Μπλόκο στον υποχρεωτικό εμβολιασμό βάζουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό
Προσέφυγαν κατά των διατάξεων, βάσει των οποίων υποχρεώνονται να εμβολιαστούν κατά του κορονοΐού, αλλιώς τίθενται σε διαθεσιμότητα. Ζητάνε να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος.
Τοίχο κατά των εμβολιασμών υψώνουν οι κατηγορίες, που περιλαμβάνονται σε εκείνες που θα πρέπει βάσει νομοθετικών επιταγών να προχωρήσουν στην τήρηση των μέτρων μεταξύ των οποίων και η διενέργεια υποχρεωτικών εμβολίων. Καθώς, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή εργασίας και ενδεχομένως μετά από κάποιο διάστημα με απόλυση.
Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις βάζουν στο επίκεντρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και σε όσους νοσηλευτές παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες. Στο επόμενο βήμα, αναμένεται να τεθεί στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό σε σχολεία και πανεπιστήμια.
Και η αντίδραση των εργαζομένων, που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στους εμβολιασμούς, έχει ήδη καταστεί εμφανής καθώς όπως προαναγγέλλουν θα προχωρήσουν σε προσφυγές κατά του υποχρεωτικού χαρακτήρα.
Πρόκειται για προβλέψεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαΐκές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν την αντίδραση των εργαζομένων έναντι των σχετικών νομοθετικών διατάξεων.
Ενδεικτικό είναι πως περίπου τριακόσιοι γιατροί και νοσοκόμοι της περιοχής της Λομβαρδίας στην Ιταλία προσέφυγαν στο διοικητικό δικαστήριο της περιφέρειάς τους, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που τους υποχρεώνει να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού.
Πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται στις πόλεις Μπρέσια, Μάντοβα, Κρεμόνα και Μπέργκαμο. Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι όρισε με απόφασή της, ότι όποιος γιατρός, νοσοκόμος, ή μέλος του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων αρνείται να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θα τίθεται σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου. Η απόφαση έγινε δεκτή από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και ήδη άρχισε να εφαρμόζεται.
Σύμφωνα με την προσφυγή που κατατέθηκε στο διοικητικό δικαστήριο της Λομβαρδίας, η συγκεκριμένη υποχρέωση δεν είναι νόμιμη, διότι, όπως τονίζεται «δεν συνάδει με το ιταλικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ αφορά σε ένα εμβόλιο για το οποίο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του».
Το ιταλικό υπουργείο Υγείας αντιθέτως θεωρεί ότι αυτό που προέχει , έστω και αν πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού οι επιλογές του κάθε πολίτη, είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και ότι όποιος έρχεται σε άμεση επαφή με ευπαθείς ομάδες δεν μπορεί να απορρίπτει τον εμβολιασμό.
Αναμένεται η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της Λομβαρδίας, αλλά σε κάθε περίπτωση κύριος στόχος της κυβέρνησης στην Ιταλία είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να εμβολιαστούν τουλάχιστον όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι μέχρι τώρα αρνήθηκαν να λάβουν τα σκευάσματα – πρόκειται για περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Με πληροφορίες από το legalnews24. gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Βόμβα” Λοβέρδου: Να μην έρχονται στη Βουλή οι ανεμβολίαστοι βουλευτές – ΗΧΗΤΙΚΟ Μανιτάκης: Συνταγματική η αναστολή εργασίας για τους αρνητές των εμβολίων Κώστας Χρυσόγονος για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εργαζομένων: Στα όρια της συνταγματικότητας η αναστολή εργασίας – ΒΙΝΤΕΟ Αυτά είναι τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ποιους αφορά – Ποιες είναι οι ποινές και τα πρόστιμα – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ Διάγγελμα Μητσοτάκη: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε εργαζόμενους σε γηροκομεία και υγειονομικούς – Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr