O Α. Γεωργούλης έστειλε δεύτερη επιστολή στη Ρ. Μέτσολα: Ζητά να επισπευθεί η άρση της ασυλίας του – ΒΙΝΤΕΟ

Ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς εξηγεί γιατί δεν δεν έχει πάρει ακόμα τη δικογραφία στα χέρια του ο καταγγελλόμενος ευρωβουλευτής.

NEWSROOM
O Α. Γεωργούλης έστειλε δεύτερη επιστολή στη Ρ. Μέτσολα: Ζητά να επισπευθεί η άρση της ασυλίας του – ΒΙΝΤΕΟ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υπόθεση Γεωργούλη μετά την καταγγελία που έκανε σε βάρος του η νομική σύμβουλος της Κομισιόν και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα κατήγγειλε τον ευρωβουλευτή για βιασμό και πρόκληση σωματικής βλάβης ενώ φέρεται να έχει καταθέσει δύο μηνύσεις σε βάρος του, μία για ξυλοδαρμό και μία για βιασμό.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Γεωργούλης ζητά την άρση της ασυλίας του προκειμένου να κληθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών. Την περασμένη Τρίτη, έστειλε για δεύτερη φορά επιστολή στη Ρομπέρτα Μέτσολα, ζητώντας από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί στην επίσπευση της διαδικασίας.

Στο μεταξύ στις 8 Μαΐου αναμένεται να οριστεί εισηγητής στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. 

Συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου αναμένεται να οριστεί ο εισηγητής στην Επιτροπή JURI, η οποία αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα της άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη ενώ είναι πολύ πιθανό να αρχίσει η συζήτηση στις 30 Μαΐου. Δηλαδή δεν πρόκειται υπάρξει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση 24 και 25 Απριλίου. Στις 30 Μαΐου είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο, ίσως όμως να πάει και τον Ιούνιο. Μπορεί στην αρχή επίσης να καλέσουν τον ευρωβουλευτή κεκλεισμένων των θυρών. Το πρώτο βήμα όμως είναι να οριστεί ο εισηγητής και αυτό φαίνεται με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ότι θα γίνει στις 8 Μαΐου».

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο Ν. Κορογιαννάκης, δικηγόρος στο Βέλγιο, από την ημέρα που αίρεται η βουλευτική ασυλία του, ο Αλέξης Γεωργούλης θα είναι στη διάθεση των βελγικών αρχών. Οι Οι βελγικές αρχές θα καλέσουν λογικά, σε πρώτη φάση τον Αλέξη Γεωργούλη σε ακρόαση και αν μετά το πέρας της ακρόασης, προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία, ο ανακριτής μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη.

Υπόθεση Γεωργούλη: “Υπέρμετρη καθυστέρηση των βελγικών αρχών στην προδικασία” λέει ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς

Στο γιατί δεν έχει πάρει ακόμα τη δικογραφία στα χέρια του ο Αλέξης Γεωργούλης αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς. Όπως εξήγησε και στη δική μας ποινική δικονομία και στο δικό μας σύστημα, εάν πρόκειται για μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου, πράγματι δυνατότητα πρόσβασης στη δικογραφία δεν υφίσταται εάν δεν έχει γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας και κατ’ επέκταση της ευρωβουλευτικής ασυλία. 

Ειδικότερα ανέφερε ότι «όντως το δικό μας ποινικό δικονομικό σύστημα είναι διαφορετικό από την ποινική δικονομία του Βελγίου. Υπάρχουν ομοιότητες, αλλά περισσότερες είναι οι διαφορές. Η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι και στη δική μας ποινική δικονομία και στο δικό μας σύστημα, εάν πρόκειται για μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου, πράγματι δυνατότητα πρόσβασης στη δικογραφία δεν υφίσταται εάν δεν έχει γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας και κατ’ επέκταση της ευρωβουλευτικής ασυλίας. Πολλή συζήτηση μπορεί να γίνει εδώ όπως καταλαβαίνετε και μάλλον ήρθε η ώρα να ανοίξουμε επιτέλους αυτή τη συζήτηση και για το Εθνικό και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μία αυξημένη έννομη προστασία στο επίπεδο των δικαιωμάτων που διατηρούν για τον εαυτό τους και οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές».

«Στην περίπτωση του κ. Λαγού είχαμε ήδη απόφαση καταδικαστική από το Εθνικό Δικαστήριο, από το Ελληνικό Δικαστήριο και στην πραγματικότητα το ερώτημα που είχε τότε τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να γίνει άρση της ασυλίας για να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση. Και χρειάστηκαν τόσοι μήνες. Εδώ τώρα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι έχουμε μία υπέρμετρη – επιτρέψτε μου να τη χαρακτηρίσω έτσι – υπέρμετρη καθυστέρηση στην προδικασία, στην προκαταρκτική εξέταση.

Η αλήθεια είναι ότι οι αρμόδιες αρχές στο Βέλγιο είναι πολύ προσεκτικές. Κάνουν αργά αλλά εξαιρετικά σταθερά βήματα, μην τους αδικούμε στο επίπεδο αυτό, ιδιαίτερα όταν αφορά έναν εν ενεργεία ευρωβουλευτή, άρα θέλουν σε βάθος χρόνου να ερευνήσουν προσεκτικά την υπόθεση. Όσο και να είναι αναγκαία, τα προσεκτικά αυτά βήματα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την υπέρμετρη καθυστέρηση των τριών περίπου ετών» υπογράμμισε ο κύριος Μαντάς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr