Μόσιαλος: Δεν χρειάζεται τέταρτη δόση – “Ας περιμένουν οι κάτω των 60”, λέει ο Χρηστάκης – ΒΙΝΤΕΟ
Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμβολιασμών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη της 4ης δόσης για τους πολίτες 30-59 ετών.
Στην τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και για το νέο σκεύασμα που θα χορηγείται από τον Οκτώβριο αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος και ο Έλληνας καθηγητής του Yale, Νικόλαος Χρηστάκης.
Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμβολιασμών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη της 4ης δόσης για τους πολίτες 30-59 ετών. Ο καθηγητής Πολιτικής της υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος εκφράζει τη διαφωνία του στην απόφαση χορήγησης 2ης αναμνηστικής δόσης.
“Πάντα σε συζήτηση με τον προσωπικό του γιατρό που γνωρίζει ιστορικό υγείας πρέπει ο καθένας να αποφασίσει αν θα κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου, όμως θεωρώ πως δεν χρειάζεται αν δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα ή δεν υπάρχει σοβαρό νόσημα”, είπε ο καθηγητής στον ΑΝΤ1.
“Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο.”
“Και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων στη Σουηδία έχουν άλλα ηλικιακά όρια που “μιλουν”για τους άνω των 79 ετών, όπως και στη Βρετανία στην οποία ζω η τέταρτη δόση είναι μόνο για τους άνω των 75 που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας” τόνισε ο καθηγητής.
Μάλιστα έθεσε και το ερώτημα για το πόσοι άνω των 60 έχουν κάνει αυτούς τους δυόμιση μήνες που άνοιξε η πλατφόρμα την αναμνηστική δόση “είναι μόνο το 17%” είπε.
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως “νόημα το νέο εμβόλιο από Οκτώβρη θα έχει μόνο ανα ντιμετωπίζει την παραλλαγή Β5 της όμικρον, καθώς η Β4 θα έχει χαθεί έως τότε” ενώ πρότεινε ” να γίνονται κάθε 2- 3 εβδομάδες να γίνονται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να ελέγχεται η ανοσία στην κοινότητα”.
Χρηστάκης για τέταρτη δόση: Αν υπάρχει η δυνατότητα, ας περιμένουν οι κάτω των 60
Ο Έλληνας καθηγητής του Yale, Νικόλαος Χρηστάκης θεωρεί πως τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας ίσως θα έπρεπε να περιμένουν το νέο εμβόλιο που θα έρθει το Φθινόπωρο.
“Εάν έχει τη δυνατότητα ένας άνθρωπος να επιλέξει μεταξύ του εμβολίου που υπάρχει τώρα και ενός εμβολίου που θα έρθει τον Οκτώβριο καλό θα ήταν να περιμένει το νέο εμβόλιο το οποίο θα είναι βελτιωμένο και θα πιάνει την Όμικρον”
Ενώ η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε “όχι μόνο για λόγους υγείας, υπάρχουν και για περιπτώσεις που το επάγγελμα τους, τους εκθέτει σε μεγάλο βαθμό στον ιό, ακόμη και για κοινωνικά θέματα, για ανθρώπους που έχουν ρυθμίσει ταξίδια και μια μεγάλη κατηγορία είναι και τα άτομα τα οποία έχουν στενές σχέσεις με άλλα άτομα ευάλωτα”.
Η σύσταση πάντως είναι ισχυρή για τα άτομα άνω των 60 ετών, ενώ όσοι είναι νεότερης ηλικίας και επιθυμούν να εμβολιαστούν μπορούν να κάνουν τη 4η δόση 4 μήνες μετά την 3, ενώ όσοι έχουν νόσηση μετά τη 3η δόση, δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Πάντως σύμφωνα με τον καθ. Νικόλαο Χρηστάκη θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον ιό για τουλάχιστον 2 ακόμα χρόνια.
“Με αυτή τη πανδημία θα έχουμε συνέχεια κύματα, χρειάζονται τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια για να εξασθένιση”
Ο κίνδυνος μιας νέας επικίνδυνης μετάλλαξης είναι πάντα υπαρκτός με δεδομένο ότι αρκετοί πληθυσμοί φτωχών χωρών δεν έχουν εμβολιαστεί λέει στον ΑΝΤ1 η Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης .
“είναι ηθικά προβληματικό να μοιράζουμε ένα αγαθό με τέτοιο τρόπο και δημιουργεί πρόβλημα γιατί έτσι καθυστερεί να τελειώσει η πανδημία”.
Πηγή: ant1news.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση – Ποιοι καλούνται να εμβολιαστούνΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr