Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024

Ναυάγιο στη Πύλο: Ξεκινά η δίκη των 9 Αιγυπτίων – Ένταση έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας

Παράλληλα, το Ναυτικό Δικαστήριο στην Ελλάδα διερευνά πιθανές αδικοπραγίες από την πλευρά του λιμενικού, το οποίο αρνείται σταθερά όλες τις κατηγορίες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ναυάγιο στη Πύλο: Ξεκινά η δίκη των 9 Αιγυπτίων – Ένταση έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας eurokinissi

Ξεκινά ή δίκη για το ναυάγιο της Πύλου στη Καλαμάτα, κατηγορούμενοι 9 Αιγύπτιοι ως διακινητές και υπαίτιοι ενός από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στην ιστορία Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου.

Και οι 9 κατηγορούμενοι έχουν ισχυριστεί ότι είναι θύματα – διασωθέντες του ναυαγίου, δεν ανήκουν σε οργάνωση διακινητών και δεν έκαναν καμία ενέργεια ώστε να προκληθεί το ναυάγιο.

Παράλληλα, το Ναυτικό Δικαστήριο στην Ελλάδα διερευνά πιθανές αδικοπραγίες από την πλευρά του λιμενικού, το οποίο αρνείται σταθερά όλες τις κατηγορίες.

Όπως αναφέρει το euronews.com, η χωριστή έρευνα του Ναυτικού Δικαστηρίου για την πιθανή ευθύνη της ακτοφυλακής ξεκίνησε τις λίγες εβδομάδες μετά την τραγωδία, αλλά παραμένει στο προκαταρκτικό στάδιο.

Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις Μη Κυβερνητικών οργανώσεων και μαρτυρίες διασωθέντων, στο αλιευτικό σκάφος επέβαιναν πάνω από 700 άτομα. Διασώθηκαν μόλις 104.

Δίκη για το ναυάγιο της Πύλου: Ένταση στα δικαστήρια

Από το πρωί, αποκλεισμένος παραμένει ο χώρος έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με το tharrosnews.gr, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων έξω από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και διαδηλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άτομα, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές

Guardian: “Κάποιος από την Ελλάδα πρέπει να λογοδοτήσει”

«Η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζονται ότι οι αρχές απέτυχαν να κινητοποιήσουν «κατάλληλα μέσα», ενώ η Ελλάδα αντέτεινε ότι το πλήρωμα του πλοίου αρνήθηκε τη βοήθεια, επισημαίνεται στην αρχή του δημοσιεύματος. Προστίθεται ότι Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι το σκάφος βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα με την ακτοφυλακή σε απόσταση 70 μέτρων μακριά», έγραφε το The Guardian λίγο μετά το ναυάγιο.

Και παραθέτει: «Το ναυάγιο της Πύλου φαίνεται να είναι ένα άλλο τραγικό παράδειγμα της παραίτησης των ελληνικών αρχών από την ευθύνη για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα», δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, εκ μέρους της Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). «H πλήρης καταγραφή του τι συνέβη είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «με βάση αντικρουόμενες πληροφορίες διασωθέντων, πέντε συγγενών ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται, εκπροσώπων της ελληνικής ακτοφυλακής και της αστυνομίας, διεθνών οργανώσεων βοήθειας και των Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίστηκαν ότι οι ελληνικές αρχές «όχι μόνο δεν κινητοποίησαν κατάλληλα μέσα διάσωσης, αλλα αγνόησαν ή ανακατεύθυναν προσφορές βοήθειας από την υπηρεσία συνόρων της ΕΕ Frontex».

 

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 40 επιζώντες, έχουν κινηθεί νομικά κατά του ελληνικού κράτους, ενώ υπό κράτηση παραμένουν στην Καλαμάτα 9 Αιγύπτιοι ύποπτοι ως διακινητές.

«Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει, αφού όλο το ναυάγιο συνέβη στην Ελλάδα», προσθέτει η Guardian.

«Η μηχανότρατα από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία, βυθίστηκε 80 μίλια από την πόλη της Πύλου στη νότια Ελλάδα τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου», υπενθυμίζει η Guardian περιγράφοντας ότι «στην επιχείρηση διάσωσης που ακολούθησε, 104 άνδρες επιζώντες – από τη Συρία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν – μεταφέρθηκαν στην ξηρά. Η τράτα, που βυθίστηκε σε μια από τις βαθύτερες περιοχές της Μεσογείου, δεν έχει βρεθεί ακόμη, ενώ τις επόμενες ημέρες εντοπίστηκαν 82 πτώματα», συνοψίζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ