Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον στρεπτόκοκκο: Πότε χορηγείται η αντιβίωση

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες προς τους γιατρούς, στις οποίες τονίζει την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας ώστε να προλαμβάνονται οι θανατηφόρες εκβάσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον στρεπτόκοκκο: Πότε χορηγείται η αντιβίωση eurokinissi

Νέες οδηγίες στους γιατρούς για τον στρεπτόκοκκο εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τονίζοντας την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας ώστε να προλαμβάνονται οι θανατηφόρες εκβάσεις, μετά τους δύο θανάτους που καταγράφηκαν στην Ηλεία τον περασμένο Αύγουστο.

Ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος Α παρουσιάζει έξαρση στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Συνολικά το 2023 αναφέρθηκαν στον ΕΟΔΥ 90 περιστατικά iGAS (48 παιδιά και 42 ενήλικες), εκ των οποίων 23 κατέληξαν (26%), συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών και 14 ενηλίκων. Από την αρχή του 2024, έχουν αναφερθεί 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες), με 12 θανάτους (25%), από τους οποίους 3 ήταν παιδιά και 9 ενήλικες.

«Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά iGAS σε ενήλικες στο νομό Ηλείας, εκ των οποίων τα δύο ήταν θανατηφόρα, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α  θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διαφορική διάγνωση ατόμων με συμβατή κλινική εικόνα (πυρετός, φαρυγγομυγδαλίτιδα, κυτταρίτιδα κ.λπ.)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στρεπτόκοκκος: Τι θα πρέπει να κάνουν οι γιατροί

Ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει ότι αν υπάρχει υποψία λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ο εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου του πυογόνου στρεπτόκοκκου στο φάρυγγα (strep test) και
  • την καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος πριν τη χορήγηση αντιβίωσης.

Επισημαίνεται πως η ευαισθησία του strep test κυμαίνεται από 85 έως 91%.

Επίσης θα πρέπει να λαμβάνονται καλλιέργειες από περιοχές στείρες μικροβίων ανάλογα με την κλινική εικόνα (π.χ. αίματος, πλευριτικού υγρού, δερματικής βλάβης κ.λπ.) .

«H έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη ειδικής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα άτομα που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική. Θα πρέπει επίσης να εντοπίζονται εις στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS να εκτιμάται η κατάσταση τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες», αναφέρει ο ΕΟΔΥ και καταλήγει πως στα θανατηφόρα περιστατικά θα πρέπει να ακολουθείται ειδική διαδικασία για τη μετά θάνατον διάγνωση με τη λήψη νεκροτομικού υλικού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ