Να μην «μείνει μυστικό» λέει το Χαμόγελο του Παιδιού για τη σεξουαλική κακοποίηση – Η σιωπή πρέπει να σπάσει – BINTEO

Εδώ και χρόνια πρωτοστατεί έναντι της κακοποίησης. Το "Χαμόγελο του Παιδιού" και ο πρόεδρος του Κώστας Γιαννόπουλος παρεμβαίνει στις πρόσφατες εξελίξεις της υπόθεσης Μπεκατώρου.

NEWSROOM
Να μην «μείνει μυστικό» λέει το Χαμόγελο του Παιδιού για τη σεξουαλική κακοποίηση – Η σιωπή πρέπει να σπάσει – BINTEO

Το δικό του μήνυμα έστειλε το Χαμόγελο του Παιδιού, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για την κακοποίηση αθλητριών στην Εθνικές Ομοσπονδίες. Η σιωπή πρέπει να σπάσει και όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θύματα να μιλήσουν τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Γιαννόπουλος.

«Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είναι ”μιλήστε”. Θωρακίστε τα παιδιά με γνώσεις, με δυνατότητες ώστε να προστατευτούν από κάποιους ανθρώπους που είναι υπεράνω υποψίας» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως συνήθως υπάρχει κινητοποίηση όταν βγαίνουν στο φως κάποια περιστατικά, αλλά συνήθως «κρύβονται κάτω από το χαλί».

«Υπάρχουν παιδιά που έχουν βασανιστεί, έχουν κακοποιηθεί από πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «Χαμόγελο του Παιδιού», έχουμε δεχτεί 1800 κλήσεις για παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση και μόνο 8 από αυτές, είναι για σεξουαλική κακοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς ένα τέτοιο περιστατικό μένει μυστικό» σχολίασε στον Αθήνα 9,84.

Πρόσθεσε ότι το παιδί που κακοποιείται έχει μπροστά του έναν Γολγοθά που είναι σε βάρος του θύματος και όχι του θύτη: «Ενώ βρίσκει τη δύναμη να καταγγείλει την κακοποίησή του, έρχεται σε μας, του προσφέρουμε τη βοήθεια που χρειάζεται, αλλά μετά ξεκινά άλλος ένας Γολγοθάς που αφορά στη δικαστική διαδικασία, όπου εξετάζεται από 14 διαφορετικά άτομα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συναισθηματική και ψυχική ισορροπία του παιδιού» υπογράμμισε.

Η καμπάνια

Την ανάγκη αφύπνισης της κοινωνίας ανέφερε ο Κώστας Γιαννόπουλος, τονίζοντας πως δεν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. «Εμείς κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την εξάλειψη της παιδικής κακοποίησης. Προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τον κόσμο, να καταλάβει ότι το θέμα αφορά όλους μας».

Η καμπάνια του Χαμόγελου του Παιδιού έχει ξεκινήσει εδώ καιρό, πριν τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών Μπεκατώρου. Πρόκειται για το «Μένει Μυστικό» όπου περιγράφεται η φρίκη που βιώνουν τα παιδιά ψυχικά και σωματικά.

Και το Χαμόγελο παραπέμπει στον αγώνα που κάνει εδώ και 25 χρόνια, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της πρόληψης και την καταπολέμηση της μάστιγας της σεξουαλικής κακοποίησης.

Για τον σκοπό αυτό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει ήδη ενημερώσει ήδη τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτοντας τις προτάσεις της Πανελλαδικής Εκστρατείας «Μένει Μυστικό» ενώ ξεκίνησε σειρά καθημερινών συναντήσεων με θεσμικούς φορείς και στελέχη της κυβέρνησης με στόχο τη συνεργασία και την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών και μέτρων σε θεσμικό επίπεδο.

Παράλληλα, ξεκίνησε και διαδραστικές παρεμβάσεις ενημέρωσης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του Οργανισμού. «Είναι απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατά πρόσωπο χωρίς να αρνούμαστε την πραγματικότητα ή να υποβιβάζουμε όσους μιλούν. Η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει δίπλα μας: χρειάζεται θάρρος, διαρκής προσπάθεια και καλές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί σωστά από όλους όσοι εμπλέκονται» τονίζεται.

Οι 15 προτάσεις του Χαμόγελου

Σε προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των Παιδιών έχει προχωρήσει το Χαμόγελο του Παιδιού. Συγκεκριμένα:

1η Πρόταση

Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση. Στόχος αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά, με έγκυρο τρόπο, για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να γνωρίζουν τα παιδιά τι πρέπει να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.

2η Πρόταση

Για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς), που έρχονται σε επαφή με παιδιά, θα πρέπει να απαιτείται η προσκόμιση 1) πιστοποιητικού ποινικού μητρώου, 2) πλήρους ψυχιατρικής αξιολόγησης εστιασμένη στην σεξουαλική συμπεριφορά και 3) πιστοποιητικού περί μη άσκησης δίωξης. Τα παραπάνω θα πρέπει να ανανεώνονται ανά διετία.

3η Πρόταση

Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες)

4η Πρόταση

Να προστατεύονται νομικά οι επαγγελματίες (εκπαιδευτικοί και γιατροί)που, ως οφείλουν, καταγγέλλουν περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Ηάγνοια και ο φόβος αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που ένα περιστατικόουδέποτε καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές από τους εκπαιδευτικούς καιγιατρούς.

5η Πρόταση

Να προστεθεί στο άρθρο 23 στον υφιστάμενο Νόμο 3500/2006 η υποχρέωση του εκπαιδευτικού να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού καθώς και περιστατικό προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς του, όχι μόνο στα πλαίσια της ενδοοικογενειακής βίας.

6η Πρόταση

Να δημιουργηθούν, και στην Ελλάδα, Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί θύμα θα καταθέτει όλα όσα έχει υποστεί ενοποιημένα, μία και μόνη φορά, σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους συνεντευκτές. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).

7η Πρόταση

Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του. Στόχος να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα «σιωπηλά», μέχρι σήμερα, θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.

8η Πρόταση

Τήρηση Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης της σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.

9η Πρόταση

Να δημιουργηθεί Πρωτόκολλο που θα περιγράφει την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας) για την διαχείριση κάθε περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.

10η Πρόταση

Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

11η Πρόταση

Να δημιουργηθούν δομές προστατευμένης φιλοξενίας παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

12η Πρόταση

Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.

13η Πρόταση

Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθόλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται Μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.

14η Πρόταση

Να συσταθεί, και στην Ελλάδα, ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της φύσης αυτών.

15η Πρόταση

Να υπάρξει διασύνδεση των Εισαγγελιών πανελλαδικά προκειμένου στους φακέλους, που αφορούν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, να έχουν πρόσβαση οι Εισαγγελείς. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη γνώση και αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr