Νέα Μανωλάδα: Το τηλέφωνο στο 112 που έσωσε τα θύματα trafficking – Έρευνες για τον εντοπισμό του δουλέμπορου

Για τον εντοπισμό του δουλέμπορου έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι έρευνες εστιάζονται σε περιοχές της νότιας Πελοποννήσου.

NEWSROOM
Νέα Μανωλάδα: Το τηλέφωνο στο 112 που έσωσε τα θύματα trafficking – Έρευνες για τον εντοπισμό του δουλέμπορου

Θύματα δουλεμπόρων, που ενδεχομένως ανήκουν σε ένα ευρύτερο κύκλωμα που δραστηριοποιείται στην εμπορία ανθρώπων, είχαν πέσει οκτώ αλλοδαποί άνδρες, που απελευθερώθηκαν από αστυνομικούς στην Ηλεία και εξαναγκάζονταν να δουλεύουν σε χωράφια του κάμπου.

Ο εφιάλτης για τους οκτώ νεαρούς, που είναι υπήκοοι Νεπάλ, έλαβε τέλος όταν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», ένας από αυτούς τηλεφώνησε στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 και ακολούθως ενημερώθηκε σχετικά το κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας.

Έπειτα κλήθηκαν αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Βουπρασίας, οι οποίοι έλαβαν τη σχετική πληροφορία διενήργησαν επισταμένες αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μανωλάδας, όπου τελικά κατάφεραν να εντοπίσουν και να απελευθερώσουν τους οκτώ αλλοδαπούς.

Οι νεαροί Νεπαλέζοι βρίσκονταν σε ένα παράπηγμα, κλειδωμένοι όλοι μαζί σε ένα μικρό δωμάτιο, χωρίς να κατέχουν τα διαβατήριά τους και λοιπά ταξιδιωτικά έγγραφα. Άμεσα οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον αλλοδαπό άνδρα, που τους κατακρατούσε παράνομα.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς» αναφέρουν πως πρόκειται για έναν 20χρονο, υπήκοο Μπαγκλαντές, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη κατακράτηση.

Πλέον, οι έρευνες των διωκτικών αρχών εστιάζουν στη σύλληψη του φερόμενου ως δουλεμπόρου, ο οποίος είχε μεταφέρει σε προγενέστερο χρονικό διάστημα τους οκτώ Νεπαλέζους από περιοχή της Λακωνίας στην Ηλεία και αφαίρεσε τα διαβατήριά τους για να τους εξαναγκάσει με συνεργούς του, να εργαστούν ως εργάτες γης. Πρόκειται για τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και πλέον αναζητείται για να συλληφθεί. Όσον αφορά τα στοιχεία του, φέρεται να είναι υπήκοος Πακιστάν, με τους αστυνομικούς να έχουν στη διάθεσή τους το ονοματεπώνυμό του.

Για τον εντοπισμό του έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι έρευνες εστιάζονται σε περιοχές της νότιας Πελοποννήσου.

Ο τρόπος δράσης των δύο κατηγορούμενων παρουσιάζει ομοιότητες στην υπόθεση που είχε εξιχνιάσει στις αρχές του περασμένου Ιουλίου το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (της πρώην Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος) με την εξάρθρωση μιας εννεαμελούς εγκληματικής οργάνωσης που εμπορευόταν ανθρώπους, με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση. Τότε είχαν συλληφθεί μια 29χρονη και ένας 30χρονος από το Νεπάλ.

Τα μέλη της φέρονται να στρατολογούσαν ομοεθνείς τους, οι οποίοι εργάζονταν νόμιμα σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης και αφού εξασφάλιζαν τη διακίνησή τους στην Ελλάδα και την εγκατάστασή τους σε ενδιάμεσα σημεία-κρησφύγετα, τους αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα έως τη δήθεν αποπληρωμή του χρέους και τους οδηγούσαν σε χωριά, όπου απασχολούνταν ως εργάτες σε εποχικές καλλιέργειες.

Η δράση τους φέρεται να εξαπλωνόταν και σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως η Λακωνία, η Δυτική Αχαΐα και η Ηλεία. Οι περιοχές αυτές ήταν ο τελικός προορισμός των θυμάτων, που φέρονται να παραλαμβάνονταν από επιστάτες – μέλη της οργάνωσης που επέβλεπαν και επιτηρούσαν την κίνησή τους, ώστε να διοχετεύονται χρήματα στην εγκληματική οργάνωση από την εργασιακή τους εκμετάλλευση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr