Νέα δικαστική δικαίωση για εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων: Σε διαγωνισμούς του Δημοσίου πρέπει να προσμετράται η προϋπηρεσία τους
Αντισυνταγματικές έκρινε το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τις νομοθετικές διατάξεις για απαγόρευση να συμπεριλαμβάνονται τα μόρια κατά την επιλογή σε δημόσια σχολεία.

Σε ακύρωση διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προχώρησε το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, κρίνοντας πως στηρίχθηκε σε αντισυνταγματικές νομοθετικές διατάξεις βάσει των οποίων δεν προσμετράται η προϋπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία.
«Η καθ’ ολοκληρίαν μη μοριοδότηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4589/2019, κατά τη διαδικασία σύνταξης των πινάκων κατάταξης, της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, με μόνη εξαίρεση τις περιπτώσεις της απόλυσης λόγω κατάργησης της σχολικής μονάδας ή τμήματος ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, κατά την περ.ζ΄ της παρ.4 του άρθρου 61 του ν.4589/2019, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, οι οποίες διέπουν την απασχόληση στη δημόσια υπηρεσία και υπερακοντίζει τον σκοπό του νόμου, που έγκειται στον διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση των πλέον άξιων και έμπειρων από τους υποψήφιους» αναφέρει το Δικαστήριο.
Δικαίωση εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων
«Μόνη η διαφοροποίηση στον τρόπο προσλήψεως των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, δεν αποτελεί επαρκές αιτιολογικό έρεισμα της μη αναγνωρίσεως της προϋπηρεσίας αυτών, δοθέντος ότι πρόκειται για κριτήριο το οποίο δεν συνάπτεται με την ικανότητα των υποψηφίων να ασκήσουν εκπαιδευτικό έργο» επισημαίνεται στην απόφαση.
Εξάλλου, όπως υπογραμμίζεται «η εκπαιδευτική προϋπηρεσία γενικώς αποτελεί κριτήριο επιλογής που συνάδει με τις αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, λαμβανομένων υπόψη της κατά το Σύνταγμα και το ν. 682/1977 συνάφειας της δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της ταυτότητας των προσόντων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σ’ αυτές, καθώς και της αναγνώρισης της ιδιωτικής προϋπηρεσίας, σε ειδικές περιπτώσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αυτή, κατ’ αρχήν, ποιοτικά δεν διαφοροποιείται από την παρασχεθείσα σε δημόσια εκπαιδευτήρια».
Τα προηγούμενα συστήματα και η ενίσχυση αναπληρωτών και ωρομίσθιων
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση «σε προηγουμένως ισχύσαντα πάγια συστήματα διορισμού, βασιζόμενα σε διαγωνιστική διαδικασία, η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης λαμβανόταν υπόψη και εμοριοδοτείτο, στοιχείο που επίσης ενισχύει την αντίληψη ότι, κατ’ αρχήν, η προϋπηρεσία στη δημόσια εκπαίδευση δεν είναι ποιοτικά διάφορη από αυτήν στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης.
Με τις ίδιες αποφάσεις κρίθηκε ότι είναι μεν θεμιτό ο νομοθέτης να επιδιώκει να ενισχύσει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στη δημόσια εκπαίδευση και ως εκ τούτου διαθέτουν σημαντική εμπειρία ειδικώς σ’ αυτήν, έχοντας προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο δημόσιο σχολείο, ιδίως κατά την προηγηθείσα μακρά περίοδο, κατά την οποία, λόγω σοβαρότατων δημοσιονομικών περιορισμών, ήταν εξαιρετικά δυσχερής έως αδύνατη η εφαρμογή παγίου συστήματος διορισμών, και ενδεχομένως να προβλέψει ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της έναντι της παρασχεθείσας στον ιδιωτικό τομέα, πλην τούτο, για τους προεκτεθέντες λόγους, δεν μπορεί να οδηγήσει σε κατ’ ουσίαν παντελή παραγνώριση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν.4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένταξη πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας στη γενική: Αποκτούν δικαίωμα προσφυγής στον Άρειο Πάγο εάν απορριφθεί η αίτησή τους – Για μία τριετία δεν μετατίθενται Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών σήμερα η αποφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού – Να παραμείνει στη φυλακή εισηγείται ο εισαγγελέας Πάπας Φραγκίσκος: To Σάββατο η κηδεία – Σε ανοιχτό φέρετρο το σκήνωμα – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ένοπλη ληστεία με χαρτοκόπτη: Ενώπιον ανακριτή 46χρονοςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr