Νέα κίνηση Ερντογάν στην ελληνοτουρκική σκακιέρα με την Αγιά Σοφιά – Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Σε μία άλλη παρτίδα σκάκι (και προκλήσεων) οδηγεί την Ελλάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την Αγιά Σοφιά, επιχειρώντας προφανώς να κλείσει τα δικά του εσωτερικά μέτωπα και αναφέροντας πως το θέμα αφορά κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Συγκεντρώσεις πιστών έξω από την Αγία Σοφία ακολούθησαν το διάταγμα Ερντογάν, ο οποίος έσπευσε […]

NEWSROOM
Νέα κίνηση Ερντογάν στην ελληνοτουρκική σκακιέρα με την Αγιά Σοφιά – Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Σε μία άλλη παρτίδα σκάκι (και προκλήσεων) οδηγεί την Ελλάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την Αγιά Σοφιά, επιχειρώντας προφανώς να κλείσει τα δικά του εσωτερικά μέτωπα και αναφέροντας πως το θέμα αφορά κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας.

Συγκεντρώσεις πιστών έξω από την Αγία Σοφία ακολούθησαν το διάταγμα Ερντογάν, ο οποίος έσπευσε να το υπογράψει μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου την Παρασκευή και όπως είπε θα ανοίξει ως τζαμί από τις 24 Ιουλίου για χώρος θρησκευτικής λατρείας.

Το θέμα πυροδότησε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο από την πλευρά της Αθήνας, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να το θέτει σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους συναρμόδιους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μιλώντας για μία ακόμη πρόκληση από τουρκικής πλευράς.

Παράλληλα, κρίσιμο είναι και το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα όπου ήδη ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος. Εκεί, θα προστεθεί και το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, με στόχο να υπάρξει μια σαφής, καθαρή και σκληρή τοποθέτηση από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αποσαφηνίζεται από τη χώρα, η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι ένα ζήτημα ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και από την ευρωπαϊκή διπλωματία.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Σε απόλυτη καταδίκη της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η απόφαση αυτή και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου, προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της» υπογράμμισε.

Ειδικότερα, σημείωσε πως η απόφαση αυτή «επηρεάζει βεβαίως όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά». Και κατέληξε: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Τι λέει η UNESCO

«Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της, δεδομένου ότι η Αγία Σοφία είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο.

Όπως επισημαίνεται η UNESCO μέσω της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, μετά την ανακήρυξή της σε τζαμί από τον Τούρκο πρόεδρο. «H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», σημείωσε η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.

Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν να δηλώσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αναιρεί ότι θα συνεχίσει να είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων, η οποία, όπως είπε, είναι εκκλησία, αλλά την επισκέπτονται και τουρίστες.

Το διάγγελμα Ερντογάν

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε το διάγγελμα Ερντογάν στον τουρκικό λαό. «Ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό. Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους. Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου» ανέφερε.

«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, η οποία ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα. Ωστόσο, το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης» πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι μικρότερο από αυτό των πρώτων κατασκευαστών αυτού του έργου πριν από περίπου 1.500 χρόνια. Αντιθέτως, το δικαίωμα του έθνους μας στην Αγία Σοφία, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ανθρώπινης κληρονομιάς, είναι μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών μας και της ισχυρής ιδιοκτησίας του».

Το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί άνοιξε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, το οποίο προχώρησε στην ακύρωση του προεδρικού διατάγματος Ατατούρκ του 1934 που όριζε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο και έκρινε ότι είναι παράνομο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ