Νέα ευρωκαταδίκη της Ελλάδας: Τώρα για τη μεταχείριση και κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων από το Αφγανιστάν
Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για τις συνθήκες διαβίωσής τους και ιδίως για τις συνθήκες στέγασης, ενώ καταδικάστηκε και για τις συνθήκες κράτησης.
Σε αποζημίωση 29.000 ευρώ είχε υποχρεωθεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε Κέντρα Υποδοχής μεταναστών και συγκεκριμένα στα ΚΥΤ Χίου και Σάμου, όπως έγραψε το dikastiko.gr.
Τώρα, το ΕΔΔΑ επανέρχεται με μία νέα καταδίκη της χώρας για δύο ανήλικες από το Αφγανιστάν 16 και 17 ετών που εισήλθαν ασυνόδευτες παρανόμως στην Ελλάδα, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της νέας αυτής υπόθεσης το ΕΔΔΑ διαπίστωσε σωρεία παραβιάσεων και επιδίκασε αποζημίωση σε καθεμία από τις προσφεύγουσες 7.400 ευρώ για ηθική βλάβη.
Οι προσφεύγουσες παραπονέθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσής τους, τις συνθήκες κράτησης και τη μη τοποθέτηση σε αυτές κηδεμόνα, παρότι ήταν ανήλικες. Σύμφωνα με την υπόθεση, εισήλθαν παράτυπα στο νησί της Λέσβου στις αρχές Ιανουαρίου 2019. Δεν εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως ενώπιον του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Λέσβου και αναχώρησαν για την Αθήνα. Στις 10 Ιανουαρίου 2019 συνελήφθησαν στη λιμενική περιοχή της Πάτρας ενώ επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Στις 23 Ιανουαρίου 2019 υποβλήθηκε εκ μέρους των προσφευγουσών αίτημα φιλοξενίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Στις 19 Φεβρουαρίου 2019 υπέβαλαν αίτηση διεθνούς προστασίας.
Στις 13 Μαρτίου 2019 οι προσφεύγουσες τέθηκαν υπό προστατευτική φύλαξη σε χώρους κράτησης μέχρι τις 23 Μαρτίου 2019, οπότε μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων. Στις 20 Μαρτίου 2019 κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Δικαστήριο, η οποία έγινε δεκτή. Οι προσφεύγουσες αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες.
Νέα ευρωκαταδίκη της Ελλάδας: Δεν είχαν κρυφτεί από τις Αρχές -Ακολουθούσαν τους άλλους
Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, οι προσφεύγουσες ισχυρίστηκαν ότι οι αρχές ήταν υπεύθυνες για τον εντοπισμό και την εξακρίβωση της παρουσίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην εθνική επικράτεια και ενεργούσαν αναλόγως. Ως ανήλικοι δεν θα έπρεπε να αναμένεται από αυτούς να φροντίζουν τον εαυτό τους. Πρόσθεσαν ότι δεν είχαν κρυφτεί από τις αρχές και δεν μπορούσαν να γνωρίζουν το σύστημα υποδοχής. Ακολουθούσαν τους άλλους και προχωρούσαν σε αυτό που τους είχε δοθεί εντολή να κάνουν.
Πριν φτάσουν στο λιμάνι της Πάτρας είχαν περάσει μερικές ημέρες στο κέντρο της Αθήνας. Είχαν επιχειρήσει να προσέλθουν στην Περιφερειακή Υπηρεσία Ασύλου (ΠΥΑ) του Πειραιά, αλλά δεν έγιναν δεκτές καθώς δεν είχαν ραντεβού.
Οι ημερομηνίες γέννησης στα έγγραφά τους είχαν τροποποιηθεί ώστε να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν σε πλοίο για την Ιταλία ως ενήλικες, αλλά το γεγονός ότι ήταν ανήλικοι ήταν εμφανές από την εμφάνισή τους. Οι προσφεύγουσες αρνήθηκαν ότι είχαν λάβει ενημερωτικό δελτίο. Εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν θα είχε σημασία, δεδομένου ότι δεν ήταν αραβικής καταγωγής, γεγονός που θα είχε διαπιστωθεί εάν υπήρχε διερμηνέας. Πρόσθεσαν ότι δεν καταλάβαιναν αρκετά αγγλικά. Οι προσφεύγουσες αναγνώρισαν ότι ένα άτομο που μιλούσε τη μητρική τους γλώσσα ήταν παρόν στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά δεν γνώριζαν με ποια ιδιότητα ενεργούσε. Σημείωσαν ότι η διοικητική διαδικασία ολοκληρώθηκε γρήγορα και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρέμειναν χωρίς νομική υποστήριξη ή διερμηνεία, καταβεβλημένες από φόβο.
Οι προσφεύγουσες δήλωσαν ότι, σε αντίθεση με τις δηλώσεις της Κυβέρνησης, δεν είχαν φιλοξενηθεί προσωρινά από ΜΚΟ ούτε σε κάποια δομή φιλοξενίας πριν από την κράτησή τους. Τόνισαν ότι είχαν φιλοξενηθεί από έναν ενήλικα επειδή οι αρχές δεν τους είχαν παράσχει στέγη. Πρόσθεσαν ότι στις 4 Φεβρουαρίου 2019 η κοινωνική λειτουργός υπενθύμισε στις αρχές ότι η προσωρινή φιλοξενία τους θα τερματιζόταν, αλλά δεν είχαν λάβει καμία απάντηση.
Η απόφαση του ΕΔΔΑ: Οι αρχές είχαν ενημερωθεί
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου «στην προκειμένη περίπτωση, οι αρχές είχαν ενημερωθεί δεόντως για την ανάγκη τους για στέγη και είχαν ενημερωθεί περαιτέρω για το γεγονός ότι η προσωρινή τους στέγαση θα τερματιζόταν αλλά δεν είχαν ληφθεί άμεσα μέτρα. Ο αριθμός των αιτήσεων στέγασης δεν μπορεί να απαλλάξει τις αρχές από τις θετικές τους υποχρεώσεις».
Παράλληλα, επισημαίνεται πως όσον αφορά «τις συνθήκες κρατήσεως των προσφευγουσών μετά την τοποθέτησή τους υπό προστατευτική κράτηση στο κέντρο Ταύρου (PRDC), λαμβάνοντας υπόψη το συνδυασμό των παραγόντων της ηλικίας των προσφευγουσών της διάρκειας της κράτησης και της ακαταλληλότητας του καθεστώτος κράτησης (μεταξύ άλλων, κρατούνταν μαζί με ενήλικες) το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι αρχές υπέβαλαν τους προσφεύγουσες σε μεταχείριση που υπερέβαινε το όριο σοβαρότητας που απαιτείται».
Το Δικαστήριο σημειώνει επίσης ότι η τοποθέτηση των προσφευγουσών σε καταστήματα κράτησης είχε ως αποτέλεσμα τη στέρηση της ελευθερίας τους. «Το Δικαστήριο σημείωσε ότι οι αρχές τοποθέτησαν τις προσφεύγουσες υπό προστατευτική κράτηση στο κατάστημα κράτησης μέχρι να βρεθεί δομή φιλοξενίας. Σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, πρόσωπα που υπόκεινται σε προστατευτική φύλαξη είναι εκείνα που, λόγω της ηλικίας τους ή της διανοητικής ή ψυχολογικής τους κατάστασης, αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη ή μπορούν να εκθέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο» αναφέρεται.
Επίσης, «το Δικαστήριο παρατήρησε ότι, καθώς δεν είχε εκδοθεί απόφαση δεν θα ήταν δυνατό για τις προσφεύγουσες να αμφισβητήσουν την κράτησή τους. Καθώς βρίσκονταν υπό εισαγγελική εξουσία, μια αναφορά στον διευθυντή της εγκατάστασης δεν θα ήταν αποτελεσματική».
Πηγή: echrcasekaw.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βόλος: Εξέγερση κρατουμένων στις φυλακές νέων μετά τον θάνατο 21χρονου Αλλαγή ώρας: Τα ξημερώματα γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω Ηράκλειο: Κατήγγειλε για βιασμό τον σύζυγό της – Ελεύθερος με όρους ο 45χρονος Ηράκλειο: Συναγερμός στην ΕΜΑΚ για τραυματία κυνηγό σε δύσβατο σημείο Ηλεία: Ένοχος 55χρονος για ασέλγεια σε βάρος της θετής του κόρης – Αθωώθηκε για τον βιασμό τηςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr