Νέος Κώδικας: Στο αρχείο τίθενται αυτομάτως οι ανώνυμες καταγγελίες κατά δικαστών – Παράβολο 50 ευρώ για επώνυμες αναφορές
Ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, «οχυρώνει» τους δικαστές από ανώνυμες- κακόβουλες- πειθαρχικές αναφορές- 50 ευρώ θα πρέπει να δίνει ο πολίτης που επωνύμως στρέφεται πειθαρχικά κατά δικαστή για να μην απορριφθεί ως απαράδεκτη η προσφυγή του.
Στο αρχείο θα τίθενται, χωρίς καμία διερεύνηση ή περαιτέρω ενέργεια οι ανώνυμες πειθαρχικές αναφορές σε βάρος δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οργανισμό Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η πρόβλεψη, που όπως είχε επισημάνει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων υπήρχε και στο αρχικό σχέδιο του Κώδικα της νομοπαρασκευαστικής που είχε συγκροτηθεί στις αρχές του 2017 με τη συμμετοχή όλων των δικαστικών ενώσεων και παρέδωσε πόρισμα το 2018. Ακολούθησε, η ενσωμάτωση των παρατηρήσεων των Ολομελειών των Ανωτάτων Δικαστηρίων και η επεξεργασία των σχετικών διατάξεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να προκύψει το νέο σχέδιο Νόμου.
Στο αρχείο οι ανώνυμες αναφορές
Ουσιαστικά αυτό που περιγράφει σαφώς στο άρθρο 116 ο νέος κώδικας είναι πως οι ανώνυμες αναφορές σε βάρος δικαστικών λειτουργών δεν θα λαμβάνονται υπόψη, με το σκεπτικό, προφανώς, ότι πρέπει να αποφεύγεται ο άδικος διασυρμός των δικαστικών λειτουργών από εκδικητικές, κακόβουλές και αστήρικτες ανωνυμες καταγγελίες.
Όπως ειχε επισημάνει μάλιστα η ΕνΔΕ(Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων) στις παρατήσεις της για τον νέο Κώδικα «η πρόβλεψη αυτή περιλήφθηκε για πρώτη φορά στο Αρχικό Σχέδιο ΚΟΔΚΔΛ, στην Αιτιολογική Έκθεση του οποίου αναφέρεται ότι δεν εμποδίζεται ο λαβών την ανώνυμη αναφορά να ασκήσει αυτεπάγγελτα δίωξη, αν στην αναφορά αυτή περιέχονται στοιχεία, από τα οποία ενδεχόμενα μπορεί να προκύψει η τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων αφετέρου ότι στις ανώνυμες αναφορές δεν περιλαμβάνονται τα δημοσιεύματα στον τύπο». Αγνωστο παραμένει αν θα παραμείνει στη νέα αιτιολογική αυτή η διατύπωση.
Παράβολο 50 ευρώ
Στον νέο Κώδικα υιοθετείται επίσης η προσθήκη που έγινε με το Αρχικό Σχέδιο ΚΟΔΚΔΛ(του 2017) και προβλέπεται ως προϋπόθεση του παραδεκτού επώνυμων αναφορών ιδιωτών κατά δικαστικών λειτουργών η καταβολή παράβολου 50,00 ευρώ, προκειμένου προφανώς να περιοριστεί το φαινόμενο των αστήρικτων αναφορών. Εν ολίγοις, αυτός που επωνύμως επιθυμεί να «αναφέρει» δικαστή πρέπει να καταβάλλει παράβολο 50 ευρώ!
Ολόκληρο το άρθρο 116 αναφέρει:
«Διαδικασία πειθαρχικής δίωξης
- Η δίωξη των πειθαρχικών παραπτωμάτων γίνεται αυτεπαγγέλτως με βάση τα στοιχεία που περιέρχονται σε αυτόν που είναι αρμόδιος να την ασκήσει. Ανώνυμες αναφορές δεν λαμβάνονται υπόψη και τίθενται αμέσως στο αρχείο, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε κοινοποίηση της πράξης αρχειοθέτησης.
- Η προδικασία ενώπιον των πειθαρχικών δικαστηρίων και συμβουλίων είναι μυστική. Η κύρια διαδικασία ενώπιον των πειθαρχικών δικαστηρίων είναι δημόσια και η απόφασή τους απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση. Η κύρια διαδικασία στα άλλα πειθαρχικά συμβούλια είναι μυστική.
- Η πειθαρχική διαδικασία διεξάγεται ατελώς. Έξοδα δεν επιδικάζονται ούτε υπέρ ούτε σε βάρος του διωκομένου. Αναφορές ιδιωτών, με τις οποίες ζητείται να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος δικαστικού λειτουργού, είναι απαράδεκτες, αν δεν συνοδεύονται από ηλεκτρονικό παράβολο πενήντα (50) ευρώ υπέρ του Δημοσίου, το οποίο επιστρέφεται, αν γίνουν ολικά ή μερικά δεκτές με την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης. Το ύψος του ποσού του ανωτέρω παραβόλου αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
- Κατά τη διαδικασία ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων επιτρέπεται συμπαράσταση με δικηγόρο.
- Περισσότερα πειθαρχικά παραπτώματα, που φέρονται ότι έχουν διαπραχθεί από τον ίδιο δικαστικό λειτουργό μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο πειθαρχικής δίωξης με την άσκηση μιας μόνον πειθαρχικής αγωγής. Αν, όμως, ο πειθαρχικός δικαστής κρίνει ότι η συνεκδίκαση προξενεί βλάβη, διατάσσει τον χωρισμό. Περισσότερα πειθαρχικά παραπτώματα, για τα οποία ασκήθηκαν χωριστές πειθαρχικές αγωγές, μπορούν να συνεκδικασθούν από τον πειθαρχικό δικαστή εφόσον αυτό δεν προκαλεί βλάβη.
- Όταν διώκονται περισσότεροι ως συμμέτοχοι για το ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα, η πειθαρχική δίκη γίνεται ενιαία για όλους, εφόσον ανήκουν στην ίδια κατηγορία δικαστηρίων και αρμόδιο είναι το ανώτερο κατά βαθμό συμβούλιο, αλλιώς η δίκη χωρίζεται για αυτούς που υπάγονται σε συμβούλιο ή δικαστήριο άλλης κατηγορίας.
- Για την επίδοση κλήσεων κατά την πειθαρχική διαδικασία και την κοινοποίηση εγγράφων που προβλέπονται από τον παρόντα συντάσσεται έκθεση. Τα έγγραφα που επιδίδονται στον διωκόμενο διαβιβάζονται με εμπιστευτική αλληλογραφία στον προϊστάμενο της υπηρεσίας του, ο οποίος τα επιδίδει αυτοπροσώπως, εκτός αν ο διωκόμενος αδυνατεί ή αρνείται να τα παραλάβει, οπότε εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 143 έως 153 και 155 έως 163 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο… χτύπημα από τους “Αυτόχθονες Ιθαγενείς”: Διεκδικούν άλλα 2,6 δισ. ευρώ από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Δ. Βερβεσός: Γιατί προσφεύγουμε κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής – Για διακοπές ρεύματος από αύριο μιλούν οι τεχνικοί της ΔΕΗ Εύοσμος: Βίντεο ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ από την άγρια συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων Έρχεται νέος διαγωνισμός για συμβολαιογράφους – Τι προβλέπει προκήρυξη του υπουργείου ΔικαιοσύνηςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr