Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Ναρκωτικά “στοπ” στις φυλακές: Νέα τεχνολογικά συστήματα σε Κορυδαλλό, Μαλανδρίνο, Δομοκό και Γρεβενά για ανίχνευση ουσιών

Η νέα συνεργασία της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας για την ενίσχυση της ασφάλειας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ναρκωτικά “στοπ” στις φυλακές: Νέα τεχνολογικά συστήματα σε Κορυδαλλό, Μαλανδρίνο, Δομοκό και Γρεβενά για ανίχνευση ουσιών EUROKINISSI

Με στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών πρόληψης και ελέγχου έκνομων ενεργειών στα σωφρονιστικά καταστήματα προχωράει η συνεργασία της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ).

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και επιχειρησιακή λειτουργία σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα (Κορυδαλλού, Μαλανδρίνου, Δομοκού και Γρεβενών) προηγμένων τεχνολογικά συστημάτων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου DrugDetect, με στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών πρόληψης και ελέγχου έκνομων ενεργειών στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση πυλών σάρωσης σώματος, την παράδοση και αξιοποίηση φορητών συστημάτων εντοπισμού ιχνών ναρκωτικών και την εκπαίδευση του προσωπικού, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική, νόμιμη και ασφαλή χρήση του εξοπλισμού.

Ναρκωτικά “στοπ” στις φυλακές

KEMEA

Σύμφωνα με το ΚΕΜΕΑ, τα φορητά συστήματα παραδόθηκαν και αξιοποιούνται ήδη στα Καταστήματα Κράτησης Μαλανδρίνου και Κορυδαλλού ενώ αναμένεται η παράδοση στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού. Οι πύλες έχουν εγκατασταθεί στα Καταστήματα Κράτησης:

* Γρεβενών

* Δομοκού

* Μαλανδρίνου και

* Κορυδαλλού.

Η εγκατάστασή τους συνοδεύτηκε από εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική, νόμιμη και ασφαλής χρήση των μηχανημάτων.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το έργο DrugDetect αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων που ενισχύουν την πρόληψη και την ασφάλεια. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Προγράμματος COSME και αποτελεί συνεργασία τεσσάρων κρατών-μελών (Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία), καθώς ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σωφρονιστικών καταστημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Ο εξοπλισμός ενσωματώνεται σταδιακά στις καθημερινές διαδικασίες ελέγχου, ενισχύοντας την ασφάλεια – και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως θετικά» καταλήγει η ανακοίνωση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των νέων συστημάτων.

Οι τεχνολογίες έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε φυλακές των χωρών της κοινοπραξίας, με θετικά αποτελέσματα στον τομέα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ελέγχου.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας Δρ Γεώργιος Κοσμίδης τόνισε τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου και πρόληψης εισαγωγής παράνομων ουσιών στις φυλακές και δήλωσε πως: «είναι προτεραιότητα του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας οι δράσεις οι οποίες δίνουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα ασφάλειας του σωφρονιστικού συστήματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ