Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: Μηνύσεις και αγωγές αποζημίωσης ετοιμάζουν οι έμποροι μετά την εισαγγελική έρευνα – Η Περιφέρεια ζητάει κήρυξη έκτακτης ανάγκης

Αποπνικτική ατμόσφαιρα και δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην αλιεία. Μπαλάκι οι ευθύνες, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου. Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητάει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: Μηνύσεις και αγωγές αποζημίωσης ετοιμάζουν οι έμποροι μετά την εισαγγελική έρευνα – Η Περιφέρεια ζητάει κήρυξη έκτακτης ανάγκης EUROKINISSI / ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες και αφόρητη η δυσοσμία από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό που έχουν κατακλύσει το παραλιακό μέτωπο του Βόλου δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα στην επιφάνεια της θάλασσας.
Η αποπνικτική ατμόσφαιρα και οι δραματικές επιπτώσεις τόσο στον τουρισμό όσο και στην αλιεία οδήγησαν τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, να ζητήσει την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Συνεργεία και εθελοντές με απόχες συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μέρες για να απομακρυνθεί το δυσώδες φορτίο των νεκρών ψαριών. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δυσχερής αν εκδηλωθούν καταιγίδες, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Εισαγγελική έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Το μείζον πρόβλημα, που έχει οδηγήσει στην απόγνωση δεκάδες επιχειρηματίες της περιοχής, κινητοποίησε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου που διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τον μαζικό θάνατο των ψαριών.
Η έρευνα διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και θα διερευνηθεί τόσο η ποιότητα του θαλασσινού νερού όσο και το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας με μετρήσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια. Παράλληλα, θα ελεγχθεί αν υφίσταται ρύπανση και αν η αιτία θανάτου των ψαριών οφείλεται σε δηλητηριώδη ουσία.
Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας θα μπουν και οι ενέργειες που έγιναν από τον Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια στις περιοχές που βρέθηκαν νεκρά ψάρια, όπως του λιμανιού, της παραλίας, των Αλυκών, της Νέας Αγχιάλου και του Αναύρου.

Πυρά από τον εμπορικό κόσμο

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου υπέβαλε χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού σύνεργού, για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης, της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος, της δυσφήμησης, του άρθρου 15 ΠΚ ή οποιουδήποτε άλλου αδικήματος προκύψει ότι διεπράχθη.

Στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται η σφοδρότατη ρύπανση του Παγασητικού και της ευρύτερης περιοχής που προκαλεί αφενός άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφετέρου τεράστια δυσφήμηση της περιοχής, με συνέπεια την τραγική μείωση της τουριστικής κίνησης, την ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία στις επιχειρήσεις και επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.Οι έμποροι κάνουν λόγο για τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό του Βόλου, με ακυρώσεις που φτάνουν το 90%. Καταγγέλλουν ότι κύρια αιτία αυτής της ρύπανσης είναι το γεγονός ότι το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας παρέμεινε (εσφαλμένως και πιθανώς παρανόμως) ανοιχτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας, μέσω του χειμάρρου Ξηριά, στα μολυσμένα νερά της υπερχειλισμένης λίμνης Κάρλας και των πλημμυρισμένων Παρακάρλιων περιοχών, μαζί με τα ψάρια του γλυκού νερού, να χύνονται επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον Παγασητικό Κόλπο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Σπύρου Τσιολναρά στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» (OPEN): «Από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζεύουμε οι ίδιοι νεκρά ψάρια. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Μας έχουν παρατήσει όλοι τώρα, αλλά όταν πάει να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος μας δίνουν κατευθείαν πρόστιμο, αν είναι πιο κει καμιά καρέκλα. Τώρα δεν ήρθε ένας να δει τι γίνεται. Τα δένουμε σε μαύρες σακούλες και τα ρίχνουμε στους κάδους».

Νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: Μπαλάκι οι ευθύνες

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη, ούτε αρμοδιότητα, για την καταστροφή και έκανε λόγο για «κοπρίτες και νούμερα που δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους». Όπως είπε, έλαβε δύο επιστολές, από το Λιμεναρχείο και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που ζητούν από τον Δήμο να συμβάλλει με τις δικές του ενέργειες στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. «Ποιες ενέργειες βρες κοπρίτες; Είστε μόνο για να κόβετε “προστίματα”; Εσείς είστε υπεύθυνοι, θέλετε να αποποιηθείτε τις ευθύνες σας», σχολίασε ο Αχ. Μπέος.

Παράλληλα, έβαλε στο κάδρο των ευθυνών τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), λέγοντας «στη θάλασσα μέσα είναι δουλειά του ΟΛΒ και σε συνεργασία με Περιφέρεια οφείλουν να συντονιστούν, να απομακρυνθούν τα σκάφη από το λιμάνι , να ενεργοποιήσουν τις τράτες και τους ψαράδες, όχι να κάνουν για το θεαθήναι συσκέψεις και συναντήσεις». Μίλησε για «γραβατάκηδες που κάθονται στα γραφεία και δεν μπορούν να δώσουν μια λύση», ενώ κάλεσε εκ νέου τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, που πλήττονται από το περιβαλλοντικό έγκλημα, να προσφύγουν με μαζικές αγωγές εναντίον των συναρμόδιων φορέων. Μάλιστα, είπε ότι τα έξοδα θα τα αναλάβει προσωπικά ο ίδιος.

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε η Εισαγγελία Βόλου επειδή, όπως ανέφερε, δεν ασχολήθηκε με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ίδιος στις 22.9.23 για το θέμα της Κάρλας. «Έναν χρόνο δεν έκανε τίποτα. Τώρα ξυπνήσατε; Όταν κάνει μήνυση κανένας χασοδίκης, αμέσως ενεργοποιήστε. Τώρα πού είσαστε; Γιατί δε ευαισθητοποιηθήκατε από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα;».

Προειδοποίησε, τέλος, τον ΟΛΒ και την Περιφέρεια να μην τολμήσουν να πετάξουν τα ψάρια στους κάδους απορριμμάτων γιατί θα γίνει χαμός. «Θα τα πάω στο σπίτι τους. Να κάνουν σωστά και επαγγελματικά την δουλειά τους», είπε, κάνοντας γνωστό ότι δέχθηκε όχληση από τον ΟΛΒ να ρίξουν τα ψάρια στον ΧΥΤΑ.

Η απάντηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου μέσω της οποίας αναφέρει ότι «αφενός υφίσταται ανυπαίτια τις συνέπειες πράξεων και παραλείψεων τρίτων που προκάλεσαν ή δεν απέτρεψαν το φαινόμενο των νεκρών ψαριών της Κάρλας, αφετέρου, από την πλευρά του κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμβλυνση του (σε εξέλιξη) προβλήματος, λαμβανομένης πάντοτε υπόψη της ιδιαίτερης έκτασης και έντασης του τελευταίου.

»Στο πλαίσιο αυτό –μετά τη λήξη της τρέχουσας συγκυρίας αντιμετώπισης του φαινομένου– ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου θα εξετάσει το ζήτημα των ευθυνών όσων συνέβαλαν με πράξεις και παραλείψεις τους, στην πρόκληση ή/και μη αποτροπή εμφάνισης του προβλήματος, παράλληλα δε, όσων έσπευσαν (άκριτα και χωρίς γνώση των ακριβών συνθηκών του ζητήματος) να τον “ενοχοποιήσουν”, εξομοιωνοντας τον στην ουσία με όσους προκάλεσαν το συγκεκριμένο πρόβλημα».

«Το χειρότερο ποιοτικά νερό των τελευταίων ετών»

Ερώτηση για την ποιότητα του νερού του Βόλου κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, δρ Γεωλογίας ΑΠΘ και δημοτικός σύμβουλος Ενεργών Πολιτών Βόλου Συμμαχία για τον Βόλο.

Όπως αναφέρει, «οι αναλύσεις νερού που ανακοινώνονται από τη ΔΕΥΑΜΒ τους τελευταίους μήνες δείχνουν μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, με διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά οι τιμές των χλωριόντων όχι μόνο ξεπερνούν την παραμετρική τιμή (250 mg/l), αλλά εμφανίζονται μέχρι και διπλάσιες (Καλλιθέα 498, Αγιος Κωνσταντίνος 459, Δημητριάδος 457, Αγία Βαρβάρα 473 mg/l). Η κατάσταση αυτή, εκτός από την υποβάθμιση του νερού που πίνουν οι πολίτες, έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση συσκευών και μηχανημάτων που χρησιμοποιούν νερό δικτύου. Σε αυτές συσσωρεύονται υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων με αποτέλεσμα την πλημμελή λειτουργία τους, μέχρι και την πλήρη καταστροφή τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ