Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας: Πώς “κουρεύονται” οι ποινές για φοροδιαφυγή – Τι ισχύει για τις κατασχέσεις λογαριασμών – BINTEO

"Υπάρχει τεράστια πίεση από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών προκειμένου οι οφειλέτες να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση", είπε η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας: Πώς “κουρεύονται” οι ποινές για φοροδιαφυγή – Τι ισχύει για τις κατασχέσεις λογαριασμών – BINTEO FREEPIK

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, προσαρμόζοντας τη φορολογική νομοθεσία στον ισχύοντα ποινικό κώδικα, προβλέπει και μάλιστα αναδρομικά μείωση των ποινών για τη διάπραξη εγκλημάτων φοροδιαφυγής.

Στον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ενσωματώνονται οι ελαφρύτερες ποινές κάθειρξης ή φυλάκισης που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα καθώς και η πρόβλεψη για μετατροπή των ποινών φυλάκισης σε χρηματικές ποινές.

νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

Freepik

Ενώ ο ισχύον Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει ποινές κάθειρξης έως 10 έτη, με τις δρομολογούμενες αλλαγές, η μέγιστη ποινή περιορίζεται στα έξι (6) χρόνια κάθειρξης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα, έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος με πρόθεση:

    • Προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου εισοδήματος, ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ή ειδικού φόρου ακινήτων (ΕΦΑ), αποκρύπτει από τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης φορολογητέα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή ή περιουσιακά στοιχεία, ιδίως παραλείποντας να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση ή καταχωρίζοντας στα λογιστικά αρχεία εικονικές (ολικά ή μερικά) δαπάνες ή επικαλούμενος στη φορολογική δήλωση τέτοιες δαπάνες, ώστε να μην εμφανίζεται φορολογητέα ύλη ή να εμφανίζεται αυτή μειωμένη.
    • Προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας, του φόρου κύκλου εργασιών, του φόρου ασφαλίστρων και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς αυτούς, καθώς και όποιος παραπλανά τη Φορολογική Διοίκηση με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων και δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς αυτούς ή λαμβάνει επιστροφή, καθώς και όποιος διακρατεί τέτοιους φόρους, τέλη ή εισφορές.
    • Προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου πλοίων δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς στο Δημόσιο το φόρο αυτόν.
    • Όποιος εκδίδει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθώς και όποιος αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία ή νοθεύει τέτοια στοιχεία, ανεξάρτητα από το αν διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
    • Η φοροδιαφυγή παραμένει κακούργημα, αλλά οι νέες ποινές ισχύουν και αναδρομικά και εφαρμόζονται και σε όσους έχουν φυλακιστεί για φορολογικές παραβάσεις.

Ειδικότερα ο νέος Κώδικας προβλέπει, πως η πράξη διατηρεί τον κακουργηματικό χαρακτήρα της. Συγχρόνως, αναφέρει πως το νέο ποινολόγιο εφαρμόζεται και για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί σε χρόνο προ της ενάρξεως ισχύος του νέου Π.Κ. και, κατ’ αρχήν, υπάγονταν στο πλαίσιο της ποινικής αντιμετώπισης των εγκλημάτων φοροδιαφυγής.

Νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας: Τι ισχύει για τις κατασχέσεις λογαριασμών

Υπάρχει τεράστια πίεση από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών προκειμένου οι οφειλέτες να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση, είπε στην ΕΡΤ η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη.

Βλέπουμε να γίνονται κατασχέσεις λογαριασμών ακόμα και για χρέη 500 ευρώ, που έχουν ξεπεράσει τους τρεις μήνες είπε η κυρία Φραγκάκη.

Υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως τα ποσά της διατροφής, τα 4/5 των ημερομισθίων, το ½ των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και του εφάπαξ, καθώς επίσης και οι καταθέσεις έως 1250 ευρώ μηνιαίως σε μία τράπεζα, εφόσον ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει γίνει ακατάσχετος.

Για τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον έχει κατασχεθεί από την εφορία όλο το ποσό, πρέπει ο οφειλέτης να κάνει αίτηση στην εφορία στην οποία να επισημαίνει ότι παρανόμως έγινε η κατάσχεση όλου του ποσού,

  • Η καλύτερη προστασία του οφειλέτη είναι να κάνει έναν λογαριασμό ακατάσχετο στην ΑΑΔΕ και στην τράπεζα.
  • Υπάρχει και η προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς μέσω της ρύθμισης του χρέους σε 12 ή 24 δόσεις, για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ,ΦΠΑ), ή σε 24 ή 48 δόσεις για έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς, είπε.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δίνει την δυνατότητα για πολλές δόσεις, που φτάνουν στις 240 δόσεις για τα χρέη προς την εφορία και τις 420 δόσεις για τα χρέη προς τις τράπεζες, τόνισε.

Για κάποιον που ανήκει σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα υπάρχει επιπλέον προστασία της πρώτης κατοικίας με επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου, είπε.

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ