Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νέα διάταξη: Μόνο από αντεισαγγελέας Εφετών και πάνω ο Έλληνας Ευρωπαίος εισαγγελέας – Γιατί αποκλείονται οι εισαγγελείς Πρωτοδικών

Με νέες διατάξεις που εισάγονται στο νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες, αλλάζουν τα κριτήρια επιλογής του Έλληνα ευρωπαίου εισαγγελέα - Δείτε όλες τις αλλαγές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα διάταξη: Μόνο από αντεισαγγελέας Εφετών και πάνω ο Έλληνας Ευρωπαίος εισαγγελέας – Γιατί αποκλείονται οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Freepik

Αλλαγές στα προσόντα του εισαγγελέα που επιλέγεται να υπηρετήσει τον θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, φέρνει η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για τις αλλαγές του πλαισίου για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).

Το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί προς επεξεργασία στην Επιτροπή της Βουλής και όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr, προβλέπει πως τη θέση μπορεί να πάρει μόνον από αντεισαγγελέα Εφετών και πάνω.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 48 ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΑ

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση επιλέξιμος για ευρωπαίος Εισαγγελέας μπορεί να είναι μόνο εισαγγελικός λειτουργός με τον βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών και έως του Εισαγγελέα Εφετών, “λόγω της κατά τεκμήριο εμπειρίας που διαθέτουν στον χειρισμό ανάλογων υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος”.

Άρα με την ρύθμιση αποκλείονται εφεξής οι εισαγγελείς πρωτοδικών. Η διάταξη αναφέρει:

Προσόντα και διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 4 και παρ. 2 άρθρου 5 ν. 4786/2021

1. Η παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4786/2021 (Α’ 43) τροποποιείται ως προς τα προσόντα επιλογής υποψηφίων για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Κάθε υποψήφιος για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα απαιτείται, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και κατά τον χρόνο του διορισμού του:

α. να κατέχει τον βαθμό τουλάχιστον του Αντεισαγγελέα Εφετών έως και αυτόν του Εισαγγελέα Εφετών,

β. να έχει εναπομένοντα χρόνο υπηρεσίας έξι (6) τουλάχιστον έτη μέχρι την αποχώρησή του λόγω του ορίου ηλικίας της παρ. 5 του άρθρου 88 του Συντάγματος.».

2. Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4786/2021 επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο, τροποποιείται η χρονική αφετηρία ορισμού προθεσμίας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, β) στο δεύτερο εδάφιο, μετά από τις λέξεις «διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών» διαγράφονται οι λέξεις «και Πρωτοδικών» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεκαοκτώ (18) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και αμελλητί μόλις πληροφορηθεί ότι αυτή για οποιονδήποτε λόγο λήγει πρόωρα, ή δεν πρόκειται να παραταθεί, ορίζει προθεσμία είκοσι (20) ημερών για την υποβολή, σε ηλεκτρονική ή σε έντυπη μορφή, των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, μαζί με βιογραφικό σημείωμα και φάκελο δικαιολογητικών, αναρτά την πρόσκληση στην ιστοσελίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και τη γνωστοποιεί ταυτόχρονα εγγράφως στους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της Επικράτειας, προς ενημέρωση των υφισταμένων τους.».

Qatargate

Freepik

Νομοσχέδιο για Πόθεν Έσχες: Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Σε σχέση με τις διατάξεις που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, είπε ότι των προτεινόμενων αλλαγών προηγήθηκε συζήτηση με την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, Λάουρα Κοβέσι.

Στόχος της νομοθετικής παρέμβασης, όπως είπε ο κ. Τσιάρας, είναι να γίνει ουσιαστικότερος ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέπεμψε στην επικείμενη διαδικασία της ακρόασης φορέων, διότι όσα ειπωθούν, «θα βοηθήσει ενδεχομένως είτε να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα των νέων διατάξεων είτε, πολύ πιθανόν, να γίνουν κάποιες αλλαγές και προσαρμογές».

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξελίσσεται. Και οι εξελίξεις αυτές μάς οδηγούν στις συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις. Είναι μία συζήτηση που έχει διεξαχθεί, σε ανώτατο επίπεδο, και μεταξύ εμού προσωπικώς και της κυρίας Κοβέσι και με τους εδώ εντεταλμένους Ευρωπαίους εισαγγελείς. Είναι μία διαδικασία για να κάνουμε αποτελεσματικότερο και ουσιαστικότερο τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», σημείωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, και τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι σημαντικό βήμα για τη διαφάνεια, τον εκσυγχρονισμό και τον ουσιαστικό έλεγχο.

Αποπλάνηση ανήλικης

Unsplash

Η αντιπολίτευση

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, λίγο νωρίτερα, είχε εκτιμήσει ότι με το νομοσχέδιο, «αυξάνονται οι αρμοδιότητες του εισαγγελέα, με ταυτόχρονη μείωση των αρμοδιοτήτων του ανακριτή, στην επίδοση των κλήσεων και στα μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, λοιπόν, από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει την Επιτροπή αν αυτό επελέγη με βάση το ισχύον καθεστώς στην Ευρώπη ή γιατί είναι βούληση της κυβέρνησης να δώσει στον εισαγγελέα επιπλέον αρμοδιότητες. Ο κ. Ξανθόπουλος είπε, επίσης, ότι με το νομοσχέδιο φαίνεται να περιορίζονται τα δικαιώματα του κατηγορούμενου διότι παρέχεται στον εισαγγελέα δυνατότητα για απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο, δηλαδή φαίνεται ο κατηγορούμενος να χάνει ένα στάδιο προστασίας που έχει σχέση με την προσφυγή κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Διευκρινίσεις ζήτησε ο βουλευτής και για το άρθρο 52 του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σημαντικά δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία είναι πιθανό να εμποδίζεται εφεξής η έρευνα για απόρρητες δαπάνες. «Το θέμα των απορρήτων δαπανών, ξέρουμε πολύ καλά, ότι το τελευταίο διάστημα έχει διογκωθεί και είναι εντυπωσιακό ότι απόρρητες δαπάνες γίνονται και από υπουργεία τα οποία δεν είχαν τέτοιου είδους δραστηριότητες τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να δούμε αν αυτή η αιτίαση ισχύει», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος και κάλεσε, επίσης, τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει αν κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου υιοθετήθηκαν οι επισημάνσεις που είχαν γίνει από την Επιτροπή Ελέγχου Διαφάνειας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου

freepik

Νομοσχέδιο για Πόθεν Έσχες: Ο εισηγητής

Αναφερόμενος στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι στόχος είναι η πλήρης εναρμόνιση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου με τον Κανονισμό του Συμβουλίου που αφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ειδικότερα όπως επισήμανε:

– προβλέπεται ότι επιλέξιμος για ευρωπαίος εισαγγελέας μπορεί να είναι μόνον εισαγγελικός λειτουργός, με τον βαθμό του αντεισαγγελέα εφετών έως του εισαγγελέα εφετών, λόγω της κατά τεκμήριο εμπειρίας που διαθέτουν οι λειτουργοί που προαναφέρθηκαν, στο χειρισμό ανάλογων υποθέσεων.

– επανακαθορίζεται η λειτουργία αρμοδιότητας των εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων και η διευκόλυνση της δικονομικής διαδικασίας που διέπει τον χειρισμό υποθέσεων της αρμοδιότητάς τους, με προσθήκες που αφορούν τόσο την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης και την περάτωση της διαδικασίας παραπομπής και εισαγωγής επί κακουργημάτων και πλημμελημάτων, όσο και στο πεδίο των δικονομικών αρμοδιοτήτων, για τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων.

-παρέχονται στον εντεταλμένο ευρωπαίο εισαγγελέα τα δικονομικά εργαλεία που διαθέτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, για τη διενέργεια ειδικών ανακριτικών πράξεων.

– καθορίζεται το συμβούλιο του Αρείου πάγου ως αρμόδια αρχή, για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ ευρωπαϊκής και εθνικής εισαγγελικής αρχής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ