“Νοσεί” το κράτος δικαίου στην Ελλάδα: Στην 48η θέση μεταξύ 139 χωρών παγκοσμίως – Κάτω από Ναμίμπια και Χιλή!
Τι δείχνει η έκθεση του World Justice Project Rule of Law Index για το 2021. Υποχώρησε μία θέση η χώρα από τον προηγούμενο χρόνο.
Κράτος δικαίου: Το… άθλημα του κράτους δικαίου δεν φαίνεται να είναι από τα υψηλότερα στις επιδόσεις και αποδόσεις της χώρας. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2021 του World Justice Project Rule of Law Index, η Ελλάδα όχι μόνον βρίσκεται στην 48η θέση μεταξύ των 139 χωρών, που περιλαμβάνει η έρευνα, αλλά μάλιστα έχασε και μία θέση από την κατάταξη της προηγούμενης έκθεσης.
Και όχι μόνον αυτό, βρίσκεται πίσω στη βαθμολογία και από χώρες όπως η Λιθουανία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Λετονία, αλλά και η Χιλή, η Ναμίμπια και τα Μπαρμπέιντος!
Στη συνολική βαθμολογία, που κυμαίνεται από 0 έως στο 1 (με το 1 να αποτελεί την υψηλότερη κατάταξη στην εφαρμογή των κανόνων δικαίου), η Ελλάδα έλαβε 0,61.
Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι ακόμη απογοητευτικότερα όταν περιορίζονται σε αυτά των χωρών της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και της Βορείου Αμερικής. Εκεί, μεταξύ των 31 χωρών καταλαμβάνει την 29η θέση.
Οι «πρωταθλητές» και οι τελευταίοι
Στις 5 πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης για τις 139 χώρες βρίσκονται η Δανία (με 0,9), η Νορβηγία (0,9), η Φινλανδία (0,88), η Σουηδία (0,86) και η Γερμανία (0,84). Στον αντίποδα των 139 χωρών τις τελευταίες 5 θέσεις καταλαμβάνουν το Καμερούν (με 0,35), η Αίγυπτος (με 0,35), το Κονγκό (0,35), η Καμπότζη (0,32) και η Βενεζουέλα (0,27).
Το World Justice Project Rule of Law Index 2021 παρουσιάζει την εικόνα του κράτους δικαίου σε 139 χώρες μέσα από τη βαθμολόγησή τους και την κατάταξή τους με βάση οκτώ παραμέτρους: Περιορισμοί σε κυβερνητικές εξουσίες, Απουσία διαφθοράς, Ανοιχτή διακυβέρνηση, Θεμελιώδη δικαιώματα, Τάξη και ασφάλεια, Κανονιστική Εφαρμογή, Πολιτική Δικαιοσύνη και Ποινική Δικαιοσύνη.
Οι βαθμολογίες και η κατάταξη προέρχονται από περισσότερες από 138.000 έρευνες νοικοκυριών και 4.200 έρευνες σε εκπροσώπους του νομικού χώρου και ειδικούς ερευνητές παγκοσμίως.
Οι ελληνικές επιδόσεις
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση στις 8 παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη, το… σκορ της Ελλάδας είναι (βαθμολογία- κατάταξη):
- Περιορισμοί σε κυβερνητικές εξουσίες: 0,68 – 30
Βαθμολογείται ο τρόπος κατά τον οποίο αυτοί που κυβερνούν δεσμεύονται από το νόμο. Περιλαμβάνει τόσο τις συνταγματικές όσο και τις θεσμικές επιταγές, βάσει των οποίων οι εξουσίες της κυβέρνησης και των στελεχών της περιορίζονται και λογοδοτούν. Επίσης, αφορά και ελέγχους που δεν απορρέουν από την κυβερνητική εξουσία, όπως η διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου.
- Απουσία διαφθοράς: 0,56 -50
Μετρά την απουσία διαφθοράς στην κυβέρνηση. Ο παράγοντας εξετάζει τρεις μορφές διαφθοράς: δωροδοκία, ακατάλληλη επιρροή από δημόσια ή ιδιωτικά συμφέροντα και κατάχρηση δημόσιων ή άλλων πόρων. Αυτές οι τρεις μορφές διαφθοράς εξετάζονται σε σχέση με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην εκτελεστική εξουσία, το δικαστικό σώμα, το στρατό, την αστυνομία και το νομοθετικό σώμα.
- Ανοιχτή διακυβέρνηση: 0,61 – 39
Βαθμολογεί τον τρόπο που η κυβέρνηση μοιράζεται ανοιχτά πληροφορίες, ενισχύει τους πολίτες με εργαλεία για να την ελέγξουν και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών σε δημόσιες διαβουλεύσεις. Αυτός ο παράγοντας μετρά κατά πόσο οι βασικοί νόμοι και οι πληροφορίες για τα νόμιμα δικαιώματα δημοσιοποιούνται και αξιολογεί την ποιότητα των πληροφοριών που δημοσιεύει η κυβέρνηση.
- Θεμελιώδη δικαιώματα: 0,65 -44
Σύμφωνα με την παράμετρο αυτή, η βαθμολογία στηρίζεται στην αρχή πως όταν ένα κράτος αποτυγχάνει να σεβαστεί τα κυρίαρχα ανθρώπινα δικαιώματα που θεμελιώνονται σε διεθνείς συνθήκες, θεωρείται πως «κυβερνάται από το νόμο» και δεν δικαιούται να θεωρείται κράτος δικαίου. Δεδομένου ότι, υπάρχουν επιμέρους στοιχεία για την κρίση αυτή, επικεντρώνεται σε κάποια που απορρέουν από την Οικουμενική Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ και συνδέονται με θέματα Δικαιοσύνης.
- Τάξη και ασφάλεια: 0,71 – 74
Υπολογίζει πόσο καλά μια κοινωνία διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους. Η ασφάλεια είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες κάθε κράτους δικαίου και αποτελεί θεμελιώδη λειτουργία της. Αποτελεί, επίσης, και προϋπόθεση για την προώθηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που επιδιώκει να προωθήσει.
- Κανονιστική Εφαρμογή: 0,57 – 48
Εξετάζεται ο βαθμός στον οποίο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες εφαρμόζονται και επιβάλλονται δίκαια και αποτελεσματικά, καθώς επηρεάζουν συμπεριφορές εντός και εκτός της κυβέρνησης. Αυτός ο παράγοντας δεν εξετάζει ποιες ρυθμίσεις επιλέγει μια κυβέρνηση, ούτε εξετάζει την καταλληλότητα των μέτρων. Αντιθέτως, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται και επιβάλλονται οι επιμέρους κανονισμοί.
- Πολιτική Δικαιοσύνη: 0,6 -50
Μετρά εάν τα συστήματα αστικής δικαιοσύνης είναι προσβάσιμα και οικονομικά, καθώς και χωρίς διακρίσεις, διαφθορά και ανάρμοστη επιρροή από δημόσιους λειτουργούς. Εξετάζει εάν διεξάγονται δικαστικές διαδικασίες χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και εάν οι αποφάσεις επιβάλλονται αποτελεσματικά. Μετρά επίσης την προσβασιμότητα, αμεροληψία και αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών.
- Ποινική Δικαιοσύνη: 0,5 -55
Αξιολογεί το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μιας χώρας. Ένα αποτελεσματικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης είναι βασικό στοιχείο για ένα κράτος δικαίου, καθώς αποτελεί μηχανισμό για την αποκατάσταση ενστάσεων και την άσκηση αγωγής κατά ατόμων για αδικήματα. Η αξιολόγηση της απόδοσης της ποινικής δικαιοσύνης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ολόκληρο το σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, των δικηγόρων, των εισαγγελέων, των δικαστών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόταση μομφής: Κόντρα στη Βουλή με επίκεντρο την κακοκαιρία, την πανδημία και την οικονομία “Κόκκινη κάρτα” στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για παραβίαση προσωπικών δεδομένων στρατευμένων Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: Πώς θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια από Δευτέρα – Τι προβλέπεται για τις προθεσμίες Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία κοπέλας για βιασμό από πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση της 24χρονης – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr