Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

N. Κεραμέως: “Η επιστολική ψήφος για τους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές ήταν η απόλυτη φυσική συνέχεια” – Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση – ΒΙΝΤΕΟ

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι “να μιλάς για πραξικόπημα σε μία προσπάθεια να άρεις εμπόδια στο δικαίωμα ψήφου νομίζω είναι λίγο αντιφατικό"

NEWSROOM icon
NEWSROOM
N. Κεραμέως: “Η επιστολική ψήφος για τους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές ήταν η απόλυτη φυσική συνέχεια” – Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση – ΒΙΝΤΕΟ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Η επιστολική ψήφος για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, που προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, έβαλε “φωτιά” στην πολιτική ζωή της χώρας και πυροδότησε οξύτατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ  το πρωί της Τρίτης η Νίκη Κεραμέως και είπε χαρακτηριστικά “είναι 50 χρόνια που συζητάμε συνολικά για το ζήτημα του πώς οι Έλληνες συμπολίτες μας, που ζουν στο εξωτερικό, θα μπορούν να σκούν το δικαίωμά τους της ψήφου και πώς θα τους διευκολύνουμε στην άσκηση αυτού του δικαιώματος. Σας θυμίσω ότι αυτή η ιστορία σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού χτίζεται βήμα-βήμα. Ήδη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το βήμα έγινε το 2019 – πρώτη προσπάθεια για να διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν.

Το 2021 επί Μάκη Βορίδη η δεύτερη προσπάθεια για να αρθούν οι νομικοί περιορισμοί. Καλοκαίρι του 2023 η τρίτη προσπάθεια όπου επετεύχθη η άρση όλων των νομικών περιορισμών. Σε κάθε μία από αυτές τις συζητήσεις όποτε έρχονταν οι απόδημοι να μιλήσουν στη Βουλή λέγανε ένα πράγμα: επιστολική ψήφο θέλουμε και στις εθνικές εκλογές. 

“Άρα το θέμα συζητείτο έντονα. Την περασμένη εβδομάδα που το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές ήρθε στη Βουλή των Ελλήνων δεν υπήρχε σχεδόν κανείς εκπρόσωπος των αποδήμων που να μην έθιξε το θέμα για τις εθνικές εκλογές” σημείωσε.

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι “να μιλάς για πραξικόπημα σε μία προσπάθεια να άρεις εμπόδια στο δικαίωμα ψήφου νομίζω είναι λίγο αντιφατικό. Να μιλάς για πραξικόπημα όταν πας να δώσεις επιστολική ψήφο, να διευκολύνεις δηλαδή τον Έλληνα να ψηφίσει, να μην υποχρεούται να πληρώσει 1500 δολάρια για να πάρει αεροπλάνο; Εδώ τι λένε τώρα κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης: ναι στην επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές αλλα όχι στις εθνικές εκλογές. Μα ποια η διαφορά;“.

Σε ερώτηση γιατί κατατέθηκε τώρα αυτή η τροπολογία, η κα Κεραμέως απάντησε: “Η πρωτοβουλία μας ήταν για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Όμως την προηγούμενη εβδομάδα έγινε κάτι ιστορικό, κάτι πρωτοφανές: Διαφάνηκε μία σημαντική πλειοψηφία σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές. Έτσι είπαμε ότι ήταν η απόλυτη φυσική συνέχεια να πούμε ότι επιστολική ψήφος όχι όμως στις Ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού. Είναι η απόλυτη φυσική συνέχεια μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια όπως κατατίθεται ψηφίζονται αυτολεξεί. Η φυσική εξέλιξη είναι το κείμενο να εμπλουτίζεται“.

“Αυτές οι ημέρες στη Βουλή έχουν μια ιστορική ευκαιρία και μια ιστορική ευθύνη. Θα αδράξουμε όλοι μαζί αυτή την ευκαιρία ή θα είμαστε για τα επόμενα 50 χρόνια να το συζητάμε; Σε λίγους μήνες έχουμε ευρωεκλογές. Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως και να έχει, θα πάνε προφανώς να κάνουν κάποια καμπάνια στο εξωτερικό. Εκεί οι απόδημοι ένα πράγμα θα ρωτήσουν: Γιατί η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές μόνο και γιατί όχι και στις εθνικές; Τι θα απαντήσουν τα κόμματα; Γιατί η τροπολογία ήταν κατά κάποιες ώρες εκπρόθεσμη; Αυτή είναι η απάντησή μας απέναντι στην ιστορία;” διερωτήθηκε η κα Κεραμέως.

Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει τίποτα για το εκλογικό σύστημα. “Ό,τι ακριβώς ισχύει για τις ευρωεκλογές, το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει για τις εθνικές εκλογές. Αυτό προτείνει η τροπολογία. Και στην τελική, ποιος αιφνιδιασμός όταν μιλάμε για μια τροπολογία που απαιτεί 200 για να ψηφιστεί; Είναι ξεκάθαρο. Ο κάθε βουλευτής θα κριθεί ενώπιον της ιστορίας. Θα έχει ονομαστική ψηφοφορία, θα κληθούμε όλοι να τοποθετηθούμε για το μείζον. Ποιο είναι το μείζον; Θέλουμε το 2024 όλοι μαζί να στείλουμε ένα μήνυμα στον απόδημο Ελληνισμό ότι θέλουμε να τους φέρουμε ακόμα πιο κοντά;“.

“Η ιστορία θα μας κρίνει όλους και θα γυρίσει πίσω στο 2024 και θα δει τι έκανε το κάθε κόμμα και ο κάθε βουλευτής. Μπορεί να οχυρωθεί κανείς πίσω από διαδικαστικά θέματα, πίσω από προσχήματα ή μπορεί να σταθεί απέναντι στην ιστορία και να πει “ναι, επιτέλους, ας κάνουμε αυτό το βήμα μπροστά”. Και στην τελική, ποια η διαφορά του να λες “ναι” στην επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές, αλλά “όχι” για τις εθνικές εκλογές“.

“Ως κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια για να άρουμε όλα τα πρακτικά εμπόδια. Θεωρούμε ότι τώρα υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία. Δεν ξανά υπήρχε αυτή η ευκαιρία” είπε η κα Κεραμέως και σημείωσε ότι αυτή η τροπολογία που κατατέθηκε είναι όλη πεμπτουσία του κοινοβουλευτισμού. “Η εικόνα είναι μία, είναι μεγάλη, είναι ιστορική και έχουμε μία ευκαιρία ως πολιτικό σύστημα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, χωρίς αστερίσκους, στον πολύτιμο απόδημο ελληνισμό“.

Επιστολική ψήφος: Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Φθηνό τέχνασμα η τροπολογία Κεραμέως

«Η τροπολογία της υπουργού κ. Κεραμέως, για ένα κορυφαίο θέμα που αφορά σε μείζονα αλλαγή του πλαισίου των βουλευτικών εκλογών, είναι ένα φθηνό τέχνασμα που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, το πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα», αναφέρει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώτα Πούλου.

Η κυρία Πούλου,τονίζει ότι «η καθολική και έντονη αντίδραση των κομμάτων στην απόπειρα παγίδευσης και χειραγώγησής τους ήταν αναμενόμενη, γιατί οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του πλαισίου, απαιτεί μία διαφορετική επεξεργασία, με ευρύτατη συναίνεση (αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων), αφού αναφέρεται σε άλλη εκλογική διαδικασία, με πολλές εκλογικές περιφέρειες και πολλούς υποψηφίους». Η κυρία Πούλου υποστηρίζει ότι «με την υπεύθυνη στάση μας στη λεπτομερή επεξεργασία του νομοσχεδίου της επιστολικής ψήφου, που εκφράστηκε με προτάσεις και τροπολογίες, αποδομήσαμε τη δήθεν κυριαρχία και ‘αποκλειστικότητα’ της Νέας Δημοκρατίας στην εκπροσώπηση των δικαιωμάτων των ομογενών». «Έτσι, κατέφυγε σε μία απαράδεκτη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα εκτροπή, για να διεκδικήσει εκ νέου το προβάδισμα», σχολιάζει και προσθέτει πως «όμως, η προπαγάνδα της δεν θα περάσει».

Θ. Ξανθόπουλος: Λαθροχειρία που δυναμιτίζει το κλίμα συναίνεσης η τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές

«Καινοφανές γεγονός», χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος την κατάθεση της «προκλητικής» τροπολογίας, για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Ξανθόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλλεπάλληλες καταστρατηγήσεις του Κανονισμού της Βουλής, και λαθροχειρίες που δυναμιτίζουν τη συναίνεση. «Ξέρετε δεν είναι το πρόβλημα, αν δυναμιτίζετε συνεχώς τη συναίνεση. Είναι ότι συμπολίτες μας, οι οποίοι περιμένουν να λυθεί το θέμα, για να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, βλέπουν ότι χρησιμοποιούνται, προς το…Νέο-δημοκρατικό όφελος. Αυτό βεβαίως δεν αποτελεί στοιχείο εμπέδωσης δημοκρατικής λειτουργίας, ούτε και προσιδιάζει σε δημοκρατικό κόμμα και μάλιστα ευρείας πλειοψηφίας, κόμμα του 41% που αισθάνεται ότι δεν αμφισβητείται και ότι έχει την πλήρη ηγεμονία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, σε σχέση με τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ο κ. Ξανθόπουλος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει επιστολική ψήφος αντιμετωπίζεται από το σύνταγμα, ως θετική κάμψη των αρχών της αμεσότητας και της μυστικότητας και ως εξαίρεσης, για να διευκολυνθούν οι εκλογείς εκτός της επικράτειας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Είπε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογραμμίσει πως η επιστολική ψήφος δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κανόνα και πως η αυτοπρόσωπη παρουσία είναι αυτή που διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό τις συνταγματικές προϋποθέσεις της ψήφου, ως λαϊκή βούληση ελεύθερης έκφρασης, δηλαδή την αμεσότητα, την καθολικότητα, τη μυστικότητα, ισότητα. «Η επέκταση της επιστολικής ψήφου σε όλους ανεξαιρέτως τους εκλογείς, εντός επικρατείας, εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας», είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

Μ. Κατρίνης: “Πρωτοφανής ο κυνισμός της κυβέρνησης”

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε πως «η κυβέρνηση απέδειξε με ένα πρωτοφανή κυνισμό και πολιτικό μικροτακτικισμό, ότι τα θεωρεί όλα αντικείμενα συσχετισμών, υπολογισμών και μικροπολιτικών επιδιώξεων». Επέρριψε ευθύνες στην υπουργό ότι δεν δέχεται να τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία η τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, σε ένα ζήτημα όπως είπε «που θα έπρεπε να ενώνει τις πτέρυγες της Βουλής» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «φοβάται τον διάλογο σε μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ που είναι τεκμηριωμένη». Ο κ. Κατρίνης, σχετικά με την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, είπε πως η κυβέρνηση έρχεται να αιφνιδιάσει, γιατί «με τους υπολογισμούς που κάνετε εκεί στα γραφεία σας, βλέπετε ότι βγαίνουν και δεν βγαίνουν τα νουμεράκια» και αναρωτήθηκε «εάν αυτή είναι η σοβαρή στάση της κυβέρνησης για τον σεβασμό στους απόδημους και σε όσους έχουν αντικειμενικό πρόβλημα για να συμμετάσχουν στις εκλογές».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανέφερε ότι «αυτός ο τρόπος δεν αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν δείχνει ότι έχει ωριμάσει το πολιτικό σύστημα που επιδιώκει συναινέσεις». Ο κ. Κατρίνης είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα σκεφτεί πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτό το νομοσχέδιο και τον τρόπο που εκτιμά την στάση που είχαν τα κόμματα πριν την εξαγγελία της υπουργού».

Σε δεύτερη παρέμβασή του, ο κ. Κατρίνης παρατήρησε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που έλεγε ότι σε περίπτωση που υπήρχε ταυτόχρονα η διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών, δεν θα ισχύουν οι διατάξεις τις επιστολικής ψήφου που προβλέπονται στο νόμο. «Αλλά εσείς το λέγατε και εσείς το καταργήσατε, γιατί είστε τυχοδιώκτες με ‘Τ’ κεφαλαίο. Γιατί προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε την συναίνεση για ίδιον μικροκομματικό όφελος» είπε και πρόσθεσε ότι μετά την κατάθεση της τροπολογίας «ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση».

Η αντίδραση του ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, από τη δική του πλευρά ανέφερε ότι «είναι προφανές πως η κυβέρνηση είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση». Καταλόγισε στην υπουργό αιφνιδιασμό, καθώς δεν υπήρξε καμία σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Πρόκειται είπε, για «ομολογία της δύσκολης θέσης που βρίσκεστε και κυρίως για το γεγονός ότι επιχειρείτε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να παρακάμψετε τις συνταγματικές αρχές». Ο βουλευτής είπε ότι δεν είναι τυχαίο που η υπουργός ανακοίνωσε την τροπολογία λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση των ενστάσεων της αντισυνταγματικότητας που έθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Γκιόκας, παρατήρησε πως «η τροπολογία αυτή αλλάζει τον χαρακτήρα της συζήτησης και τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου» και «εδώ τελειώνουν τα άλλα λόγια… του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας, που έδωσαν συναίνεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και το δικαίωμα για τέτοιες πρακτικές». Κάλεσε δε, τα κόμματα αυτά, «να αναθεωρήσουν την ψήφο τους και επί της αρχής του νομοσχεδίου γιατί θα είναι συνεργοί». Εμείς, είπε, «θα την καταψηφίσουμε».

Τι λέει η Ελληνική Λύση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης, «πονηρούληδες». Έψεξε την υπουργό ότι «απασφάλισε» και «πως από τον θρόνο που κάθεστε, ζυγίζετε αντιδράσεις». Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι «συγκυβερνούν με τη ΝΔ που τους παγιδεύει» και τους είπε ότι «προλαβαίνετε για να αλλάξετε θέσεις». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει στήσει «μαγειρείο, για να μαγειρεύει όπως ακριβώς τα θέλει, ψάχνοντας για αγαθούς… πολιτικούς για να τους παρασύρουν». Εμείς είπε «πολιτικά μειράκια δεν είμαστε, και τον λύκο βλέπουμε και ας φοράει προβιά».

Η αντίδραση των “Σπαρτιατών” 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης, εξέφρασε την αντίθεσή του με την τροπολογία λέγοντας ότι «μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι για μια ακόμη φορά, έχουμε μια νομοτεχνική κουτοπονηριά από την κυβέρνηση». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «βλέπουμε έναν ακόμη αιφνιδιασμό που συνεχίζεται από την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει συναίνεση χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει κανέναν. Αυτό για εμάς είναι επιεικώς απαράδεκτο, δείχνει κακοπιστία και καλούμε όσα κόμματα συναινούσαν επί της αρχής στο νομοσχέδιο, να αποσύρουν την ψήφο τους αυτή, γιατί βασίστηκε σε λάθος δεδομένα».

Τι λέει η “Νίκη”

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης», Τάσος Οικονομόπουλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αλλά και την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές, ως «αντισυνταγματικές ρυθμίσεις». Ζήτησε την αναβολή της συζήτησης στην ολομέλεια για να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης και μετά είπε «ευχαρίστως, είμαστε εδώ όλα τα κόμματα και σίγουρα η ‘Νίκη’ για να τα συζητήσουμε».

Τι λέει η “Νέα Αριστερά”

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, έδωσε σκωπτικά «συγχαρητήρια» στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε, «με έναν αριστοτεχνικό σχεδιασμό» παγίδευσε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που συναινούσαν στην επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κάνει βήμα «για μια αυταρχική Δημοκρατία» δίνοντας περισσότερες δυνατότητες πίεσης. Χαρακτήρισε την υπουργική τροπολογία ως «προσβολή και πραξικόπημα». Αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση «τώρα σκέφτηκε και σχεδίασε αυτή την επέκταση και στις εθνικές εκλογές» και ρώτησε γιατί δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο. Νομοθετείτε, είπε ο κ. Ηλιόπουλος «με τρικ και κολπάκια». Ζήτησε τέλος, από τα κόμματα, «να στηθεί ένα ανάχωμα κατά της αυταρχικής Δημοκρατίας που οικοδομεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Τι λέει η “Πλεύση Ελευθερίας” 

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «θα περιμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας την τροπολογία για να τοποθετηθούμε». Παρ΄όλα αυτά, είπε, η τροπολογία αυτή είναι εκπρόθεσμη, αφορά κάτι διαφορετικά από το αντικείμενο του νομοσχεδίου που είναι η εκλογή ευρωβουλευτών και δευτερευόντως δημοψηφισμάτων. Ειδικά, επί της τροπολογίας επέκτασης της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε, η Πλεύση Ελευθερίας πάλι τις ίδιες θέσεις θα εκφράσει, δεν θα αλλάξει, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συζητηθεί με αυτή την διαδικασία, δηλαδή ως εκπρόθεσμη τροπολογία και συνολικού αιφνιδιασμού» γιατί «έτσι υποβιβάζεται και το νομοσχέδιο που συζητάμε αλλά και η νέα σας πρωτοβουλία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ