Ο αντιπρόεδρος του CCBE Π. Περάκης μιλάει για το δράμα των γυναικών στο Αφγανιστάν
"Το αίτημα για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν γνωρίζει σύνορα" αναφέρει σε άρθρο του έχοντας συμμετάσχει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων που κινδυνεύουν
Του Παναγιώτη Τσιμπούκη
Τα λόγια του Παναγιώτη Περάκη στο άρθρό του που ακολουθεί, πλέον του ότι δίνει την εικόνα της πραγματικότητας που υπάρχει στο Αφγανιστάν και το εκεί δράμα των γυναικών, είναι μια γροθιά στο στομάχι του αναγνώστη.
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ένας Έλληνας, ο αντιπρόεδρος του CCBE Παναγιώτης Περάκης έχοντας συμμετάσχει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού, μιλά για το θέμα, ενώ χθες το CCBE απένειμε εκτάκτως το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στους δικηγόρους του Αφγανιστάν.
Το άρθρο του κ. Περάκη τιτλοφορείται: «Αλληλεγγύη στις γυναίκες του Αφγανιστάν! Το αίτημα για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν γνωρίζει σύνορα» και ο αρθρογράφος, συνεχίζει:
«Η ευρωπαϊκή οργάνωση των δικηγόρων (CCBE) είναι μεταξύ αυτών που από την πρώτη στιγμή της επιστροφής των Ταλιμπάν στην εξουσία κάλεσαν την παγκόσμια κοινότητα να μην αδιαφορήσει για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα του λαού του Αφγανιστάν. Ταυτόχρονα, έχει από την αρχή εμπλακεί ενεργά στην συνεχιζόμενη αθόρυβη προσπάθεια διεθνών οργανώσεων και ορισμένων κυβερνήσεων για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων των οποίων η ζωή κινδυνεύει από το νέο καθεστώς. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, τις τελευταίες εβδομάδες έχω προσωπικά συμμετάσχει, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε αρκετές συζητήσεις με ανθρώπους από εκεί, κυρίως δικηγόρους, που μας εξηγούν την κατάσταση που επικρατεί και προσπαθούν εναγωνίως να βρουν τρόπο να βγουν από τη χώρα και να μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό. Οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων, κάποιοι από τους οποίους μας μιλούν κρυμμένοι και κυνηγημένοι, είναι συγκλονιστικές. Πραγματικά δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια η απόγνωση του ανθρώπου που λόγω του φύλου του (τραγική η κατάσταση των γυναικών σήμερα στο Αφγανιστάν) ή επειδή απλά πιστεύει ότι όλοι δικαιούνται να έχουν θεμελιώδη δικαιώματα, εξαναγκάζεται δια της βίας ν΄ αφήσει τη δουλειά του, να ξεχάσει τα πιστεύω του, ν΄ αλλάξει τη ζωή του.
Χαιρόμαστε λοιπόν για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε δράσεις απεγκλωβισμού Αφγανών γυναικών (βουλευτών, δικαστών και δικηγόρων), οι οποίες με τις οικογένειές τους μεταφέρθηκαν καιφιλοξενούνται τώρα στη χώρα μας. Συνεχίζουμε όμως την προσπάθεια. Οι διεθνείς οργανώσεις δικηγόρων, δικαστών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουμε να ζητάμε από τις κυβερνήσεις όλων των πολιτισμένων κρατών αφενός να βοηθήσουν για τη σωτηρία των ανθρώπων που κινδυνεύουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν και, αφετέρου, να συνεχίσουν να πιέζουν για τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών στην πολύπαθη αυτή χώρα.
Στο πλαίσιο δε της προσπάθειας ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, απονείμαμε εκτάκτως το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του CCBE στους δικηγόρους του Αφγανιστάν για τον αγώνα τους, με κίνδυνο ζωής, για την επικράτηση του κράτους δικαίου και τη λειτουργία ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στη χώρα τους.
Το αίτημα για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν γνωρίζει σύνορα. Υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων στο Αφγανιστάν υπερασπιζόμαστε τον πολιτισμό μας.
Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας!».
ΑπάντησηΠροώθηση |
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν ανέλαβε ο ISIS Μαργαρίτα Στενιώτη: Οι 270 Γυναίκες Δικαστές του Αφγανιστάν Τουλάχιστον 20 νεκροί από έκρηξη σε Τζαμί στο Αφγανιστάν – Αιματηρές εικόνες Απόφαση ΟΗΕ: Άμεσος διορισμός εισηγητή που θα ερευνά τις αγριότητες των Ταλιμπάν Νέα απαγόρευση στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν δεν επιτρέπουν στους Αφγανούς να ξυρίζουν τα γένια τουςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr