Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Νομοσχέδιο για τη “συνεπιμέλεια”: Και οι δικηγόροι “μπαίνουν” στο παιχνίδι – Τίθεται επί τάπητος στην Ολομέλεια των Προέδρων την Παρασκευή

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr το εμβληματικό νομοσχέδιο, ουσιαστικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού Δικαίου μετά απο περίπου 40 χρόνια , θα περιγράφει την αποκαλούμενη “συνεπιμέλεια” με τον αληθή όρο “από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας” και σύμφωνα με τις πρώρες ενδείξεις συναντά την αποδοχή, ολική ή μερική, του κοινοβουλευτικού τόξου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομοσχέδιο για τη “συνεπιμέλεια”: Και οι δικηγόροι “μπαίνουν” στο παιχνίδι – Τίθεται επί τάπητος στην Ολομέλεια των Προέδρων την Παρασκευή

Το δικηγορικό Σώμα βγαίνει μπροστά στο θέμα της “συνεπιμέλειας” και των αλλαγών στο οικογενειακό Δίκαιο, ένα εμβληματικό νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και προωθείτε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως ανακοινώθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξει συζήτηση για “το επικείμενο σχ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο”.

Νεότερες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως θα υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση αλλά όχι επίσημη τοποθέτηση, γεγονός λογικό αφού μέχρι στιγμής είναι γνωστές επιμέρους λεπτομέρειες αλλά όχι η συνολική – επίσημη- νομοθέτηση, η οποία θα παρουσιαστεί προηγουμένως στο υπουργικό Συμβούλιο, το επόμενο διάστημα.

Τα πρώτα στοιχεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr το εμβληματικό νομοσχέδιο, ουσιαστικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού Δικαίου μετά απο περίπου 40 χρόνια , θα περιγράφει την αποκαλούμενη “συνεπιμέλεια” με τον αληθή όρο “από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας” και σύμφωνα με τις πρώρες ενδείξεις συναντά την αποδοχή , ολική ή μερική, του κοινοβουλευτικού τόξου.

-με το νέο νομοσχέδιο το παιδί θα πρέπει να έχει επικοινωνία τουλάχιστον το 1/3 της βδομάδας, του μήνα ή του έτους με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια. Το 1/3 είναι το πλαφόν πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί επιπλέον χρόνος επικοινωνίας.

-καθορίζονται από κοινού κρίσιμα θέματα για την ανατροφή των παιδιών, όπως για παράδειγμα η επιλογή σχολείου, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ονοματοδοσία, ο τόπος διαμονής καθώς και άλλα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.

-Για πρώτη φορά εισάγεται επίσης ο όρος της αποξένωσης. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ειδική μέριμνα ώστε να μην υπάρξει γονεϊκή αποξένωση. Όπως προβλέπεται, το δικαστήριο θα πρέπει να συνεκτιμά για την απόφαση του, που αφορά τη σχέση γονιού-τέκνου, την ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σέβεται τα δικαιώματα του άλλου, την εν γένει συμπεριφορά του κατά το προηγούμενο διάστημα, αλλά κυρίως την αποτροπή αποξένωσης του παιδιού από τον γονιό που δεν μένει μαζί του.

-Προβλέπεται πως «οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικοσυναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου».

-Καθιερώνεται ο θεσμός του «οικογενειακού διαμεσολαβητή», ο οποίος θα αναλαμβάνει εξωδικαστικά τις διαφωνίες μετά διαζευγμένων γονέων. Δηλαδή θα αναλαμβάνει τον διακανονισμό και την επίλυση των όποιων τριβών και αντιδικιών εκτός δικαστηρίων, ειδικός διαμεσολαβητής, από αυτούς που ήδη υπάρχουν και στους οποίους ανατίθεται η λύση και αυτών των ευαίσθητων οικογενειακών διαφορών.

-Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή να ληφθεί οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο όπως διαταγή διαμεσολάβησης ή επανάληψή της. Με την απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να ορίζεται και ο «οικογενειακός διαμεσολαβητής», ο οποίος θα αναλάβει να δράσει πυροσβεστικά μεταξύ των διαφωνιών που έχουν οι διαζευγμένοι γονείς.

-Αν το ζήτημα δεν επιλυθεί εξωδικαστικά τότε κυριαρχικά αποφασίζει το δικαστήριο. Για την λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας.

Αφαίρεση επιμέλειας

Σύμφωνα με το προσχέδιο με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ακόμη και η αφαίρεση επιμέλειας στις εξής 6 περιπτώσεις:

α) υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και πράξεις δικαστικών αρχών που αφορούν στο τέκνο ή προς τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,

β) διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση αποξένωσης του τέκνου από αυτούς,

γ) υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,

δ) κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,

ε) αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει την διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,

στ) τέλεση υπό οποιαδήποτε μορφή ενδοοικογενειακής βίας του γονέα προς το τέκνο.

Το «point system»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στους “Πρωινούς Τύπους” του Αντ1 επεσήμανε ότι «θα υπάρχει και point system για να βλέπει ο δικαστής αν τηρούνται οι όροι που έχουν συμφωνηθεί και αν χρειαστεί να γίνονται μεταβολές ή ακόμη και αφαίρεση της από κοινού μέριμνας.

Κριτήρια θα είναι μεταξύ άλλων: η ενδοοικογενειακή βία, η τήρηση των όρων της κοινής μέριμνας και η καταβολή της διατροφής», ενώ τόνισε ότι «όταν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση για ενδοοικογενειακή βία, δεν θα υπάρχει δικαστήριο που να δώσει έστω ένα προνόμια στην πλευρά του θύτη».

Ο Κώστας Τσιάρας συμπλήρωσε ότι η αποκαλούμενη ως συνεπιμέλεια ( διευκρίνισε ότι η εν λόγω λέξη ως όρος δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο) είναι κάτι που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει υπάρξει επί δεκαετίες εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ