Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νέος δικαστικός χάρτης: Ποια Εφετεία προτείνεται να καταργηθούν και γιατί- Η “αιχμή” για τη δημιουργία τους με μη πληθυσμιακά κριτήρια

H αποστροφή της ομάδας εργασίας για τους λόγους ίδρυσης των εν λόγω Εφετείων είναι φωτογραφική για “πολιτική επιλογή” καθώς δημιουργήθηκαν σε εποχές κρίσης και κυρίως – όπως αναφέρεται – σε απόσταση κοντινή από κεντρικές έδρες Εφετείων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέος δικαστικός χάρτης: Ποια Εφετεία προτείνεται να καταργηθούν και γιατί- Η “αιχμή” για τη δημιουργία τους με μη πληθυσμιακά κριτήρια EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σαφείς αιχμές για “πολιτική επιλογή” πίσω από την ίδρυση πολλών Εφετείων στη χώρα, υπονοώντας προφανώς πως κάτι τέτοιο υπαγόρευε η πελατειακή σχέση τοπικών βουλευτών που πίεζαν, αφήνει η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην έκθεση για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. Η έκθεση μπορεί να μην είναι δεσμευτική αλλά αποτελεί μια βάση πάνω στην οποία πιθανόν θα δομηθούν οι τελικές αποφάσεις. Και με αυτή εξαπολύονται εμμέσως πλην σαφώς πυρά για την ίδρυση επιπλέον Εφετείων για λόγους διαφορετικούς από “πληθυσμιακά, γεωγραφικά ή διοικητικά κριτήρια». Η αιχμή είναι σαφής και για την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία γνωμοδοτεί πριν την ίδρυση ενός Εφετείου.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή της Συντονιστικής των Δικηγόρων (που εκφράζουν διαφωνίες συνολικά) η οποία ζητεί από την ομάδα εργασίας “να προσδιορίσει σαφώς τα κριτήρια, που, κατά τη γνώμη της, οδήγησαν στην ίδρυση Εφετείων, προκειμένου να αντιληφθούμε σε ποια πραγματικά κριτήρια υπόκειται και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η προηγούμενη γνώμη της οποίας για την ίδρυση Εφετείων είναι εκ του νόμου υποχρεωτική”.

Η πρόταση της ομάδας εργασίας είναι να καταργηθούν (δια της συγχωνεύσεως) 5 εφετεία:

1) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας – Πατρών, 2) Καλαμάτας – Ναυπλίου, 3) Ευβοίας και Λαμίας, 4) Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης και 5) Αιγαίου –Δωδεκανήσου (τα οποία υπάγονται στην ίδια διοικητική Περιφέρεια, δηλ. του Νοτίου Αιγαίου)

Τι λέει η έκθεση για τον νέο δικαστικό χάρτη

Ενδεικτικά η ομάδα εργασίας αναφέρει για τα Εφετεία:

Έκθεση για τον νέο δικαστικό χάρτη

freepik

Τα Εφετεία στην Ελλάδα είναι 19, αριθμός καταφανώς υπερβολικός όχι μόνο με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (π.χ. μόλις τέσσερα έχει η Ολλανδία των 17.500.000 κατοίκων), αλλά και με βάση τα έως πρόσφατα ισχύοντα στη χώρα μας (αφού το 1992 –με πολύ χειρότερο οδικό δίκτυο- ήταν μόλις 12). Η δε αύξηση τους δυστυχώς δεν φαίνεται να έγινε βάσει πληθυσμιακών, γεωγραφικών ή διοικητικών κριτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012, όταν η οριακή οικονομική κατάσταση της χώρας επέβαλε δραστικές συγχωνεύσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της διοικήσεως (σχολεία, εφορίες, νοσοκομεία), δημιουργήθηκαν τέσσερα νέα Εφετεία, τρία εκ των οποίων σε απόσταση μόλις μίας ώρας από τις κεντρικές έδρες και ενώ στις οικείες Περιφέρειες λειτουργούσε ήδη και άλλο Εφετείο. Δεν είναι μάλλον τυχαίο ότι τα τρία «προβληματικότερα» Εφετεία στην έκδοση πολιτικών αποφάσεων είναι προϊόντα διασπάσεων (Ναύπλιο, Κρήτη, Ανατολική Κρήτη), ενώ με εξαίρεση την Κέρκυρα (επίσης πολύ μικρό Εφετείο), όλα τα Εφετεία, που εμφανίζουν καθυστέρηση, έχουν υποστεί σχετικά πρόσφατα τέτοιες διασπάσεις.

Επίσης, τα Εφετεία είναι ανισομερώς κατανεμημένα, συχνά χωρίς οργανική συνέχεια με την γεωγραφική ή διοικητική διαίρεση της χώρας (π.χ. στις Περιφέρειες Κρήτης και [Αν.] Πελοποννήσου λειτουργούν δύο, ενώ στην πολυπληθέστερη Κεντρική Μακεδονία μόνο ένα). Λόγω της μειωμένης δικαστικής ύλης εκ των πραγμάτων τα περισσότερα είναι υποστελεχωμένα.

Συνολικά 10 από τα σημερινά 19 Εφετεία αντιμετωπίζουν συχνότατα, λόγω δικονομικών κωλυμάτων, αδυναμία συγκροτήσεως Πενταμελούς συνθέσεως, που καλύπτεται με παραγγελίες μεταβάσεων Εφετών από άλλα δικαστήρια, αλλά και στην περίπτωση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου (Λέσβος) δεν ακολούθησε τη γεωγραφική διαίρεση της ομώνυμης Περιφέρειας, αφού ο τ. Νομός Σάμου αφέθηκε εκτός”.

Έτσι προτείνεται: 

“Η συγχώνευση 5 εφετείων, δηλαδή: 1) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας – Πατρών, 2) Καλαμάτας – Ναυπλίου, 3) Ευβοίας και Λαμίας, 4) Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης και 5) Αιγαίου –Δωδεκανήσου (τα οποία υπάγονται στην ίδια διοικητική Περιφέρεια, δηλ. του Νοτίου Αιγαίου). Παραμένουν ως έχουν, αν και με «οριακό» αριθμό υπηρετούντων δικαστών, τα νησιωτικά Εφετεία Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης) και Κερκύρας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ