Ναρκωτικά – Ανησυχητικά στοιχεία: Το 13% των μαθητών στην αν. Μακεδονία – Θράκη έχει κάνει χρήση ουσίας – ΗΧΗΤΙΚΟ

Μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε πως το 13% των μαθητών της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας. Στο 12, 5% το αντίστοιχο ποσοστό στην ΠΕ Ροδόπης.

NEWSROOM
Ναρκωτικά – Ανησυχητικά στοιχεία: Το 13% των μαθητών στην αν. Μακεδονία – Θράκη έχει κάνει χρήση ουσίας – ΗΧΗΤΙΚΟ

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα και μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε πως το 13% των μαθητών της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας. Στο 12, 5% το αντίστοιχο ποσοστό στην ΠΕ Ροδόπης.

«Το φαινόμενο της εξάρτησης των ναρκωτικών, είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Μπορεί να είναι από την περιέργεια, από την πίεση των συνομηλίκων, της παρέας, μπορεί να είναι από κάποια δύσκολη στιγμή που περνάει το άτομο. Σε μια προσπάθεια κατηγοριοποίησης θα λέγαμε πώς συνήθως υπάρχει ένα έλλειμμα στην προσωπικότητα του ατόμου και όταν βρίσκεται σε μια δυσκολία θεωρεί ότι το έλλειμμα του θα το καλύψει η ουσία. «Συναντιέται» και με την ουσία και τις πρώτες φορές έχει την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα πάνε καλά με τη χρήση της ουσίας αυτής και σιγά – σιγά περνά στην πιο τακτική χρήση, στην κατάχρηση και στην εξάρτηση από κάποια ουσία» δήλωσε ο κος Σπύρος Βόλτσης, ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης Ορφέας Ροδόπης.

Παράλληλα σημείωσε ότι «στις μέρες μας οι εξαρτημένοι δεν κάνουν χρήση μιας ουσίας, υπάρχει ο όρος πολυ-τοξικομανία, κάνουν χρήση πολλών ουσιών» επισημαίνοντας με ανησυχία ότι οι επιλογές αυξάνονται πάρα πολύ, καθώς υπάρχει κυρίως μεγάλη ποικιλία σε χάπια. «Βγαίνουν καθημερινά νέα , σε χώρες της Βόρειο Δυτικής Ευρώπης, τα οποία μπορούν εύκολα να τα προμηθευτούν οι νέοι».

Στηριζόμενος σε ευρωπαϊκή έρευνα που υλοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια σε συνεργασία με τους κατά τόπους οργανισμούς κατά των εξαρτήσεων (2011-2015-2019) έρευνα η οποία συμπεριλαμβάνει και την περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ανέφερε ότι: «Έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας στην αν.Μ.Θ. το 13% των μαθητών. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που βρίσκονται εντός σχολικού πλαισίου, οπότε θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι σε νέους, έφηβους εκτός σχολικού πλαισίου είναι μεγαλύτερο το ποσοστό γιατί το σχολείο είναι ένα πλαίσιο που είναι πολύ σημαντικός προστατευτικός παράγοντας και είναι διαφορετικό να φοιτά κάποιος στο σχολείο και άλλο να είναι 16 ετών και να είναι εκτός σχολικού πλαισίου. Είναι παράγοντας κινδύνου, το να μην πηγαίνει κανείς σχολείο».

«Με ανησυχούν περισσότερο οι απόψεις για την κάνναβη, ότι δηλαδή είναι ακίνδυνη. Το «δεν έγινε και τίποτα αν καπνίσουμε», μύθοι διαδεδομένοι ανάμεσα στους νέους. Μπορεί να κάνει ζημιές που δεν τις φανταζόμαστε, όπως κρίσεις πανικού, γνωστικά ελλείμματα, δεν υπάρχει ειρμός στη σκέψη τους, ακόμη και ψυχωτικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει», είπε ο κος Βόλτσης.

Αναφερόμενος στις σχολές γονέων που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του Ορφέα ανέφερε πως «προσπαθούμε –ακόμη και με διαδικτυακή ομάδα λόγω covid- να επικοινωνήσουμε με γονείς. Όταν μιλάμε για θέματα ψυχικής υγείας το νόημα της πρόσληψης είναι να προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε με τέτοιο τρόπο το παιδί ώστε αργότερα, μεγαλώνοντας, να μην έχει σαν εύκολη λύση την ουσία. Αλλά να ξέρει ότι μπορεί να στηριχτεί στους γονείς και στους φίλους, ότι δεν είναι η εύκολη λύση το χάπι, δεν θα λυθούν ως δια μαγείας όλα. Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην επικοινωνία της οικογένειας παιδιού και γονιού. Θέλουμε να στηρίξουμε τους γονείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, να τους στηρίξουμε στον εκπαιδευτικό τους ρόλο που είναι πιο δύσκολος και επιβαρυμένος κάθε χρόνο και πιο πολύ. Γίνονται πολλές παρεμβάσεις στα σχολεία με την προσπάθεια τόνωσης των μαθητών. Το Υπουργείο αργεί να στείλει τις εγκρίσεις. Ευχαριστούμε, όμως, την Εκπαιδευτική Κοινότητα για τη συνεργασία» είπε ο κος Βόλτσης μην παραλείποντας να στείλει το μήνυμά του: «Η πρόληψη είναι υπόθεση όλων, όχι μόνο του γονιού. Υπάρχουν πολλές εξαρτητικές συμπεριφορές, τζόγος, αλκοόλ, διαδίκτυο κ.α και εμείς λέμε ότι χρειάζεται από όλους ένα λιθαράκι. Είναι υπόθεση όλων μας η πρόληψη».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr