Μόρια SOS: Κάηκε το αρχείο της Υπηρεσίας Ασύλου- Εγκλωβισμένοι κινδυνεύουν να μείνουν στο νησί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης και κατέστρεψε το ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και τις νέες εστίες οι οποίες ξέσπασαν «αιφνιδίως» το απόγευμα της Τετάρτης γύρω από το κέντρο όπου βρισκόταν ο άτυπος καταυλισμός με σκηνές, οι 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες δεν βρέθηκαν απλώς στους δρόμους. Κινδυνεύουν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι για […]

NEWSROOM
Μόρια SOS: Κάηκε το αρχείο της Υπηρεσίας Ασύλου- Εγκλωβισμένοι κινδυνεύουν να μείνουν στο νησί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης και κατέστρεψε το ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και τις νέες εστίες οι οποίες ξέσπασαν «αιφνιδίως» το απόγευμα της Τετάρτης γύρω από το κέντρο όπου βρισκόταν ο άτυπος καταυλισμός με σκηνές, οι 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες δεν βρέθηκαν απλώς στους δρόμους.

Κινδυνεύουν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι για αρκετούς μήνες ακόμη στο νησί, καθώς κάηκε το κτίριο της Υπηρεσίας Ασύλου, στο οποίο φυλάσσονταν όλα τα έγγραφα βάσει των οποίων όσοι δικαιούνταν θα έπαιρναν το χαρτί του αιτούντος άσυλο και θα μπορούσαν να μεταβούν στην ηπειρωτική χώρα, ενώ οι υπόλοιποι θα έπρεπε να επιστραφούν στην Τουρκία ή οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους.

Τώρα, η διαδικασία θα πρέπει ουσιαστικά να ξεκινήσει από μηδενική βάση εκτός και εάν κάποια στοιχεία που είχαν περαστεί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές καταστεί δυνατόν να ανακτηθούν. «Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι τα αρχεία της Υπηρεσίας έχουν υποστεί τις συνέπειες της πυρκαγιάς» υπήρξε η χαρακτηριστική αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου. «Αυτή είναι μια πρόσθετη πρόκληση, την οποία όμως θα αντιμετωπίσουμε» τόνισε.

Ήδη, οι διαδικασίες καταγραφής των αιτούντων άσυλο –στην πράξη όσοι έφταναν στο νησί υπέβαλαν αίτημα ανεξαρτήτως εάν είχαν την ιδιότητα του πρόσφυγα ή όχι προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα- ήταν χρονοβόρες. Το τελευταίο διάστημα, οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων είχε επιταχυνθεί σημαντικά.

Ωστόσο, βάσει των νέων δεδομένων, οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Ασύλου ενδέχεται να κληθούν να ξεκινήσουν την εξέταση εξ αρχής των αιτημάτων γεγονός που θα σημάνει νέα καθυστέρηση και παράλληλα μέχρι την οριστικοποίησή τους οι αιτούντες είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στη Μυτιλήνη.

Αγώνας δρόμου για τη στέγαση

Επιχείρηση για τη στέγαση όσων αποχώρησαν από τη Μόρια έστησε η κυβέρνηση, δίνοντας αγώνα δρόμου ώστε οι περισσότεροι να μπορέσουν να καλυφθούν.

Αρχικώς, οι εκτιμήσεις των αρμοδίων μιλούσαν για περίπου 3.500 με 4.000 άτομα από τα συνολικά 13.000 για τα οποία θα έπρεπε να βρεθεί στέγη, καθώς τα υπόλοιπα διέμεναν ήδη σε σκηνές στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ της Μόριας, που δεν είχαν υποστεί ζημιές από την αρχική πυρκαγιά.

Ωστόσο, οι νέες εστίες πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στον περιβάλλοντα χώρο του ΚΥΤ, όπου και βρίσκονταν οι σκηνές, ανάγκασαν σε φυγή εκ νέου και άλλους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι είχαν επιστρέψει στα καταλύματά τους. Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού, ένα επιβατικό πλοίο και δύο αρματαγωγά μετέβησαν στο νησί προκειμένου να φιλοξενήσουν όσους είχαν ανάγκη.

Προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση υπήρξαν τα ασυνόδευτα παιδιά για τα οποία από την πρώτη στιγμή και με παρέμβαση της Κομισιόν που ανέλαβε τη χρηματοδότηση μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα. Επίσης, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις ευπαθείς ομάδες.

Το «στοίχημα» του κορονοϊού

Μείζον ζήτημα αποτελεί και η αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού, δεδομένου μάλιστα πως 35 άτομα από το ΚΥΤ Μόριας είχαν βρεθεί θετικά. Μάλιστα, κάποιες εκτιμήσεις ανέφεραν πως η απόφαση για απομόνωσή της καθώς και της επιβολής καραντίνας σε όσους είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους πυροδότησε την ένταση και οδήγησε στην πυρκαγιά –αν και μετά τις χθεσινοβραδινές νέες πυρκαγιές στο σημείο φέρεται να ενισχύεται η άποψη πως μπορεί να είναι υποκινούμενες.

Σε κάθε περίπτωση, ο πονοκέφαλος των αρμοδίων έγκειται στο γεγονός πως μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης είχαν εντοπιστεί μόνον 8 από τους 35 οι οποίοι ήταν θετικοί στον κορονοϊό. Για το λόγο αυτό, επιχειρείται με κάθε τρόπο να μην μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες προς το κέντρο της πόλης ή σε άλλες περιοχές, όπου θα ήταν αδύνατον να βρεθούν. Στο νησί έχουν φτάσει υγειονομικές μονάδες ώστε να πραγματοποιήσουν τεστ για τον ιό σε όσο περισσότερους μετανάστες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr