«Μονιμοποιούνται» οι τηλεδιασκέψεις στα δικαστήρια- Πλήρης ψηφιοποίηση εργασιών ΣτΕ και δικαστηρίων από το 2021

Στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης εισέρχεται και η Δικαιοσύνη, όπως αποτυπώνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου. Τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων δίνει ειδικότερα διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, παγιοποιώντας τις ρυθμίσεις που ίσχυσαν λόγω κορονοϊού. «Με σειρά κοινών υπουργικών αποφάσεων δόθηκε προσωρινά η δυνατότητα στις […]

NEWSROOM
«Μονιμοποιούνται» οι τηλεδιασκέψεις στα δικαστήρια- Πλήρης ψηφιοποίηση εργασιών ΣτΕ και δικαστηρίων από το 2021

Στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης εισέρχεται και η Δικαιοσύνη, όπως αποτυπώνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου. Τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων δίνει ειδικότερα διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, παγιοποιώντας τις ρυθμίσεις που ίσχυσαν λόγω κορονοϊού.

«Με σειρά κοινών υπουργικών αποφάσεων δόθηκε προσωρινά η δυνατότητα στις συνθέσεις των δικαστηρίων της χώρας να πραγματοποιούν, κατά την περίοδο της πανδημίας του νέου κορονοϊού COVID19, διασκέψεις εξ αποστάσεως με την χρήση τεχνολογικών μέσων.

Η δυνατότητα αυτή κατέστησε ευχερέστερη τη διενέργεια των διασκέψεων, διευκόλυνε τα μέλη των συνθέσεων και συνεισέφερε στην επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων και της απονομής της δικαιοσύνης.

Για τους λόγους αυτούς, με την προτεινόμενη ρύθμιση παγιοποιείται η δυνατότητα της διενέργειας διασκέψεων εξ αποστάσεως με την χρήση τεχνολογικών μέσων, εφόσον δεν είναι εφικτή η φυσική συμμετοχή ενός ή περισσοτέρων δικαστών σε αυτές» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Ψηφιακές δράσεις και για ΣτΕ και διοικητικά δικαστήρια

Την πλήρη ψηφιοποίηση από την 1η Ιανουαρίου 2021 των εργασιών του ΣτΕ και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων (ΤΔΔ) για τις δικαστικές υποθέσεις προβλέπει πρόταση που κατατέθηκε από το ΣτΕ ως αρμόδιου φορέα διαχείρισης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων της Διοικητικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ ΔΔ). Την πρόταση απέστειλε προς την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη χρηματοδότηση και την ψηφιακή αναβάθμιση του ΟΣΔΔΥ ΔΔ με πόρους του ΕΣΠΑ.

Αυτή ενσωματώνει πρωτοποριακές δράσεις και αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την παρακολούθηση των εργασιών όλων των διοικητικών δικαστηρίων σε πραγματικό χρόνο, την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών για την αποτροπή της επιβάρυνσης του ΣτΕ και των ΤΔΔ.

Παράλληλα, προβλέπει την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου, την άμεση και ουσιαστική διευκόλυνση των πολιτών, των δικηγόρων, των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την εξοικονόμηση χρόνου και οικονομικών πόρων και την αποσυμφόρηση εργασιών των υπηρεσιών του ΣτΕ και των ΤΔΔ αλλά και Υπηρεσιών της Διοίκησης (ηλεκτρονικές επιδόσεις, κατάρτιση και τήρηση ηλεκτρονικού φακέλου των υποθέσεων, ψηφιακή μορφή αποθήκευσης, διαχείρισης και διακίνησης εγγράφων και φακέλων, ηλεκτρονική διακίνηση και επεξεργασία σχεδίων διαταγμάτων κ.ά.).

Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στο στρατηγικό στόχο που έχουν θέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, η Γενική Επιτροπεία και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια για τη βελτίωση της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης, ώστε η δικαστική απόφαση να δημοσιεύεται το αργότερο εντός δύο ετών από την κατάθεση του ενδίκου βοηθήματος ή μέσου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr