Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νομοθετικό “παράθυρο” για την πρόωρη συνταξιοδότηση ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι- Η επιστολή στον υφυπουργό Εργασίας για άμεση παρέμβαση

Εξετάζεται θετικά το αίτημα από τον Π. Τσακλόγλου μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είχε βάλει φρένο ορίζοντας ως όριο τα 62 έτη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομοθετικό “παράθυρο” για την πρόωρη συνταξιοδότηση ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι- Η επιστολή στον υφυπουργό Εργασίας για άμεση παρέμβαση freepik

“Λευκός καπνός” ενδέχεται να βγει στην υπόθεση που προκάλεσε τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, βάσει γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που έβαζε φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

EUROKINISSI

Όπως έγραψε το dikastiko.gr σύμφωνα με αυτήν μετά από ερώτημα του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου, το ΝΣΚ αποφάνθηκε αρνητικά στο ενδεχόμενο οι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία κάτω από τα 62 έτη.

πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

eurokinissi

Το θέμα προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 εως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησης τους.

Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο, όμως, γνωμοδότησε αρνητικά.

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις: Η παρέμβαση ΑΔΕΔΥ

Σε επιστολή της η ΑΔΕΔΥ ζήτησε από τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου να μην κάνει αποδεκτή «τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, ως έχετε το δικαίωμα, για να μην ανατραπεί προς το δυσμενέστερο, το ήδη δυσβάστακτο συνταξιοδοτικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο».

Και παράλληλα, τον καλεί «να προχωρήσετε σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, για την κατοχύρωση του δικαιώματος αποχώρησης με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια που αφορούν στις μειωμένες συντάξεις, όποτε αυτά συμπληρωθούν, και όχι στο γενικό όριο των 62 ετών που ισχύει για όσους συμπληρώνουν 25ετία από το 2013 και μετά».

Παραπέμπει δε και στις διαβεβαιώσεις του κ. Τσακλόγλου ότι τα όρια ηλικίας μετά την 1/1/22, γι’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων,  δεν θα μεταβαλλόταν.

Ειδικότερα, αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε, τα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη δεν άλλαξαν με τους ν.4336/2015 και ν.4337/2015 και παρέμειναν τα ίδια με αυτά που προέβλεπαν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν.3865/2010. Συγκεκριμένα, με μειωμένη σύνταξη -και με εξαγορά πλασματικών ετών- μπορούσαν να αποχωρήσουν:

Α) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.

Β) Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.

Γ) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη».

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

freepik

Τι εξετάζει το υπουργείο

Με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Εργασίας μελετά να επιχειρήσει να λύσει το θέμα που έχει προκύψει με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται στην νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει τους δημόσιους υπάλληλους οι οποίοι υπέβαλλαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης να μπορούν να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια.

Ειδικότερα η λύση που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η έξοδος με τα όρια των 56 και 58 ετών σε όσους υπέβαλαν παραιτήσεις συμπληρώνοντας τις ηλικίες των 56 και 58 το 2022, με το σκεπτικό ότι κατά την πάγια ασφαλιστική πρακτική, αναζητείται η συμφερότερη επιλογή για τον ασφαλισμένο. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι οι εκπαιδευτικοί που με τη νεα διαδικασία τον Φεβρουάριο υπέβαλαν παραιτήσεις και θα αποχωρήσουν για σύνταξη τον Αύγουστο. Επισημαίνεται ότι κυρίως γυναίκες, επέλεξαν να βγουν με διατάξεις μειωμένης κλείνοντας φέτος τα 56 ή 58 και θεωρείται βέβαιο ότι η συνταξιοδότησή τους θα προχωρήσει κανονικά με βάση τη ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας.

Η παρέμβαση του ΝΣΚ, έχει δυσμενές αντίκτυπο σε περίπου 6.000 δημόσιους υπαλλήλους,  μεταξύ αυτών και 2.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα κληθούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους, έως και μία επταετία επιπλέον, ανάλογα την περίπτωση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ