Νέο κληρονομικό δίκαιο 80 χρόνια μετά: Οι αλλαγές του υπουργείου Δικαιοσύνης – Ο καθηγητής Απ. Γεωργιάδης επικεφαλής της επιτροπής επεξεργασίας

Σταδιακή κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών. Τα δικαιώματα σε συντρόφους ανεξαρτήτως γάμου ή συμφώνου συμβίωσης. Τι δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου.

NEWSROOM
Νέο κληρονομικό δίκαιο 80 χρόνια μετά: Οι αλλαγές του υπουργείου Δικαιοσύνης – Ο καθηγητής Απ. Γεωργιάδης επικεφαλής της επιτροπής επεξεργασίας

Τα “πάνω- κάτω” στο κληρονομικό δίκαιο έχει αποφασίσει να φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιχειρώντας μετά από πολλές δεκαετίες την αναμόρφωσή του. Αυτό έχει αποκαλυφθεί σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές της ηγεσίας του υπουργείου η οποία σύστησε ειδική επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα και οι νέες διατάξεις αναμένονται εντός του επόμενου έτους.

Το έργο έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ειδική επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον κορυφαίο νομικό και καθηγητή Απόστολο Γεωργιάδη.

georgiades.com

«Το Κληρονομικό Δίκαιο θεσπίστηκε στην μορφή του Αστικού Κώδικα πριν από 80 χρόνια και παραμένουν οι διατάξεις αυτές αναλλοίωτες μέχρι τώρα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης συγκροτεί μια επιτροπή από επιφανείς ανθρώπους, με επικεφαλής τον σπουδαίο καθηγητή Απ. Γεωργιάδη, και πιστεύουμε ότι μέχρι την άνοιξη να έχει μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της. Στις βασικές αλλαγές είναι η αναγνώριση κληρονομικού δικαιώματος σε συντρόφους ζωής χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με τον θανόντα. Υπάρχει το θέμα με τις ιδιόχειρες διαθήκες. Δεν θα πάμε στην απόλυτη κατάργηση, θα γίνει διάλογος πάνω σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στο parapolitika.gr.

Τη νομοθετική πρωτοβουλία όπως έγραψε το dikastiko.gr είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Ιούλιο και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, «Με την πάροδο του χρόνου έχουν επέλθει κοινωνικές και δημογραφικές μεταβολές, ως επί το πλείστον κοινές στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κληρονομικό Δίκαιο, ως συνέχεια του Ενωσιακού Δικαίου -Ενοχικού και Εμπράγματου-, επιτελεί σημαντική κοινωνική λειτουργία. Για τον λόγο αυτό πρέπει να συμβαδίζει με τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Υπάρχουν λόγοι, λοιπόν, που καθιστούν αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό και καλούμαστε να εξετάσουμε την αναμόρφωσή του», τόνισε ο υφυπουργός.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας σαν βασικούς άξονες της αναμόρφωσης του κληρονομικού δικαίου τις σύγχρονες συνθήκες, αλλά και τη χρόνια εφαρμογή του δικαίου στην πράξη, «θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε την ανάγκη παροχής μεγαλύτερης προστασίας σε ορισμένα πρόσωπα που δεν συνδέονται με συγγενική σχέση με τον κληρονομούμενο, την προσαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν την κληρονομική διαδοχή στις μεταβολές που υφίσταται ο θεσμός της οικογένειας, τη διεύρυνση της ελευθερίας του διατιθένται, την αναμόρφωση του δικαίου της νόμιμης μοίρας, αλλά και των διαθηκών».

Προσθέτοντας πως «το κληρονομικό δίκαιο, όπως είναι γνωστό, δεν έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές και η πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, επιβάλλει την αναδιάρθρωση και αναμόρφωση του».

Νέο κληρονομικό δίκαιο 80 χρόνια μετά: Οι βασικές αλλαγές

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι βασικές αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης αφορούν τα εξής:

  1. Αναγνωρίζεται για πρώτη φορά δικαίωμα κληρονομιάς σε άτομα που δεν έχουν συζυγική σχέση με τον/τη νεκρό/ή, αλλά είναι σύντροφοι ζωής, έχουν δηλαδή ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί ή στην περίπτωση που δεν τους έχει μεταβιβαστεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο με διαθήκη.

Μέχρι τώρα δικαίωμα να κληρονομεί έχει μόνο ο/η νόμιμος/η σύζυγος, έστω κι αν η συζυγική σχέση είναι τυπική ή βρίσκονται σε χρόνια διάσταση, περιπλέκοντας και στερώντας εκείνους που έχουν πραγματικές σχέσεις να έχουν τη δυνατότητα να κληρονομήσουν περιουσιακά στοιχεία.

Με την επικείμενη ρύθμιση ο καθένας θα μπορεί να αφήσει την περιουσία του σε κάποιον που έζησε μαζί του για χρόνια ή δεν έχει άμεση συγγενική σχέση, χωρίς βέβαια να εκμηδενίζονται κληρονομικά δικαιώματα παιδιών και συζύγων (αυτό που λέγεται νόμιμη μοίρα).

  1. Περιορίζεται δραστικά το κληρονομικό δικαίωμα των γονέων και μάλιστα καταργείται στις περιπτώσεις που κληρονομούν οι γονείς εκείνου που φεύγει από τη ζωή, όταν είναι σε μεγάλη ηλικία, δηλαδή 80 και πλέον χρόνων.

Μέχρι σήμερα κληρονομικό δικαίωμα έχουν τα παιδιά, εφόσον υπάρχουν, η σύζυγος και αν δεν υπάρχουν παιδιά οι γονείς εκείνου που φεύγει από τη ζωή, σε ποσοστά που διαφέρουν κατά περίπτωση. Στο εξής οι υπερήλικοι γονείς δεν θα κληρονομούν καθόλου, όπως δεν θα κληρονομούν σε ποσοστά που ισχύουν σήμερα οι σύζυγοι, που, αν είναι τυπική η συζυγική σχέση, το κληρονομικό τους δικαίωμα θα περιορίζεται δραστικά. Παράλληλα, γίνεται επεξεργασία και για προβλέψεις ειδικών κληρονομικών ρυθμίσεων για επιχειρήσεις και ειδικά δικαιώματα (πνευματικά) τα οποία μπορεί κάποιος να αφήνει ως κληρονομιά, όχι σε όλα του τα παιδιά, αλλά σε εκείνα που θα κρίνει κατάλληλα για τη διαχείρισή τους.

  1. Επιτρέπεται με τις νέες ρυθμίσεις για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα η σύναψη κληρονομικών συμβάσεων, κάτι που τώρα απαγορεύεται ρητά, και ακόμη κι αν γίνει, δεν έχει καμιά νομική ισχύ. Οι κληρονομικές συμβάσεις, που ισχύουν σε πολλές χώρες του κόσμου (συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης), δίνουν δυνατότητες ελεύθερης διάθεσης της περιουσίας, καθώς μπορεί για παράδειγμα ένας γονιός εν ζωή να καλεί τα παιδιά του και να συμφωνεί μαζί τους με κληρονομική σύμβαση τι θα πάρει το καθένα από την περιουσία του και να μη γίνεται η κληρονομική διαδοχή με βάση τα ποσοστά της νόμιμης μοίρας (που ορίζει τι κληρονομεί ο καθένας χωρίς κάποια ουσιαστική βούληση εκείνου του οποίου η περιουσία κληρονομείται).
  2. Επίσης σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις, τις οποίες χρόνια ζητούν επιμελητήρια, επιχειρηματικές ενώσεις και εμπορικοί σύλλογοι, για ελευθερία στη διάθεση περιουσιακών στοιχείων που είναι άυλα, όπως για παράδειγμα το σήμα μιας επιχείρησης, η επωνυμία της, δικαιώματα ειδικής φύσεως όπως τα πνευματικά και άλλα.
  3. Μείζονος σημασίας είναι και οι ρυθμίσεις για χρονικούς περιορισμούς του κληρονομικού δικαιώματος για όσους δεν ενδιαφέρονται επί μακρόν για μια περιουσία, χωρίς ωστόσο να χάνουν το δικαίωμά τους ως κληρονόμοι, οδηγώντας περιουσίες σε κατάρρευση, απαξίωση και αφανισμό, καθώς μπλοκάρουν κάθε αξιοποίησή τους από τους λοιπούς κληρονόμους.

Το όριο παραγραφής του κληρονομικού δικαιώματος για εκείνους που δεν ενδιαφέρονται για χρόνια αφορά κυρίως ομογενείς και τα παιδιά τους, κάτι που είναι τόσο συνηθισμένο στη χώρα μας, όπου η εγκατάλειψη περιουσιών, γιατί π.χ. κάποιοι συγγενείς είναι στην Αμερική ή στην Αυστραλία και δεν συναινούν ή δεν νοιάζονται, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση.

  1. Τέλος, αλλάζει το πλαίσιο για τις διαθήκες, οι οποίες στο εξής θα είναι μόνο ψηφιακές και θα καταρτίζονται και θα δημοσιεύονται από συμβολαιογράφο, προκειμένου να τεθεί τέλος στις ιδιόχειρες διαθήκες, που συνήθως προκαλούν τεράστια προβλήματα στους κληρονόμους, καθώς συνήθως είναι περισσότερες από μία, με αντιφατικές οδηγίες ή ρυθμίσεις πουδεν βγάζουν νόημα, με αμφισβητήσεις στην υπογραφή εκείνου που αφήνει την περιουσία του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr