Ν. Χαρδαλιάς προς δημάρχους: Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, τίποτα δεν έχει τελειώσει – Β. Κικίλιας: Η στάση μας θα καθορίσει και την πορεία της νόσου – Πρ. νοσοκομειακών γιατρών: Να απαγορευτούν τα πανηγύρια
Μήνυμα προς τους δημάρχους, εν όψει του φετινού καλοκαιριού και των εκδηλώσεων σε κάθε περιοχή λόγω εορτών, έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται λόγω κορονοϊού, που υποβλήθηκε κατά την διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής εκδήλωσης για τις επιπτώσεις του covid-19, που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.
Αναφερόμενος στα διοικητικά της κάθε περιοχής σχετικά με το θέμα της επιδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε:
«Πρέπει η αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμαρχοι να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε όλο αυτό. Ένα πανηγύρι γίνεται γιατί ένας δήμαρχος παραχωρεί έναν χώρο. Άρα εκ των πραγμάτων ο δήμαρχος που παραχωρεί τον χώρο, προφανώς έχει την ευθύνη να ελέγξει ότι τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που οι επιδημιολόγοι μας έχουν καταθέσει. Άρα, με την περισσή ευθύνη που όλον αυτόν τον καιρό πορευθήκαμε, μην περιμένουμε οριζόντιες νόρμες, ότι απαγορεύονται όλα τα πανηγύρια. Ο καθένας θα σταθμίσει τα δεδομένα της περιοχής του το είδος των εκδηλώσεων που πρέπει και αν πρέπει να γίνουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγύρια ούτε για συναθροίσεις ούτε για το παραμικρό. Είναι ώρα ευθύνης για τι τίποτα δεν έχει τελειώσει».
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μέτρων σε περίπτωση επιδημιολογικού φορτίου που διαπιστώνεται και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πάλι ένα οριζόντιο lockdown στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Υπάρχουν πρωτόκολλα διαδικασιών. Δεν υπάρχουν οριζόντιες αντιμετωπίσεις. Ανάλογα με το σενάριο ενεργοποιούνται και ορισμένα πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει αυτό που ακούω πολύ συχνά, στα πόσα κρούσμα πάμε στο lockdown. Πολύ καλά γνωρίζουν και οι επιδημιολόγοι μας ότι μπορεί να έχουμε 60 κρούσματα, π.χ., σε μια περιοχή, τα οποία όμως να είναι σε ελεγχόμενο κύκλο και να μπορούμε να τα στεγανοποιήσουμε, ενώ μπορεί να έχουμε πέντε κρούσμα διάσπαρτα σε μια κοινότητα, που οι ιχνηλατήσεις να δείχνουν ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής, οπότε θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, τοπικά. Δεν υπάρχει μοτίβο πάνω σε αυτό και η συζήτηση σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, ποσοτικά, είναι και αβάσιμη και πέρα από κάθε επιχειρησιακή προσέγγιση».
Β. Κικίλιας: Η στάση μας απέναντι στον κορονοϊό θα καθορίσει και την πορεία της νόσου
Δεν μπορούμε να κρατήσουμε για πάντα τους συμπολίτες μας κλεισμένους στα σπίτια τους, ούτε τους τουρίστες, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star. «Προφανώς, πάνω απ’ όλα μάς ενδιαφέρει η δημόσια υγεία και με αυτήν τη λογική, ναι, απαντώ ευθέως, με προβληματίζει η μερική χαλάρωση. Από την άλλη όμως, με ψυχραιμία, με επαγγελματισμό και με σχέδιο, θα αντιμετωπίσουμε βήμα-βήμα τις όποιες καταστάσεις προκύπτουν», πρόσθεσε.
«Είναι προφανές ότι θέλουμε να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας και τόνισε: «Θέλουμε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού, να στηρίξουμε την οικονομία μας, τους συμπολίτες μας, πάντα, όμως, με σεβασμό στα ιατρικά πρωτόκολλα, στα υγειονομικά κριτήρια, τα οποία θέτουν οι επιστήμονες, και στον τρόπο με τον οποίον έχουμε λειτουργήσει μέχρι σήμερα, ο οποίος, εκ του αποτελέσματος, κρίνεται επιτυχημένος».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Σερβίας, ο κ. Κικίλιας εξήγησε: «Μόλις είδαμε ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα από μία συγκεκριμένη χώρα, αμέσως προβήκαμε στα προβλεπόμενα, δηλαδή την αποκλείσαμε για ένα χρονικό διάστημα. Οι επιστήμονές μας θα μας πουν πότε θα είναι ασφαλές να ανοίξουμε ξανά τα σύνορά μας με τη φίλη και γείτονα Σερβία. Συνεδριάζουμε καθημερινά με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων και σταθμίζουμε όλα τα δεδομένα. Πράγματι, στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες, όπως βλέπετε, παρατηρείται μία τοπική, μερική έξαρση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό, όπως είπα προηγουμένως, όλα αξιολογούνται καθημερινά και εβδομαδιαία. Αποδείξαμε ότι στην πρώτη πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίσαμε το, χειμώνα, μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε και αυτό θα κάνουμε και τώρα κατά την καλοκαιρινή περίοδο».
«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και σε καμία περίπτωση δεν θα την αφήσουμε να ξεφύγει από τον έλεγχό μας», επισήμανε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε: «Και σχέδιο έχουμε και τρόπο, το έχουμε αποδείξει αυτό. Μέχρι σήμερα έχουμε πιο πολλά κρούσματα από τα οδικά δίκτυα που οδηγούν στα σύνορά μας, παρά από τις αεροπορικές γραμμές. Παρ’ όλα αυτά, αυτό είναι κάτι δυναμικό και επαναλαμβάνω ότι μπορεί να αλλάξει, να αλλάζει ανά πάσα στιγμή».
Επίσης, ο κ. Κικίλιας τόνισε πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας εμείς αλλά και οι τουρίστες και σημείωσε: «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους κλειστούς χώρους, να σταθμίσουμε και να καταλάβουμε όλοι πόσο μεγάλο αγαθό, προτέρημα και ατού είναι για τη χώρα μας να βρίσκεται σε αυτήν την πολύ καλή κατάσταση έναντι άλλων χωρών και γειτονικών και σε όλον τον κόσμο. Αυτό πρέπει να το προασπίσουμε. Αισθάνομαι ότι τώρα είναι η στιγμή που καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μία κόπωση, μία -αν θέλετε- ψυχολογία να “ξεσπάσουμε” και να βγούμε έξω, να οργανώσουμε τις διακοπές μας. Η οργανωμένη πολιτεία, το υπουργείο Υγείας θέλει να το στηρίξει αυτό».
«Από την άλλη πλευρά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και εγκρατείς, έτσι ώστε να χαρούμε αυτό το καλοκαίρι και τις ομορφιές της χώρας μας. Προφανώς και είναι πολύ προτιμότερο για τους συμπολίτες μας, για τους τουρίστες, τους παραθεριστές να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους από ό,τι σε εσωτερικούς. Όταν, όμως, βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, καλό είναι να ελέγχουμε τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στον χώρο αυτό, ο αριθμός αυτός πρέπει να είναι περιορισμένος. Προφανώς, καταλαβαίνετε ότι για ευνόητους λόγους, από τη στιγμή που δεν μπορούν να τηρούνται τα μέτρα αποστάσεως και τα ατομικά μέτρα προστασίας, οι συγχρωτισμοί και τα πανηγύρια -ας πούμε- ή οι καταστάσεις αυτές οι οποίες οδηγούν πολύ κόσμο σε περιορισμένο χώρο, δεν ενδείκνυνται» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών: Πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια – Δεν είναι για αυτή την εποχή
Εφόσον δεν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες για κοινωνική απόσταση, πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Τα πανηγύρια είναι ωραία, αλλά δεν είναι για αυτή την εποχή. Κανονικά πρέπει να απαγορευτούν. Πανηγύρι με απόσταση δε γίνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη.
Εξέφρασε δε και την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα δε για τα εισαγόμενα κρούσματα από τα βόρεια σύνορα της χώρας. Τόνισε ότι μπορεί να έκλεισαν τα σύνορα για τους πολίτες της Σερβίας, ωστόσο είχαν ήδη περάσει στη χώρα τουρίστες τις προηγούμενες ημέρες.
«Εξετάζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά χώρα, τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων, αλλά και τους νεκρούς. Δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των κρουσμάτων, αν θα κλείσουμε τα σύνορα» είπε ερωτηθείσα για τις απαγορεύσεις σε άλλες χώρες.
Πρόσθεσε δε, πως το γεγονός ότι θα γίνονται τεστ σε όλους στα σύνορα είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει, καθώς στην περίπτωση που υπάρξουν θετικά αποτελέσματα θα είναι πιο εύκολη η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους.
Υπενθυμίζεται πως ανάλογη ανησυχία για τα πανηγύρια είχε εκφράσει και ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προ ημερών μετά τα περιστατικά σε Αλίαρτο και Γουδή, κάνοντας λόγο για εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Ομοίως και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, προειδοποίησε πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξει το «μεγάλο ατύχημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – ΣΚΑΪ – lifo.gr
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr