Νέα δικαστική δικαίωση για συνταξιούχους: Καταβάλλονται αναδρομικά επιδόματα και ποσά επικουρικών συντάξεων με τόκο 6%

Αντισυνταγματικές έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών τις περικοπές που έγιναν στο διάστημα 2015- 2016. Αναγνωρίζει το δικαίωμα αναδρομικών και σε κληρονόμους.

NEWSROOM
Νέα δικαστική δικαίωση για συνταξιούχους: Καταβάλλονται αναδρομικά επιδόματα και ποσά επικουρικών συντάξεων με τόκο 6%

Μία νέα απόφαση- βόμβα ήρθε να δικαιώσει συνταξιούχους, ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, ορίζοντας πως δεν ήταν νόμιμες οι περικοπές σε επιδόματα (δώρα εορτών και αδείας), καθώς και στις επικουρικές τους συντάξεις για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως 11.05.2016.

Όπως αναφέρεται, οι σχετικές διατάξεις νόμου του 2012 «αντίκεινται στις προπαρατεθείσες συνταγματικές διατάξεις και είναι, ως εκ τούτου, ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες» και για το λόγο αυτό καλείται ο ΕΦΚΑ να καταβάλλει τα ποσά των περικοπών με τόκο μάλιστα 6%. Παράλληλα, αναγνωρίζει πως δικαιούται των ποσών και κληρονόμος θανόντος προσφεύγοντος.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών παραπέμπει και σε σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ για να καταλήξει στην κρίση του. «Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση, το ΣτΕ έκρινε ότι οι ως άνω διατάξεις ψηφίσθηκαν όταν είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσης και αφού, εν τω μεταξύ, είχαν σχεδιαστεί και ληφθεί τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Επομένως, κατά την επιχειρηθείσα με τις διατάξεις αυτές νέα, για πολλοστή φορά, περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών της ίδιας ομάδας θιγομένων, ο νομοθέτης δεν δικαιολογούνταν πλέον να προχωρήσει σε σχετικές ρυθμίσεις χωρίς ειδική έρευνα του αντικειμένου αυτών, αλλά όφειλε να προβεί σε εμπεριστατωμένη μελέτη, προκειμένου να διαπιστώσει και να αναδείξει τεκμηριωμένα ότι η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ήταν συμβατή με τις σχετικές συνταγματικές δεσμεύσεις, τις απορρέουσες, μεταξύ άλλων, από το θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης, τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και την προστασία της αξίας του ανθρώπου» σημειώνεται.

Παράλληλα, θέτει θέμα της εξέτασης βάσει μελέτης των επιπτώσεων από τις περικοπές, εφόσον αυτές αποτέλεσαν επιλογή για την κυβέρνηση και τον νομοθέτη.

«Όφειλε προηγουμένως να εξετάσει με τρόπο επιστημονικό και δικαστικά ελέγξιμο, εάν οι επιπτώσεις των περικοπών τούτων στο βιοτικό επίπεδο των θιγομένων, αθροιζόμενες με τις επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα γενικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης (όπως οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις) και συνδυαζόμενες με τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της διανυόμενης έκτακτης περιόδου (κόστος αγαθών και υπηρεσιών, περικοπές παροχών υγείας, ανεργία και επίδρασή της στο οικογενειακό εισόδημα, έκταση και περιεχόμενο δανειοληπτικών υποχρεώσεων), οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων κάτω του ορίου εκείνου που συνιστά, κατά τα προεκτεθέντα, τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού τους δικαιώματος» αναφέρεται.

Μόνο κριτήριο η «δημοσιονομική προσαρμογή»

Σύμφωνα με την απόφαση «από κανένα, όμως, στοιχείο δεν προκύπτει ότι ως προς τα ανωτέρω ζητήματα έλαβε χώρα, εν προκειμένω, τέτοια μελέτη. Πέραν δε τούτου, δεν προκύπτει ούτε ότι λήφθηκαν υπόψη οι κρίσιμες ως άνω συνταγματικές παράμετροι. Διότι, όπως συνάγεται από τις οικείες προπαρασκευαστικές εργασίες, μόνο κριτήριο για την θέσπιση των σχετικών μέτρων αποτέλεσε η συμβολή τους στη μείωση των δημόσιων δαπανών και τη “δημοσιονομική προσαρμογή”».

Επίσης, το Δικαστήριο επισημαίνει πως «ακόμη δε και η αναφορά στη “δυσμενή οικονομική κατάσταση” των ασφαλιστικών οργανισμών, ως βασικής αιτίας του προβλήματος, γίνεται αόριστα, είτε για όλους τους οργανισμούς συλλήβδην, είτε για κάποιους μη κατονομαζόμενους, χωρίς να εκτιμάται συγκεκριμένα η κατάσταση καθενός από αυτούς (ενόψει της οικονομικής αυτοτέλειάς τους και των επιβαλλόμενων, αναλόγως, διαφοροποιήσεων) και χωρίς να αναφέρεται εάν και πώς συνέβαλε το Κράτος, κατά τη συνταγματική του υποχρέωση, στη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους».

Και καταλήγει: «Το Δικαστήριο κρίνει, κατ’ αρχάς, ότι οι μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων και η κατάργηση των επιδομάτων (δώρων) εορτών και αδείας των εναγόντων, οι οποίες επιβλήθηκαν με τις οικείες διατάξεις των ν. 4051/2012 και 4093/2012, συνυπολογιζόμενες με όλες τις προηγούμενες μειώσεις των συνταξιοδοτικών αποδοχών τους, οι οποίες είχαν επιβληθεί με άλλους νόμους κατά τα έτη 2010 και 2011, οδήγησαν σε παραβίαση του πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού του δικαιώματος αυτών και σε σημαντική επιβάρυνση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα τον κλονισμό της δίκαιης ισορροπίας μεταξύ του γενικού συμφέροντος και του δικαιώματος της περιουσίας τους και είναι αντίθετες στα άρθρα 2 παρ. 1, 4 παρ. 1 και 5, 22 παρ. 5, 25 παρ. 1 και 4, και 106 παρ. 1 του Συντάγματος».

Παρέμβαση ΕΝΥΠΕΚΚ

Την απόφαση- βόμβα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, αναφέρθηκε και δημοσιοποίησε η ΕΝΥΠΕΚΚ. «Με την υπ’αριθ. 13167/2021 απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ και την κυβέρνηση να καταβάλουν Δώρα-επικουρικά τού 11μήνου 2015-2016 και μάλιστα με τόκο 6%!!» αναφέρει.

Προσθέτει δε πως «η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να καταβάλλει τα αναδρομικά Δώρων-επικουρικών σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους ή κληρονόμους, ανεξάρτητα από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη».

 ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr