένος κατά τον χαιρετισμό του στην ορκωμοσία των νέων εισηγητών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ορκίστηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ οι νέοι εισηγητές Χρ. Παρέσογλου, Β. Νάιντος, Δ. Ζερβός και Κ. Δρελιώζης, απόφοιτοι της κθ’ σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Στο πλαίσιο της ορκωμοσίας χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχάλης Πικραμένος.

«Εισέρχεστε σε ένα Δικαστήριο το οποίο συμβάλλει αποφασιστικά στην πορεία της Ελλάδος τα τελευταία εκατό χρόνια επιλύοντας διαφορές που καθορίζουν την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Κατά την μακρά αυτή περίοδο το Δικαστήριο έχει εκδώσει αποφάσεις για μείζονα ζητήματα θέτοντας τη σφραγίδα του σε κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας μας από τα μέσα του εικοστού αιώνα έως σήμερα», ανέφερε αρχικώς στον χαιρετισμό του.

Για να προσθέσει: «Οι δικαστές που υπηρετούν στις τάξεις του Δικαστηρίου διακρίνονται, από τη στιγμή της ίδρυσής του, για την επιστημοσύνη καθώς και τη συγκροτημένη δικανική αντίληψη και σκέψη. Τα στοιχεία αυτά εγγυώνται δικαιοδοτικό έργο εξαιρετικής ποιότητας καθώς και υψηλής στάθμης συνεισφορά σε μη δικαιοδοτικά καθήκοντα τα οποία η Πολιτεία αναθέτει διαχρονικά, κατά το Σύνταγμα, στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ορκίστηκαν νέοι εισηγητές στο ΣτΕ – Μ. Πικραμένος: «Ο δικαστής οφείλει να ενεργεί εντός ευλόγου χρόνου»

Ιδιαίτερη αναφορά ωστόσο έκανε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στην ανταπόκριση των δικαστών εντός ευλόγου χρόνου.

Όπως σημείωσε, «για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναγκαίο προαπαιτούμενο είναι η επιστημονική συγκρότηση του δικαστή αλλά τούτο δεν είναι επαρκές. Πρέπει να συνδυάζεται απαραιτήτως με υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό. Αυτό σημαίνει ότι ο δικαστής πρέπει να ανταποκρίνεται με πειθαρχία, αφοσίωση και σε εύλογο χρόνο στα καθήκοντα που του ανατίθενται. Ο χρόνος είναι ουσιώδες στοιχείο για την πραγματική άσκηση του ατομικού δικαιώματος δικαστικής προστασίας και ως εκ τούτου ο δικαστής οφείλει να ενεργεί εντός ευλόγου χρόνου, λαμβανομένης υπόψη της πολυπλοκότητας των υποθέσεων, για τη διεκπεραίωση του δικαιοδοτικού του έργου αλλά και των μη δικαιοδοτικών καθηκόντων που του ανατίθενται».

Και υπογράμμισε πως «ο δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας μοιάζει με δρομέα μεγάλων αποστάσεων καθώς οφείλει να επιδεικνύει αντοχή από την αρχή έως το τέλος της διαδρομής, δηλαδή από την αρχή της σταδιοδρομίας του στο βαθμό του εισηγητή μέχρι την προαγωγική εξέλιξη στις ανώτατες θέσεις του Δικαστηρίου οι οποίες έχουν σοβαρές ευθύνες και μεγάλα βάρη που απαιτούν διαρκή εγρήγορση και ανταπόκριση».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣτΕ

Κυρίες και κύριοι,

Καλωσορίζουμε τους τέσσερις νέους εισηγητές που ορκίσθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δικαστηρίου μας και τους ευχόμαστε να έχουν μια λαμπρή σταδιοδρομία η οποία θα είναι προς όφελος των ίδιων, του Συμβουλίου της Επικρατείας, της Πολιτείας και προπάντων της Κοινωνίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι εισέρχεστε σε ένα Δικαστήριο το οποίο συμβάλλει αποφασιστικά στην πορεία της Ελλάδος τα τελευταία εκατό χρόνια επιλύοντας διαφορές που  καθορίζουν την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Κατά την μακρά αυτή περίοδο το Δικαστήριο έχει εκδώσει αποφάσεις για μείζονα ζητήματα θέτοντας τη σφραγίδα του σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας από τα μέσα του εικοστού αιώνα έως σήμερα.

Οι δικαστές που υπηρετούν στις τάξεις του Δικαστηρίου διακρίνονται, από τη στιγμή της ίδρυσής του, για την επιστημοσύνη καθώς και τη συγκροτημένη δικανική αντίληψη και σκέψη. Τα στοιχεία αυτά εγγυώνται δικαιοδοτικό έργο εξαιρετικής ποιότητας καθώς και υψηλής στάθμης συνεισφορά σε μη δικαιοδοτικά καθήκοντα τα οποία η Πολιτεία αναθέτει διαχρονικά, κατά το Σύνταγμα, στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ευχόμαστε να συνεχίσετε τις μεγάλες παραδόσεις του Δικαστηρίου που αποτελούν τη βάση για τη γόνιμη συμβολή του στην πρόοδο της χώρας. Μια από τις παραδόσεις του Δικαστηρίου μας, με σημαντικά αποτελέσματα στο έργο του, είναι οι διασκέψεις των Τμημάτων και της Ολομέλειας στις οποίες δοκιμάζονται ιδέες και σκέψεις για τις υπό κρίση υποθέσεις με διάλογο στο πλαίσιο του οποίου τίθενται προβληματισμοί, αναπτύσσονται απόψεις, διατυπώνονται προτάσεις με σκοπό την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης προς όφελος του κοινού καλού. Οι διασκέψεις συνδυάζονται με την καθημερινή παρουσία των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας στους χώρους του Δικαστηρίου, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία συλλογικού πνεύματος το οποίο είναι πολύτιμο στοιχείο για ένα σώμα που καλείται να παίξει σημαίνοντα ρόλο σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, θεμελιώδης αρχή του οποίου είναι το κράτος δικαίου.

Για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναγκαίο προαπαιτούμενο είναι η επιστημονική συγκρότηση του δικαστή αλλά τούτο δεν είναι επαρκές. Πρέπει να συνδυάζεται απαραιτήτως με υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό. Αυτό σημαίνει ότι ο δικαστής πρέπει να ανταποκρίνεται με πειθαρχία, αφοσίωση και σε εύλογο χρόνο στα καθήκοντα που του ανατίθενται. Ο χρόνος είναι ουσιώδες στοιχείο για την πραγματική άσκηση του ατομικού δικαιώματος δικαστικής προστασίας και ως εκ τούτου ο δικαστής οφείλει να ενεργεί εντός ευλόγου χρόνου, λαμβανομένης υπόψη της πολυπλοκότητας των υποθέσεων, για τη διεκπεραίωση του δικαιοδοτικού του έργου αλλά και των μη δικαιοδοτικών καθηκόντων που του ανατίθενται. Ο δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας μοιάζει με δρομέα μεγάλων αποστάσεων καθώς οφείλει να επιδεικνύει αντοχή από την αρχή έως το τέλος της διαδρομής, δηλαδή από την αρχή της σταδιοδρομίας του στο βαθμό του εισηγητή μέχρι την προαγωγική εξέλιξη στις ανώτατες θέσεις του Δικαστηρίου οι οποίες έχουν σοβαρές ευθύνες και μεγάλα βάρη που απαιτούν διαρκή εγρήγορση και ανταπόκριση.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Πιστεύω και εύχομαι να ανταποκριθείτε απολύτως στην υψηλή αποστολή την οποία αναλαμβάνετε από σήμερα σε αυτό το ιστορικό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr