Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Νέα “κόκκινη κάρτα” από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για εξευτελιστικές συνθήκες ασυνόδευτου ανήλικου αιτούντος άσυλο – Για ένα και πλέον μήνα έμεινε άστεγος

Στο διάστημα αυτό ο ανήλικος νόσησε. Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα και επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη 5.000 ευρώ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα “κόκκινη κάρτα” από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για εξευτελιστικές συνθήκες ασυνόδευτου ανήλικου αιτούντος άσυλο – Για ένα και πλέον μήνα έμεινε άστεγος Freepik

Εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, ασυνόδευτου ανηλίκου και αιτούντος διεθνή προστασία, και συνθήκες διαμονής του σε αστυνομικά τμήματα όπου είχε τεθεί υπό «επιτήρηση» καταγράφει μία νέα καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Στην προσφυγή αναφέρεται πως κατόπιν της αίτησης διεθνούς προστασίας, η Equal Rights Beyond Borders απέστειλε επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Περιφερειακή Υπηρεσία Ασύλου Πειραιά, ζητώντας να διατεθεί στον προσφεύγοντα στέγη (σημειώνοντας ότι ήταν άστεγος) και να του διοριστεί νόμιμος κηδεμόνας. Τους ενημέρωσαν επίσης ότι ο προσφεύγων επιθυμούσε να επωφεληθεί από την οικογενειακή επανένωση με τον θείο του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο προσφεύγων μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού, όπου τέθηκε υπό αστυνομική επιτήρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι έπασχε από ψώρα. Λίγο αργότερα ο προσφεύγων μεταφέρθηκε σε δομή φιλοξενίας.

Οι αναφορές του προσφεύγοντος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι από τον Οκτώβριο του 2019 έως τις 23 Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία μεταφέρθηκε στη δομή φιλοξενίας, βρέθηκε σε απελπιστικές συνθήκες, άκρως αγχωτικές και ακατάλληλες για την προσωπική του κατάσταση. Ισχυρίστηκε ότι, λόγω της ιδιότητάς του ως ασυνόδευτου ανήλικου αιτούντος άσυλο, ανήκε στην «κατηγορία των πλέον ευάλωτων μελών της κοινωνίας» και ότι η μεταχείριση που του επιφύλαξαν οι αρχές, ιδίως το γεγονός ότι ζούσε χωρίς στέγη και χωρίς νόμιμο κηδεμόνα ήταν εξευτελιστική.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι, από την άφιξή του στην Ελλάδα έως τις 05.01.2020, όταν τέθηκε υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα, δεν είχε πρόσβαση σε ασφαλή και κατάλληλη διαμονή. Εν προκειμένω, υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να παραμείνει άστεγος στην Αθήνα και ότι για σχεδόν δύο μήνες διέμενε σε διαμέρισμα που ανήκε σε συμπατριώτες του. Ανέφερε επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, καθώς δεν είχε τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, υπνόσακο ή έστω κουβέρτες για να περάσει τη νύχτα και ότι δεν είχε πρόσβαση σε τουαλέτες ή ντους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση του ΕΔΔΑ, ο προσφεύγων δήλωσε ότι είχε αναπτύξει ψυχολογικά προβλήματα και ένιωθε φόβο και αβεβαιότητα λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες τον υποδέχθηκαν στην Ελλάδα. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι, λόγω της ιδιότητάς του ως ασυνόδευτου ανήλικου αιτούντος άσυλο, ανήκε στην «κατηγορία των πλέον ευάλωτων μελών της κοινωνίας» και ότι η μεταχείριση που του επιφύλαξαν οι αρχές, ιδίως το γεγονός ότι ζούσε χωρίς στέγη και χωρίς νόμιμο κηδεμόνα ήταν, ως εκ τούτου, απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Όπως περιγράφει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «όσον αφορά την περίοδο από τις 5 έως 22 Ιανουαρίου 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας ο προσφεύγων βρισκόταν σε αστυνομική κράτηση, ανέφερε ότι υποβλήθηκε σε συνθήκες που ήταν καταστροφικές για τον ίδιο. Υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού ήταν απομονωμένος από τον έξω κόσμο, χωρίς πρόσβαση σε αυλή ή χώρο αναψυχής, και ήταν αναγκασμένος να παραμείνει εντός του αστυνομικού τμήματος σε τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γεγονός που του προκάλεσε αίσθημα απομόνωσης και ακραίου στρες. Τόνισε ότι υπήρχε παντελής έλλειψη διερμηνέα, ψυχοκοινωνικής και ιατρικής βοήθειας και νομικής συνδρομής. Ανέφερε επίσης ότι, ως αποτέλεσμα των συνθηκών υπό τις οποίες κρατούνταν στο αστυνομικό τμήμα και της ηθικής βλάβης που του προκάλεσαν, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει».

Η κρίση του ΕΔΔΑ

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι ενώ οι αρχές ενημερώθηκαν για την ιδιαίτερη κατάσταση του προσφεύγοντος και, ειδικότερα, για το γεγονός ότι ήταν ασυνόδευτος ανήλικος χωρίς σταθερή στέγη, χωρίς πρόσβαση σε βασικές ανάγκες και χωρίς μόνιμο νόμιμο κηδεμόνα τουλάχιστον από τις 17.12.2019, ημερομηνία κατά την οποία υπέβαλε την αίτησή του για διεθνή προστασία, δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να του παράσχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Το Δικαστήριο απέρριψε τις αντιρρήσεις της Κυβέρνησης ότι ο προσφεύγων δεν ήταν θύμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ