Νέα διάταξη: Στο πειθαρχικό για τις αναβολές που δίνουν οι δικαστές – Ειδική διάταξη για έλεγχο όλων των αποφάσεων από τους Επιθεωρητές

Η ρητή διάταξη προβλέπει πως οι επιθεωρητές ελέγχουν υποχρεωτικά τις αποφάσεις περί αναβολών, που χορήγησαν τα δικαστήρια στα οποία μετείχαν οι επιθεωρούμενοι δικαστικοί λειτουργοί και κρίνουν αν συντρέχει εξ αυτού του λόγου περίπτωση πειθαρχικού ελέγχου τους!

NEWSROOM
Νέα διάταξη: Στο πειθαρχικό για τις αναβολές που δίνουν οι δικαστές – Ειδική διάταξη για έλεγχο όλων των αποφάσεων από τους Επιθεωρητές

Αίτημα κατάργησης της διάταξης που υποβάλλει σε ειδικό έλεγχο από τον Επιθεωρητή τις αποφάσεις περί αναβολών, θέτει με το υπόμνημά της προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη. Η διάταξη (άρθρο 100 παρ. 6 τελ. εδ. ΣχΝ), περιλαμβάνεται στον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που συζητείται στη Βουλή και θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

dikastiko.gr

Ουσιαστικά με την διάταξη, απειλείται με πειθαρχικό ο δικαστής για τις αναβολές που δίνει , με την επίκληση προφανώς των φαινομένων πολλαπλών αναβολών σε υποθέσεις που καθυστερούν κατά πολύ την απονομή της Δικαιοσύνης.

Το άρθρο 100 (παρ. 6) , για τις αρμοδιότητες επιθεωρητών, αναφέρει:

«…Οι επιθεωρητές εξετάζουν, λαμβάνοντας υπόψη διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα, το σύνολο της εργασίας των επιθεωρούμενων δικαστικών λειτουργών με βάση το ενιαίο πλαίσιο οδηγιών, πρακτικών και κατευθύνσεων του άρθρου 104. Επίσης, προκειμένου να διαμορφώσουν ασφαλή γνώμη ως προς τα αξιολογούμενα, σύμφωνα με τις παρ. 2-4 του άρθρου 102, κριτήρια διεξάγουν λεπτομερώς κάθε χρήσιμη έρευνα, χωρίς να αρκούνται στις αποφάσεις και τα στοιχεία που υποδεικνύονται από τους επιθεωρούμενους δικαστικούς λειτουργούς.

Περαιτέρω, μελετούν τα σχετικά με την εργασία των επιθεωρούμενων στατιστικά στοιχεία, ζητούν την γνώμη του διευθύνοντος του δικαστηρίου ή την εισαγγελία για αυτούς, λαμβάνουν υπόψη τους γραπτές γνώμες τις οποίες συντάσσουν υποχρεωτικά οι πρόεδροι ή οι προεδρεύοντες των τμημάτων που υπηρετούν οι επιθεωρούμενοι για όλα τα αξιολογούμενα σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 102 κριτήρια, παρακολουθούν συνεδριάσεις στις οποίες μετέχουν οι επιθεωρούμενοι, διαπιστώνουν τη συμμετοχή τους στα υποχρεωτικά επιμορφωτικά σεμινάρια της ΕΣΔι και έχουν απαραιτήτως προσωπική επαφή με τους επιθεωρούμενους, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους για όλα τα ανωτέρω, συντάσσουν δε έκθεση επιθεώρησης σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 101 σύμφωνα με τα κριτήρια των παρ. 2-4 του άρθρου 102.

Οι επιθεωρητές αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου μπορούν να ελέγχουν την ποινική εργασία των δικαστών της περιφέρειας τους, χωρίς να συντάσσουν σχετική έκθεση. Υποχρεούνται, όμως, να διαβιβάζουν τα αξιόλογα στοιχεία που προκύπτουν από τον έλεγχο αυτόν, στον αρμόδιο αρεοπαγίτη επιθεωρητή, προκειμένου να συνεκτιμηθούν κατά τη σύνταξη από αυτόν της σχετικής έκθεσής του. Οι επιθεωρητές, αρεοπαγίτες και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ελέγχουν υποχρεωτικά τις αποφάσεις περί αναβολών, που χορήγησαν τα δικαστήρια στα οποία μετείχαν οι επιθεωρούμενοι δικαστικοί λειτουργοί και κρίνουν περαιτέρω αν συντρέχει εξ αυτού του λόγου περίπτωση πειθαρχικού ελέγχου τους.

Freepik

Πυρά

Οι δικαστές αντιτείνουν ότι «…η αξιολόγηση των δικαστών από τον αριθμό των αναβολών παραβλέπει το γεγονός ότι οι αναβολές αποτελούν πολυπαραγοντικό ζήτημα (ωράριο, κωλύματα δικηγόρων, αποχές κ.λπ.), αιτίες που είναι δυσχερείς να εξακριβωθούν και συνεπώς δεν μπορούν να αποτελούν κριτήριο αξιολόγησης  των Δικαστών.  Αυτό προϋποθέτει την κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν τις αναβολές μεταξύ των οποίων και η διάταξη του άρθρου 349 ΚΠΔ, διότι διαφορετικά ο έλεγχος των δικαστικών λειτουργών για τα αιτήματα αναβολής αποβλέπει στο να ελέγχεται η κρίση του Δικαστικού Λειτουργού.

Οι αναβολές ανέκαθεν αποτελούσαν αντικείμενο ελέγχου του επιθεωρητή αλλά δεν ετίθεντο ως ξεχωριστή παράμετρος αξιολόγησης του επιθεωρούμενου. Αποτελεί μορφή πίεσης στον Δικαστικό Λειτουργό ενώ στην ουσία μεταθέτει το βάρος ευθύνης για τις αναβολές μόνο σ’ αυτόν απομονώνοντας τους λοιπούς παράγοντες της δίκης. Σημειώνεται ότι ειδικώς επί ποινικών υποθέσεων, οι αναβλητικές  αποφάσεις δεν καθαρογράφονται στην πλειοψηφία τους, πλην ελαχίστων που αναβάλλονται για κρείσσονες αποδείξεις και συνεπώς δεν αποτυπώνεται ο λόγος που επέβαλε την αναβολή της υπόθεσης.

Επίσης προβληματική είναι και η πρόβλεψη σύνταξης γραπτής έκθεσης για τους επιθεωρούμενους δικαστές από τους προεδρεύοντες στο τμήμα που αυτοί υπηρετούν, διότι δημιουργείται ένα ασφυκτικό σύστημα επιθεώρησης, το οποίο εμποδίζει τον Δικαστικό Λειτουργό στην άσκηση του υψηλού του καθήκοντος με ελεύθερο φρόνημα, καθόσον αυτός βρίσκεται σε διαρκή έλεγχο. Εξάλλου, στη σύνταξη της γραπτής έκθεσης είναι δυνατόν να εισχωρήσουν και υποκειμενικά κριτήρια, π.χ. φιλίας, έχθρας κλπ. λόγω της καθημερινής συνύπαρξης και συνυπηρέτησης,  τα οποία δεν είναι ασφαλή  και τα οποία,  δεν  εισχωρούν κατά την επιθεώρηση από τον Επιθεωρητή Αρεοπαγίτη ή Αντεισαγγελέα του Α.Π».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ