Νομοθετική διάταξη: Εθιμοτυπικά δώρα σε υπουργούς αξίας άνω των 200 ευρώ συνιστούν έμμεση “δωροδοκία”

Η διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών κόβει ουσιαστικά έναν διαδεδομένο τρόπο (ενδεχόμενης) δωροδοκίας , αφού πλέον τα ακριβά δώρα θα περνούν στην κυριότητα του δημοσίου

NEWSROOM
Νομοθετική διάταξη: Εθιμοτυπικά δώρα σε υπουργούς αξίας άνω των 200 ευρώ συνιστούν έμμεση “δωροδοκία”

Τις δωροδοκίες» πολιτικών προσώπων δια της πλαγίας οδού, δηλαδή με εθιμοτυπικά δώρα, επιχειρεί να κόψει διάταξη του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που ψηφίστηκε στη Βουλή και θεσπίζει κανόνες για τη διαδικασία λήψης δώρων από τα πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν θέσεις εξουσίας.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα πολιτικά πρόσωπα δέχονται εθιμοτυπικά δώρα. Αυτά μπορεί να είναι συμβολικά, αλλά κάποιες φορές ένα στυλό, ένα ρολόι ή ένας πίνακας μπορεί να είναι μεγάλης ή πολύ μεγάλης αξίας. Με τη διάταξη αυτή, ο πρόεδρος της δημοκρατίας και τα μέλη της κυβέρνησης δεν μπορούν να δέχονται προσωπικά δώρα αξίας μεγαλύτερης των 200 ευρώ.

Τι λέει

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, o Πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί μπορούν να αποδέχονται αντικείμενα που τους προσφέρονται για λόγους ευγενείας, αβρότητας ή εθιμοτυπίας ως δώρα, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Τα αντικείμενα αυτά, αν η εκτιμώμενη αξία τους υπερβαίνει τα 200 ευρώ, θα ανήκουν στο Δημόσιο και θα περιέρχονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

Όλα τα δώρα που θα περιέρχονται στο Δημόσιο θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ενώ παράλληλα θα μπορούν να εκτίθενται σε δημόσιους χώρους, να παραχωρούνται σε μουσεία ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμα και να εκποιούνται ή να καταστρέφονται.

Ειδικό βιβλίο

Όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο, τα δώρα που θα περιέρχονται στο Δημόσιο θα καταγράφονται με χρονολογική σειρά σε ειδικό ηλεκτρονικό βιβλίο με ευθύνη του γενικού γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του γενικού γραμματέα της Προεδρίας της Κυβέρνησης, οι οποίοι θα είναι και οι αρμόδιοι για την κατά προσέγγιση εκτίμηση της αξίας τους και για τον χαρακτηρισμό δώρων ως κειμηλίων.

Στην εγγραφή θα καταχωρίζονται το όνομα του δωρητή, η περιγραφή του δώρου, ο τελικός κύριος του δώρου και η αιτία περιέλευσης στην κυριότητά του. Ο κατάλογος αυτός θα δίνεται στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο κάθε έτους, μέσω των ιστοσελίδων της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Οι διατάξεις

Οι διατάξεις αναφέρουν επί λέξει:

  1. Ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, τα µέλη της Κυβέρνησης και οι Υφυπουργοί δεν αποδέχονται δώρα, παροχές ή άλλα ωφελήµατα που τους προσφέρονται στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, ή τα οποία µπορεί να θεωρηθεί ότι συνδέονται µε οποιονδήποτε τρόπο µε την άσκηση των καθηκόντων αυτών. Τα παραπάνω πρόσωπα µπορούν να αποδέχονται αντικείµενα που τους προσφέρονται ως δώρα λόγω της θεσµικής τους ιδιότητας κατά τους κανόνες της εθιµοτυπίας ή για λόγους αβρότητας και ευγένειας.
  2. Ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, τα µέλη της Κυβέρνησης και οι Υφυπουργοί δεν αποδέχονται φιλοξενία που τους προσφέρεται στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, ή που µπορεί να θεωρηθεί ότι συνδέεται µε οποιονδήποτε τρόπο µε την άσκηση αυτών, εκτός αν πρόκειται για φιλοξενία που τους προσφέρεται λόγω της θεσµικής τους ιδιότητας για λόγους αβροφροσύνης ή σύµφωνα µε τη διπλωµατική πρακτική. Παρουσία κατόπιν προσκλήσεως σε εκδηλώσεις, κατά τις οποίες τα παραπάνω πρόσωπα καλούνται λόγω της θεσµικής τους ιδιότητας, δεν θεωρείται φιλοξενία.

Κυριότητα δώρων

  1. Τα αντικείµενα που προσφέρονται ως δώρα σύµφωνα µε το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 15, περιέρχονται στην κυριότητα του Δηµοσίου και τελούν υπό τη διοίκηση και τη διαχείριση της Προεδρίας της Δηµοκρατίας ή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, αντίστοιχα, εφόσον η εκτιµώµενη, σύµφωνα µε την παρ. 1 του άρθρου 17, αξία τους υπερβαίνει τα διακόσια (200) ευρώ.
  2. Αντικείµενα των οποίων η εκτιµώµενη αξία δεν υπερβαίνει τα διακόσια (200) ευρώ και αναλώσιµα αγαθά, που προσφέρονται ως δώρα σύµφωνα µε το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 15, περιέρχονται στην κυριότητα του Προέδρου της Δηµοκρατίας, ή του µέλους της Κυβέρνησης, ή του Υφυπουργού, στον οποίο δωρίζονται, εκτός αν ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, ή το µέλος της Κυβέρνησης, ή ο Υφυπουργός δηλώσει ότι επιθυµεί αυτά να περιέλθουν στην κυριότητα του Δηµοσίου, υπό τη διοίκηση και τη διαχείριση της Προεδρίας της Δηµοκρατίας ή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, αντίστοιχα.
  3. Αντικείµενα µε ιδιαίτερη εθνική, ιστορική, πολιτιστική ή καλλιτεχνική αξία που προσφέρονται ως δώρα, περιέρχονται στην κυριότητα του Δηµοσίου και τελούν υπό τη διοίκηση και τη διαχείριση της Προεδρίας της Δηµοκρατίας ή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από την αξία τους.
  4. Τα αντικείµενα της παρ. 2 που περιέρχονται στην κυριότητα του Δηµοσίου και τελούν υπό τη διοίκηση και τη διαχείριση της Προεδρίας της Δηµοκρατίας ή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, µπορούν να χρησιµοποιούνται από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, τα µέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
  5. Για την αποδοχή των δώρων που περιέρχονται ως προς τη διοίκηση και τη διαχείρισή τους στην Προεδρία της Δηµοκρατίας δεν εφαρµόζεται η παρ. 3 του άρθρου 19 του π.δ/τος 351/1991 (Α΄ 121).

Καταγραφή και δηµοσιοποίηση δώρων

  1. Στην Προεδρία της Δηµοκρατίας και στη Γενική Γραµµατεία του Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης τηρείται µε ευθύνη του οικείου Γενικού Γραµµατέα, ειδικό ηλεκτρονικό βιβλίο, στο οποίο καταχωρίζονται µε χρονολογική σειρά τα αντικείµενα που προσφέρονται ως δώρα, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό και τελούν, κατά το άρθρο 16, υπό τη διοίκηση και τη διαχείριση της Προεδρίας της Δηµοκρατίας ή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, αντίστοιχα. Η καταχώριση στο ηλεκτρονικό βιβλίο γίνεται µετά από σχετική δήλωση του µέλους της Κυβέρνησης ή του Υφυπουργού, στον οποίο προσφέρθηκε το δώρο. Δεν υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης για τα αντικείµενα της παρ. 2 του άρθρου 16. Ο Γενικός Γραµµατέας της Προεδρίας της Δηµοκρατίας και ο Γενικός Γραµµατέας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, αντίστοιχα, είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια εκτίµησης σχετικά µε την αξία των δώρων και τον χαρακτηρισµό τους ως αντικειµένων µε ιδιαίτερη εθνική, ιστορική, πολιτιστική ή καλλιτεχνική αξία.
  2. Στο ηλεκτρονικό βιβλίο της παρ. 1 καταχωρίζονται τα στοιχεία του δωρητή, η περιγραφή του δώρου, τα στοιχεία του αρχικού αποδέκτη του δώρου, τα στοιχεία του τελικού κυρίου του δώρου, η ηµεροµηνία και η αιτία περιέλευσης  στην κυριότητά του, καθώς και ο τόπος φύλαξής του.
  1. Τον Ιανουάριο κάθε έτους αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο της Προεδρίας της Δηµοκρατίας και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, µε ευθύνη του Γενικού Γραµµατέα της Προεδρίας της Δηµοκρατίας και του Γενικού Γραµµατέα Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, αντίστοιχα, κατάλογος, στον οποίο περιλαµβάνονται, µε παράθεση της περιγραφής τους, τα αντικείµενα που προσφέρθηκαν ως δώρα στον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, τα µέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς κατά το προηγούµενο έτος, καθώς και τα ονόµατα των δωρητών.

Διαχείριση και αξιοποίηση των δώρων

  1. Τα δώρα που περιέρχονται ως προς τη διοίκηση και τη διαχείρισή τους στην Προεδρία της Δηµοκρατίας και στην Προεδρία της Κυβέρνησης και καταγράφονται σύµφωνα µε την παρ. 1 του άρθρου 17, φυλάσσονται µε ευθύνη της Γενικής Γραµµατείας της Προεδρίας της Δηµοκρατίας και της Γενικής Γραµµατείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, καθώς και των υπαγοµένων στα µέλη της Κυβέρνησης υπηρεσιών.
  2. Με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της Προεδρίας της Δηµοκρατίας ή του Γενικού Γραµµατέα Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης αντίστοιχα, και µε την επιφύλαξη των ειδικότερων διατάξεων του ν. 3028/2002 (Α΄ 153) για τον χαρακτηρισµό κινητών µνηµείων στο πλαίσιο της προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονοµιάς, τα δώρα της παρ. 1 µπορεί να:

α) εκτίθενται εντός του Προεδρικού Μεγάρου, του Μεγάρου Μαξίµου ή του οικείου Υπουργείου, σε ειδικό προς τούτο χώρο ή σε άλλα σηµεία κατάλληλα µε τη φύση και τη χρήση τους,

β) παραχωρούνται δωρεάν, κατά χρήση ή κατά κυριότητα, σε µουσεία, εκπαιδευτικά ή άλλα κοινωφελή ιδρύµατα, καθώς και σε εν γένει φορείς του δηµόσιου τοµέα, όπως προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143),

γ) χρησιµοποιούνται από τις υπηρεσίες της Προεδρίας της Δηµοκρατίας και της Προεδρίας της Κυβέρνησης για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και εφόσον η χρήση είναι σύµφωνη µε τη φύση τους,

δ) εκποιούνται, εφόσον δεν πρόκειται για αντικείµενα µε ιδιαίτερη εθνική, ιστορική, πολιτιστική ή καλλιτεχνική αξία. Τα ποσά που προκύπτουν από την εκποίηση διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς, κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4182/2013 (Α΄ 185),

ε) καταστρέφονται ή παραδίδονται για ανακύκλωση, εφόσον αυτό επιβάλλεται από την κατάστασή τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ