Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Νέος Δικαστικός Χάρτης – Γ. Φλωρίδης: “Επιταχύνουμε έως 24% το χρόνο απονομής Δικαιοσύνης” – Ι. Μπούγας: “Πεποίθηση ότι θα πετύχουμε να εκδίδεται τελεσίδικη απόφαση σε 630 ημέρες” – ΦΩΤΟ

Το πλέγμα πρωτοβουλιών που μαζί με το Δικαστικό Χάρτη θα φέρει πλήρη αλλαγή μετά από δεκαετίες στο δικαστικό σύστημα της χώρας και θα το οδηγήσει να φτάσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέος Δικαστικός Χάρτης – Γ. Φλωρίδης: “Επιταχύνουμε έως 24% το χρόνο απονομής Δικαιοσύνης” – Ι. Μπούγας: “Πεποίθηση ότι θα πετύχουμε να εκδίδεται τελεσίδικη απόφαση σε 630 ημέρες” – ΦΩΤΟ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μετά από 114 χρόνια, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε επιχειρήσει την ενοποίηση των δύο πρώτων βαθμών δικαιοδοσίας, ήρθε – φαίνεται – εκ νέου η ώρα: «Αλλάζει το δικαστικό σύστημα της χώρας» όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης κατά την παρουσίαση του νέου Δικαστικού Χάρτη.

Η αρχή εφαρμογής του νέου Χάρτη, που θα είναι σε διαβούλευση έως τις 18 Απριλίου, θα γίνει με το νέο δικαστικό έτος με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα να παρουσιάζει στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε βήμα- βήμα τις διαδικασίες, αλλά και να αναλύει το οφέλη της μεταρρύθμισης.

«Οι προσδοκίες από το ενοποιημένο σώμα Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων είναι η μείωση από 17% έως 24% του χρόνου απονομής Δικαιοσύνης» ανέφερε ο κ. Φλωρίδης, επισημαίνοντας πως μόνον με την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη μειώνεται κατά 25% ο χρόνος.

Για να προσθέσει πως με τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης, τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους, τη θεσμοθέτηση σύγχρονου πλαισίου εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και την ψηφιακή μετάβαση, «η απονομή της Δικαιοσύνης θα φτάσει στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών αρχών».

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη ο νέος Δικαστικός Χάρτης αναμένεται να επισπεύσει το χρόνο έκδοσης των πολιτικών και ποινικών αποφάσεων, από τα 4 χρόνια (1.482 ημέρες) που απαιτούνται σήμερα στα 2,5 χρόνια (900 ημέρες).

Νέος Δικαστικός Χάρτης- Γ. Φλωρίδης: Ενδυναμώνουμε το Κράτος Δικαίου

«Η ενδυνάμωση του Κράτος Δικαίου, όπως και η Δημοκρατία, δεν είναι αφηρημένο σχήμα ούτε πολιτική ρητορεία αλλά η συστηματική και έμπρακτη προσπάθεια θεσμικών τομών, αλλαγών και παρεμβάσεων που, ανάμεσα σε άλλα, αναβαθμίζουν διαρκώς την ποιότητα και την ταχύτητα της Δικαιοσύνης.

Νέος Δικαστικός Χάρτης

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την επιτάχυνση στον χώρο της ελληνικής δικαιοσύνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο σχεδιασμός είναι πολύπλευρος και συνδυαστικός: Θεσμικές αλλαγές στους Κώδικες του Ποινικού, Αστικού και Διοικητικού Δικαίου, ολοκλήρωση της Ψηφιακής Δικαιοσύνης, ενίσχυση και ανανέωση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών και ενίσχυση του προσωπικού των δικαστικών υπαλλήλων για την καλύτερη λειτουργία των δικαστηρίων» τόνισε.

«Σήμερα, ενοποιούμε τους πρωτοβάθμιους δικαστές, με αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες, αφήνοντας πίσω μας την παρωχημένη, αντιπαραγωγική και αχρείαστη διάκριση τους. Στέλνουμε στην πρώτη γραμμή μάχης 1.000 περίπου πρώην ειρηνοδίκες, οι οποίοι με κατάλληλη κατάρτιση θα μπορούν να κάνουν πλέον το σύνολο της δουλειάς των πρωτοδικών και να δικάζουν ταυτόχρονα ποινικές και πολιτικές υποθέσεις. Έτσι με την ενοποίηση διπλασιάζεται η «δεξαμενή» των δικαστών και θα υπάρχουν πλέον συνολικά 2100 πρωτοδίκες , με καταλυτική επίδραση στην ταχύτητα έκδοσης των πρωτοβάθμιων αποφάσεων» επεσήμανε.

Ι. Μπούγας: Πεποίθηση πως θα έχουμε τελεσίδικες αποφάσεις εντός 630 ημερών

Για τομή στο χώρο της Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, περιγράφοντας αναλυτικά το νέο καθεστώς που θα ισχύει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Δικαιοσύνη. Ενδεικτικό είναι πως όπως ανέφερε σήμερα το κόστος μίας απόφασης Ειρηνοδικείου ανέρχεται για τη χώρα στα 760 ευρώ, ενώ η απόφαση Πρωτοδικείου στα 360 ευρώ.

Μεταξύ των όσων ανέφερε θα υπάρξει:

* Ισοκατανομή της ύλης του Πρώτου Βαθμού: θα σταματήσει το φαινόμενο όπου το 50% των δικαστών αναλαμβάνει το 80% της ύλης.

* Ρυθμίζεται η ανακολουθία των δύο δικαιοδοσιών στον Πρώτο Βαθμό

Νέος Δικαστικός Χάρτης

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

* Δημιουργία παραγωγικών και αποτελεσματικών Δικαστηρίων, με αριθμό υπηρετούντων δικαστών μεγαλύτερο από 15.

* Πιο προσιτή δικαιοσύνη στον πολίτη, με λιγότερο κόστος γι’ αυτόν.

* Σημαντική μείωση του χρόνου της έκδοσης αποφάσεων στον Α’ Βαθμό

* Εξοικονόμηση πόρων (σε συνδυασμό με τη χωροταξία).

* Βελτίωση αναλογίας δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστή α΄ βαθμού.

* Η παραγωγικότητα των (πρώην) ειρηνοδικών και πρωτοδικών –πλέον Δικαστών πρώτου βαθμού- θα αυξηθεί μέχρι 17%.

* Το ποσοστό εκκαθάρισης των πρωτοδικείων (ο λόγος των διεκπεραιωθεισών προς τις εισερχόμενες υποθέσεις κάθε δικαστή πρώτου βαθμού) αναμένεται να αυξηθεί μέχρι 24%.

* Η συνδυαστική εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη και του προσφάτως ψηφισθέντος Ν. 5095/2024 για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης, αναμένεται να μειώσει τον χρόνο έκδοσης τελεσίδικης απόφασης, από τις 1.482 ημέρες, στις 900.

Οι κτιριακές υποδομές

Νέα μέτρα για τον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΧΔΙΚ ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με στόχο την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των δικαστηρίων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Γ. Φλωρίδης θα δοθεί πλέον δυνατότητα στο ΤΑΧΔΙΚ να διενεργεί μεγάλους διαγωνισμούς για τις κτιριακές δικαστικές εγκαταστάσεις με συγκεκριμένους όρους και χρονικά περιθώρια παράδοσης από εταιρείες που θα αναλαμβάνουν στη συνέχεια να λειτουργούν τα κτίρια και να προχωρούν σε οποιαδήποτε επισκευή κρίνεται αναγκαία.

«Εάν δει κανείς το σημερινό καθεστώς για τις επισκευές, σε πιάνει απελπισία» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα του υπ. Δικαιοσύνης 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ