Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Novartis: Γιατί οι εισαγγελείς έβαλαν στο αρχείο τις υποθέσεις Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου

Το σκεπτικό για Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: Γιατί οι εισαγγελείς έβαλαν στο αρχείο τις υποθέσεις Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου EUROKINISSI

Τέλος μπήκε σε εννέα από τις δέκα συνολικά περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που απασχόλησαν τη δικαιοσύνη στην υπόθεση Novartis.

Οι τελευταίες αρχειοθετήσεις αφορούσαν τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, που είδαν τις σε βάρος τους δικογραφίες να οδηγούνται στο αρχείο. Οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς δεν διαπίστωσαν καμία ένδειξη περί της τέλεσης αξιόποινης πράξης, ενώ χαρακτήρισαν «αόριστες τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση, που ενέπλεξαν τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση.

«Από τις ενέργειες του Άδωνη Γεωργιάδη δεν αποδεικνύεται ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας Novartis ή βλάβη των συμφερόντων των ανταγωνιστριών εταιρειών, σε κάθε δε περίπτωση η συμπεριφορά του δεν αποδεικνύει άτομο που έχει δωροδοκηθεί και που επιχειρεί να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της εταιρείας» αναφέρεται στη σχετική εισαγγελική διάταξη.

Υπόθεση Novartis

eurokinissi

Αντίστοιχα, οι εισαγγελείς έκριναν πως «από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν προέκυψαν πιστώσεις που να προέρχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που να σχετίζονται με την εταιρεία Novartis. Συνεπώς εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της παθητικής δωροδοκίας- δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων και της  νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ομόφωνα και οι τρεις επίκουροι που χειρίστηκαν την έρευνα, τάχθηκαν υπέρ της αρχειοθέτησης του σχετικού φακέλου, άποψη που υποστήριξαν στη συνέχεια τόσο ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης, όσο και ο Παναγιώτης Καψιμάλης, εισαγγελέας που ανέλαβε να την τελική μελέτη του φακέλου.

Στην περίπτωση του Αδώνιδος Γεωργιάδη, μία εκ των επικούρων εισαγγελέων είχε τη γνώμη, ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε εξηγήσεις, αλλά διαφορετική άποψη διατύπωσαν οι άλλοι δυο επίκουροι, ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας και ο εποπτεύων την έρευνα κ. Καψιμαλης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ