Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Νέο δικαστικό έτος: Έναρξη στις 16 Σεπτεμβρίου με “ντεμπούτο” δικαστικού χάρτη και πανελλαδική αποχή των δικηγόρων

Ενδεικτική της έντασης μεταξύ των δικηγόρων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Άρειο Πάγο είναι αφενός η απόφαση για έναρξη του δικαστικού έτους με αποχή και αφετέρου η πρόσφατη δημόσια (μέσω αρθρογραφίας) αντιπαράθεση του αντεισαγγελέα ΑΠ Βασ. Φλωρίδη με τον Δημ. Βερβεσό για την πρόταση του πρώτου να εγγράφονται οι νέοι δικηγόροι στους δικηγορικούς συλλόγους μέσω ΑΣΕΠ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέο δικαστικό έτος: Έναρξη στις 16 Σεπτεμβρίου με “ντεμπούτο” δικαστικού χάρτη και πανελλαδική αποχή των δικηγόρων (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ // EUROKINISSI)

Σε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης ξεκινά φέτος το δικαστικό έτος στις 16 Σεπτεμβρίου, καθώς οι δικηγόροι της χώρας επιλέγουν σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού να κάνουν “ντεμπούτο” με αποχή από τα καθήκοντά τους “σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου”.

Η περιγραφή της ανακοίνωσης από τους ίδιους τους δικηγόρους (εξεδόθη προ των καλοκαιρινών διακοπών) περί “πρότασης αποχής για επιλεκτική νομοθέτηση και παρεμβάσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου”, σηματοδοτεί την εποχή της οριστικής(;) ρήξης , δεδομένου ότι ο τόνος αλλά και το περιεχόμενο δίνουν το στίγμα της αντιπαραθετικής διάθεσης.

Η κλιμάκωση

Είναι προφανές πως το δικηγορικό σώμα, που πέρυσι προέβη σε πολύμηνες αποχές (για τον δικαστικό χάρτη, την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, από τις δίκες για εγκληματικές οργανώσεις λόγω διάταξης του ΠΚ που είχε αρχίσει από πρόπερσι κ.λπ.), και παρότι δόθηκε στους δικηγόρους για πρώτη φορά μεγάλη δικαστηριακή ύλη, βρίσκεται πλέον σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Η αιχμή του δόρατος είναι πέραν των άλλων η τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών για την οποία ήδη προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Ο Άρειος Πάγος

Ρήξη όμως, σε επίπεδο ρητορικής, υπάρχει και με τον Άρειο Πάγο, κυρίως μετά την πρόσφατη κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος των δικαστών που έκριναν αρχικά την υπόθεση προσωρινής κράτησης (τον άφησαν ελεύθερο με όρους) του ποινικολόγου Απ. Λύτρα για ενδοοικογενειακή βία.

Οι δικηγόροι μάλιστα βάζουν συνολικό θέμα για τη Δικαιοσύνη αναφέροντας πως “…τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024 (Έκθεση της Cepej/ Euroscoreboard Justice) σχετικά με τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, όπου η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις για καθυστερήσεις, αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες και στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου (προστασία ελευθερίας της τιμής και της περιουσίας των πολιτών, μη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας κ.λπ.). Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, που διαρκώς επιδεινώνεται, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Η Συντονιστική Επιτροπή, σε συνέχεια της από 25.6.2024 απόφασή της για την ανάδειξη του προβλήματος στα διεθνή fora- με άσκηση προσφυγής στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποβολή αναφοράς στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE)- αποφάσισε να προτείνει στην Ολομέλεια την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους στις 16.9.2024, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου.-”

νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η “διάσταση” Φλωρίδη- Βερβεσού

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δημόσια, μέσω αρθρογραφίας, αντιπαράθεση μεταξύ του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασ. Φλωρίδη και του προέδρου της Ολομέλειας των δικηγόρων Δημ. Βερβεσού.

Ο εισαγγελικός λειτουργός είχε αναφερθεί στον υπερπληθωρισμό των δικηγόρων ως ένα από τα προβλήματα σώρευσης δικαστικής ύλης και πρότεινε η εγγραφή των νέων δικηγόρων στους δικηγορικούς συλλόγους να γίνεται μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ, ώστε τελικά να εγγράφονται “..λιγότερα μέλη (σ.σ. στους δικηγορικούς συλλόγους) αλλά ταυτόχρονα και υψηλού επιπέδου, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα”.

Στο άρθρο του ξεκινούσε με την παραδοχή της σημαντικότητας του ρόλου των δικηγόρων, της διαρκώς υποβαθμισμένης αμοιβής τους, αλλά και του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού τους, αναφέροντας πως “…ο μεγάλος αυτός αριθμός των δικηγόρων, όπως είναι φυσικό, υποβαθμίζει το δικηγορικό λειτούργημα και ταυτόχρονα υποβαθμίζει τους δικηγόρους ως επαγγελματίες. Διογκώνει όμως γενικά και όλες τις νομικές υπηρεσίες της χώρας, ιδίως δε τις δικαστικές αφού τα κάθε μορφής δικαστήρια υπερφορτώνονται με δικαστική ύλη που δεν θα έπρεπε να υπάρχει”. Δείχνει δηλαδή (και) προς τους δικηγόρους για το πρόβλημα των καθυστερήσεων της απονομής της Δικαιοσύνης.

Ο Δημήτρης Βερβεσός απάντησε άμεσα μιλώντας για “ακούσιο ή εκούσιο αποπροσανατολισμό” και αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Κάθε απόπειρα αναγωγισµού, όπως η µονοσήµαντη αιτιακή σύνδεση της δυσλειτουργίας της απονοµής της δικαιοσύνης µε τον δικηγορικό υπερπληθυσµό, είναι τουλάχιστον ατυχής, αν όχι αποπροσανατολιστική…Ο δικηγορικός υπερπληθυσµός αποτελεί αναντίρρητη πραγµατικότητα, αλλά σε καµία περίπτωση δεν συνιστά «ασθένεια» και δεν βρίσκεται σε αιτιώδη συνάφεια µε τα δεινά της ελληνικής ∆ικαιοσύνης”.

Ανέφερε μάλιστα πως “το 2023 περίπου 17.000 δικηγόροι, επί συνόλου 45.500, δεν είχαν ούτε µία παράσταση ενώπιον δικαστηρίου”, ενώ χαρακτήριζε την πρόταση Φλωρίδη “μη συμβατή προς το Σύνταγµα και το ενωσιακό δίκαιο”. Για την εμπλοκή του ΑΣΕΠ ανέφερε πως δεν είναι κατάλληλος φορέας για τη διεξαγωγή των εξετάσεων και απάντησε σχετικά με την υπονοούμενη (ενδο-δικηγορική «εύνοια»;) πως “οι εξετάσεις των ασκουµένων έχουν διαφοροποιηθεί κατά την τρέχουσα περίοδο που διεξάγονται από την Ολοµέλεια των προέδρων δικηγορικών συλλόγων σε σχέση µε την προηγούµενη περίοδο, που την ευθύνη είχε το υπ. ∆ικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση δε, τα θέµατα εξετάσεων επιλέγονται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και τα γραπτά βαθµολογούνται και από δικαστικούς λειτουργούς”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr