Ν. Παναγιωτόπουλος: Ανάφλεξη στον Λίβανο θα προκαλέσει εκατ. πρόσφυγες

Καμία στρατηγική για το Μεταναστευτικό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εάν σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

NEWSROOM
Ν. Παναγιωτόπουλος: Ανάφλεξη στον Λίβανο θα προκαλέσει εκατ. πρόσφυγες

Καμία στρατηγική για το Μεταναστευτικό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εάν σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Κ.Ο. της Νίκης, Τάσου Οικονομόπουλου, με θέμα «Ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις στη χώρα μας από τη νέα κρίση στο μεταναστευτικό».

Εκατομμύρια πρόσφυγες στον Λίβανο

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η ελληνική πολιτική στο μεταναστευτικό κινείται στα σωστά επίπεδα, ωστόσο ενδεχόμενη χερσαία εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στον Λίβανο «θα δημιουργήσει κύματα εκατομμυρίων προσφύγων. Και αναπόφευκτα κάποιοι απ’ αυτούς θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη και από τη χώρα μας. Εκεί, όλες οι στρατηγικές πάνε στράφι, και πάμε σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσης, για την οποία βέβαια προετοιμαζόμαστε όσο μπορούμε, αλλά αυτό δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας αλλά είναι [..] όλου του δυτικού κόσμου, να αντιμετωπίσει κύματα προσφύγων από περιοχές όπου ξεσπάνε εμπόλεμες συγκρούσεις».

Απαντώντας στο εάν η Ε.Ε. συμπαρίσταται στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι εταίροι μας διέθεσαν στην Ελλάδα, το διάστημα 2015-2021, το ποσό των 3,4 δισ.ευρώ και στην τρέχουσα περίοδο 2021-2027 το ποσό των 1,6 δισ.

«Εάν αλλάξουν τα δεδομένα, εάν έχουμε σφοδρές κρίσεις, βεβαίως θα πάμε και θα ζητήσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Για την τρέχουσα γερμανική πολιτική εκτεταμένων ελέγχων στα χερσαία σύνορά της, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως «η Ελλάδα δεν επηρεάζεται» και ότι «μαζικές επιστροφές (από τη Γερμανία) δεν υπάρχουν».

Σημείωσε μάλιστα ότι και η Ελλάδα κάνει επιστροφές κατά τα οριζόμενα. Συγκεκριμένα, «κατά το 2023, πάνω από 6.000 επέστρεψαν σε τρίτες χώρες».

Από την πλευρά του, ο κ. Οικονομόπουλος ρώτησε πώς δικαιολογείται σε όλη την Ευρώπη ο μέσος όρος παροχής ασύλου να είναι 46% και στη χώρα μας να είναι 68%. Μήπως η διαδικασία στην Ελλάδα «γίνεται, όχι για να εξεταστεί πραγματικά εάν είναι (κάποιος) πρόσφυγας αλλά για να μπορέσει να φύγει νομότυπα από τη χώρα και να πάει στη βόρεια Ευρώπη;».

Τόνισε, δε, ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει η νήσος Έλις της Ευρώπης», και ότι είναι θέμα επιβίωσης της Ελλάδας [..] η αποτροπή της επιχειρούμενης εθνικής αλλοίωσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ