Νέοι Κώδικες: Παράβολο από 80-200 ευρώ για αναβολές δικών που ζητούν δικηγόροι- Στη φυλακή χωρίς αναστολή οι εμπρηστές δασών και δήμευση της περιουσίας τους

Ένα πλέγμα βασικών αλλαγών στους Κώδικες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Διαβάστε συνοπτικά τις κεντρικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνει.

NEWSROOM
Νέοι Κώδικες: Παράβολο από 80-200 ευρώ για αναβολές δικών που ζητούν δικηγόροι- Στη φυλακή χωρίς αναστολή οι εμπρηστές δασών και δήμευση της περιουσίας τους

Η βασική φιλοσοφία είναι πως με την αύξηση της ποινής για τα σοβαρά αδικήματα στα 20 χρόνια (ανώτατη ποινή) συμπαρασύρονται προς τα πάνω τα χρόνια της πραγματικής έκτισης των ποινών, της πραγματικής φυλάκισης δηλαδή, κάτι που αποτελούσε χρόνια αίτημα των πολιτών. Παράλληλα η αποφυλάκιση υπό όρους, περιλαμβάνει την ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου, δηλαδή στην επικινδυνότητα του αδικήματος και την προσωπικότητα του δράστη, ανεξάρτητα από τις τυπικές προϋποθέσεις. Άρα ένα συμβούλιο μπορεί κατά την κρίση να απορρίπτει την αποφυλάκιση ενός κατηγορουμένου που έχει συμπληρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις αποφυλάκισης”. 

Αυτό είναι το περίγραμμα και η φιλοσοφία του νέου νομοεσχδίου με τις εκτεταμένες παρεμβάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης στον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως τις περιέγραψε στο dikastiko.gr, αρμόδια πηγή. Παράλληλα επισημαίνονται ορισμένες εμβληματικές αλλαγές:

-Η κατάργηση του «ακαταδίωκτου» των τραπεζιτών που είχε θεσπιστεί στα χρόνια των μνημονίων. Έτσι θα διώκονται αυτεπαγγέλτως και χωρίς να υπάρχει ειδική μέριμνα – διάταξη (η οποία καταργείται) για τους τραπεζικούς τα οικονομικά εγκλήματα. Ο Γ. Φλωρίδης είχε αναφερθεί στη διάταξη κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και όπως φαίνεται τελικά, μετά από διαβουλεύσεις 3 μηνών, η λογική αυτή επικράτησε εντός της κυβέρνησης , δεδομένου ότι οι ειδικές συνθήκες για τις τράπεζες, που είχαν οδηγήσει στη συγκεκριμένη διάταξη (να χρειάζεται έγκληση από τα τραπεζικά ιδρύματα για να διωχθούν τα στελέχη τους) έχουν εκλείψει.

-Η θέσπιση “αναβολόσημου”, δηλαδή παραβόλου από 80 – 200 ευρώ για τους δικηγόρους όταν ζητούν αναβολή για άλλη επαγγελματική τους δραστηριότητα. Δηλαδή θα υπάρχει περιορισμός των αναβολών από κάθε αιτία στη μία και πρόβλεψη παραβόλου υπέρ δημοσίου (ύψους από 80 έως 200 ευρώ ανάλογα με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου), για την ενίσχυση των υποδομών της δικαιοσύνης, όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.

– Στη φυλακή χωρίς αναστολή θα οδηγούνται οι εμπρηστές δασών, θα δημεύεται η περιουσία τους , ενώ υπάρχει πρόβλεψη φυλάκισης έως 1 έτος για όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους:

Συγκεκριμένα:

-Αυστηροποίηση της ποινής και απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους.

-Πρόβλεψη επιβολής παρεπόμενης ποινής δήμευσης περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή, ανάλογης με το μέγεθος και την αξία της βλάβης.

-Ποινικοποίηση με αυστηρές κυρώσεις των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού δηλ. της κατοχής εμπρηστικών υλών ή αντικειμένων με σκοπό την προετοιμασία διάπραξης εμπρησμού δάσους (ποινή μη αναστελλόμενη μη μετατρεπόμενη).

-Πρόβλεψη αξιοποίνου, με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, για το αδίκημα της μη συμμόρφωσης των υπόχρεων με διατάξεις λήψης μέτρων πυροπροστασίας όταν η παράλειψη αυτή συμβάλλει ουσιωδώς στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.

-Πιθανότητα φυλάκισης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας αφού η ελάχιστη ποινή θα είναι 2 χρόνια, συνεπώς (με βάση τις αλλαγές) μπορεί να εκτιθεί (από 2 και πάνω) ένα μέρος αυτής: “-Αύξηση του ελάχιστου ορίου ποινής για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας στα δύο έτη.

Freepik

Υφ όρο απόλυση

Αυξάνεται το ανώτατο όριο κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη, για συρροή κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20) και για συρροή πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8). Με αυτό τον τρόπο όμως , κατ΄αναλογία αυξάνεται και χρόνος που θα χρειάζεται ένας κρατούμενος να μείνει στις φυλακές για να έχει τις τυπικές προϋποθέσεις ώστε να ζητήσει αποφυλάκιση με όρους. Όμως και πάλι ΔΕΝ είναι δεδομένο ότι θα αποφυλακιστεί. Κι αυτό γιατί πλέον θα λαμβάνονται υπόψιν, πέρα των τυπικών, και ουσιαστικά κριτήρια, όπως η βαρύτητα του αδικήματος και η προσωπικότητα του κατάδικου: 

Έτσι:

-Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης. Πλέον θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη, ανεξαρτήτως τυπικών προϋποθέσεων συμπλήρωσης χρόνου κράτησης.

Οι μικρές ποινές

Στη φυλακή θα οδηγούνται οι δράστες και για μιρκές ποινές, δηλαδή αδικήματα χαμηλής εγκληματικότητας:

-Από κανόνας, γίνεται εξαίρεση η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος, όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

-Έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους κοινωφελούς εργασίας ή μετατροπής της ποινής σε χρήμα (η οποία επανέρχεται) για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη.

-Πραγματική έκτιση μέρους της ποινής έως 6 μήνες για ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 έτη.

-Πραγματική έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα για ποινές άνω των 3 ετών.

Επιτάχυνση

Θεσπίζονται επίσης μέτρα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Δηλαδή:

-Άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων, των κοινώς επικίνδυνων κακουργημάτων (εμπρησμός δάσους, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) και κακουργημάτων ειδικών ποινικών νόμων.

-Κατάργηση Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενίσχυση της αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μονομελούς Εφετείου με σκοπό την αποδέσμευση δικαστών και την παράλληλη αξιοποίηση τους σε άλλες δίκες. Οι εφέσεις κατά αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου θα εκδικάζονται επίσης από Τριμελές Εφετείο, που όμως θα συγκροτείται από αρχαιότερους στην ιεραρχία δικαστές.

-Ποινική διαπραγμάτευση με πρωτοβουλία του Εισαγγελέα, όταν το κρίνει σκόπιμο από τα στοιχεία της δικογραφίας.

-Υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.

-Περιορισμός των αναβολών από κάθε αιτία στη μία και πρόβλεψη παραβόλου υπέρ δημοσίου (ύψους από 80 έως 200 ευρώ ανάλογα με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου), για την ενίσχυση των υποδομών της δικαιοσύνης, όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.

– Πρόβλεψη εξέτασης με τεχνολογικά μέσα. Οποιαδήποτε κατάθεση, όπως μάρτυρα, πραγματογνώμονα, τεχνικού συμβούλου, διερμηνέα ή διαδίκου, ανωμοτί εξηγήσεις ή απολογία κατηγορουμένου, μπορεί να διεξαχθεί με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, χωρίς τη φυσική παρουσία του προσώπου, όταν υπάρχει σοβαρό κώλυμα εμφάνισης ή κίνδυνος από την αναβολή ή για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Ενδοικογενειακή βία

-Αυστηροποίηση ποινών που αφορούν διάπραξη ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος αλλά και ενώπιον ανηλίκου.

-Παροχή κινήτρων αλλά και υποχρέωση των επαγγελματιών (λ.χ κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ιατροί, εκπαιδευτικοί) ν’ αναφέρουν αμελλητί κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα θύματα μέσω ατομικής αξιολόγησής τους και διαχείρισης του κινδύνου επανάληψης της βίας και δευτερογενούς θυματοποίησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr