Μισθοδικείο: Η δικαστική μάχη για τα δώρα στο Δημόσιο – Οι δικαστές “σέρνουν” το χορό των διεκδικήσεων για όλους
Θα ακολουθήσει η δικαστική μάχη στο ΣτΕ στις 6 Ιουνίου και οι αποφάσεις που θα εκδοθούν είναι αμετάκλητες και αφορούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Στα χέρια του Μισθοδικείου δίνεται σήμερα (11/3) η πρώτη μάχη για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού μετά την προσφυγή που έχουν καταθέσει δικαστικοί λειτουργοί.
Πρόκειται για τις διεκδικήσεις των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, που είχαν περικοπεί στη διάρκεια των Μνημονίων. Ωστόσο, όπως αναφέρεται οι λόγοι αυτοί έχουν πλέον εκλείψει και για το λόγο αυτό οι δικαστικοί λειτουργοί διεκδικούν την επαναφορά τους.
Στη συνεδρίαση του Μισθοδικείου θα συζητηθεί η προσφυγή των δικαστικών λειτουργών, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει και την πρώτη ένδειξη, ωστόσο η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Σε κάθε περίπτωση όπως έγραψε το dikastiko.gr μέχρι τέλους είναι έτοιμη να φτάσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) το αίτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, βρίσκοντας συνοδοιπόρο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΕ).
Η ΕνΔΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση πως μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων αξιωματούχων της καλλιεργούν στην «κοινωνία τον φόβο πως η επαναφορά των Δώρων στον δημόσιο τομέα θα γίνει τάχα η αιτία δημοσιονομικού εκτροχιασμού».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕνΔΕ «αναρωτιέται κανείς καλόπιστα εάν η μείωση της φορολογίας στα κέρδη των Ανωνύμων Εταιριών και οι δεκάδες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές καλλιέργησαν όμοιους προβληματισμούς, εάν από το δημοσιονομικό πλεόνασμα των 13 δις (υπερδιπλάσιο από το αναμενόμενο), η εθνική οικονομία κινδυνεύει να εκτροχιαστεί με την καταβολή των 2 δις για τα Δώρα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους σε όλο τον δημόσιο τομέα, εάν ο τριπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη δικαιολογούν την καλλιέργεια κλίματος φόβου».
Δικαστική μάχη για τα δώρα στο Δημόσιο: Η ώρα του ΣτΕ
Ωστόσο, κομβικό σημείο είναι η πρότυπη δίκη στο ΣτΕ όπου θα συζητηθεί η επαναφορά δώρων και επιδομάτων σε δημόσιους υπαλλήλους έπειτα από απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Πικραμένου.
Η υπόθεση θα συζητηθεί ως πρότυπη δίκη στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 6 Ιουνίου 2025 και το αντικείμενο της συζήτησης είναι η επαναφορά της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Η αίτηση είχε κατατεθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια από δημόσιο υπάλληλο ο οποίος ζητούσε την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας. Στη συνέχεια, η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου υπαλλήλου και αίτημα προκειμένου η υπόθεση να δικαστεί ως πρότυπη δίκη.
Στην αίτησή τους οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως η παράλειψη του νομοθέτη να προβεί στην επαναφορά των εν λόγω επιδομάτων είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και στην υποχρέωση του κράτους για τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Χρ. Σεβαστίδης: «Έχουν ιστορία 100 ετών στη χώρα»
Ο πρόεδρος της EνΔΕ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε: «Ο 13ος και 14ος μισθός έχουν ιστορία 100 ετών στη χώρα μας. Καταβάλλονταν από τους εργοδότες, είτε Δημόσιο είτε ιδιώτες, μέσα σε περιόδους ταραγμένες πολιτικά και οικονομικά. Αντιπροσωπεύουν τμήμα των αποδοχών των εργαζομένων και δεν χαρίστηκαν από κανέναν. Ανεστάλη η καταβολή τους στον δημόσιο τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης των αρχών της περασμένης δεκαετίας. Στον ιδιωτικό τομέα ευτυχώς εξακολουθούν να καταβάλλονται και με τον τρόπο αυτό δεν αποτελούν μια ιστορική ανάμνηση αλλά υπαρκτή πραγματικότητα» είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΕνΔΕ σε συνέντευξή του στο dikastiko.gr.
«Σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που βυθίστηκαν επίσης σε μια οικονομική περιδίνηση αντίστοιχη της Ελλάδας, η αναστολή καταβολής των «Δώρων» διήρκεσε μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια επανήλθαν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογητική βάση πλέον μετά την έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια, να παρακρατά το Δημόσιο, τμήμα των μισθών των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5%, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη» προσέθετε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ατυχήματα σε λούνα παρκ: Μήνυση κατά αιρετών του δήμου Κασσάνδρας από τον πατέρα του 19χρονου θύματος – Στις 7 Απριλίου συνεχίζεται η δίκη στην Χαλκίδα Τέμπη: Βιολογικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα στα συντρίμμια – Τι βρήκε η ομάδα Annubis στο ιδιόκτητο οικόπεδο- ΒΙΝΤΕΟ Ελληνορθόδοξος ένα από τα θύματα στη Συρία – “Η σορός του πατέρα μου έμεινε 4 ώρες στον δρόμο” Αγρίνιο: Προφυλακιστέοι τρεις ανήλικοι για κλοπή σε κοσμηματοπωλείοΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr