Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Νίκος Πιπιλίγκας, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Λεπενιώτη, πλειοψήφησαν και διεκδικούν την προεδρία του Αρείου Πάγου

Οι τρεις ανώτατοι δικαστές πήραν τις περισσότερες ψήφους στην διαδικασία ακρόασης στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και πλέον το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να επιλέξει έναν από τους 3 τις επόμενες μέρες με εισήγηση του Γ. Φλωρίδη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Πιπιλίγκας, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Λεπενιώτη, πλειοψήφησαν και διεκδικούν την προεδρία του Αρείου Πάγου EUROKINISSI

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Νίκος Πιπιλίγκας (που εκτελεί και χρέη προεδρεύοντος του Δικαστηρίου μετά την αποχώρηση στις 30 Ιουνίου της Μαρίας Γεωργίου), και οι Αρεοπαγίτες Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα και Μαρία Λεπενιώτη είναι οι 3 επικρατέστεροι για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την διαδικασία ακρόασης και ψηφοφορίας στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Όπως εγκαίρως είχε επισημάνει το dikastiko.grοι 3 προαναφερόμενοι θεωρούνταν φαβορί για τη θέση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την ψηφοφορία που ακολούθησε την ακρόαση των υποψηφίων. 

Ψηφοφορία 

Η διαδικασία στη Βουλή ανέδειξε τους τρεις επικρατέστερους για την θέση του προέδρου Αρείου Πάγου, κάτι που συγκροτεί υποβολή γνώμης προς το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης θα λάβει την τελική απόφαση εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη τριάδα αναδείχθηκαν οι αρεοπαγίτες Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα και Μαρία Λεπενιώτη καθώς και ο αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Νικόλαος Πιπιλίγκας. 

Θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου

Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτος σε ψήφους ήρθε ο κ. Πιπιλίγκας, ο οποίος ψηφίστηκε από τους 17 εκ των 24 εκπροσώπων των κομμάτων, που μετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης των υποψηφίων. Ακολούθησε με 15 ψήφους η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα και τρίτη με 11 ψήφους ήρθε η Αρεοπαγίτης Μαρία Λεπενιώτη. 

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Νίκος Πιπιλίγκας αποχωρεί από το δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 2024, δηλαδή η θητεία του θα είναι μονοετής, ενώ ηδη εκτελεί και καθήκοντα προεδρεύοντα μέχρι να καλυφθεί οριστικά η θέση. Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ενώ η Μαρία Λεπενιώτη, η οποία είχε διευθύνει με σιδηρά πειθαρχία την δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε πρώτο βαθμό θεωρείται από τις ανερχόμενες δυνάμεις στη Δικαιοσύνη. Τόσο η κα Κλάπα όσο και η κα Λεπενιώτη θα έχουν διετή θητεία αφού αποχωρούν από το δικαστικό σώμα στον Ιούνιο του 2025.

Δεν προσήλθαν

Στη διάσκεψη δεν προσήλθε σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος Θ. Κανελλόπουλος, ένας εξαιρετικός δικαστής , ο οποίος θεωρείτο μέχρι το προηγούμενο διάστημα εκ των φαβορί (και πέρυσι είχε ακουστεί το όνομά του) για τη θέση του προέδρου. Με επιστολή του εξήγησε τους λόγους της μη παρουσίας του. Προφανώς πάντως η πρόσφατη επιλογή του αδελφού του, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλου, να κατέλθει στις εκλογές με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (κάτι που τελικώς δεν έγινε) άλλαξε τα δεδομένα για τον ίδιο, παρότι πολύ ξεκάθαρα και δημόσια, διαφώνησε ευθέως και εντόνως με αυτή την επιλογή.

Δεν προσήλθε επίσης (και εξήγησε τους λόγους με επιστολή της) η Αρεοπαγίτης Δήμητρα Ζώη, σύζυγος του Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου, Γιώργου Χριστοδούλου. 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ