Ο κορονοϊός οδήγησε σε… απόσταση και την επικοινωνία διαζευγμένων γονιών με τα παιδιά τους

Κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τη δυνατότητα επικοινωνίας διαζευγμένου γονέα με το παιδί του –στη συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για τους μπαμπάδες- καταγράφεται εν μέσω της πανδημίας. Αυτό παραθέτει ο ΓΟΝ.ΙΣ ο Φορέας Κοινωνικής Φροντίδας για τη Γονεϊκή Ισότητα για το παιδί, όπως κατέθεσε και σε ρεπορτάζ του CNN Greece και στοιχεία για τις παραβιάσεις των αποφάσεων. Σύμφωνα […]

NEWSROOM
Ο κορονοϊός οδήγησε σε… απόσταση και την επικοινωνία διαζευγμένων γονιών με τα παιδιά τους

Κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τη δυνατότητα επικοινωνίας διαζευγμένου γονέα με το παιδί του –στη συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για τους μπαμπάδες- καταγράφεται εν μέσω της πανδημίας. Αυτό παραθέτει ο ΓΟΝ.ΙΣ ο Φορέας Κοινωνικής Φροντίδας για τη Γονεϊκή Ισότητα για το παιδί, όπως κατέθεσε και σε ρεπορτάζ του CNN Greece και στοιχεία για τις παραβιάσεις των αποφάσεων.

Σύμφωνα με αυτά, ο κορονοϊός έγινε αφορμή ή πρόφαση για άρνηση επικοινωνίας διαζευγμένων γονιών με τα παιδιά τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας διαζευγμένος πατέρας δήλωνε στην πρώην σύζυγό του πως βρισκόταν στο σπίτι και δεν υπήρχε περίπτωση προσβολής από τον ιό.

Ωστόσο, συνάντησε αντίδραση από εκείνην που αρνήθηκε να δει το παιδί του, λέγοντας πως φοβάται μήπως έχει νοσήσει. Παρά το γεγονός ότι της επεσήμανε πως έκανε και δύο φορές το τεστ για τον κορονοϊό και ήταν αρνητικός, δεν του επιτράπηκε από την επικοινωνία από τη μητέρα με το παιδί του.

Ο μόνος τρόπος αυτό το διάστημα ήταν να υποβάλει μήνυση στην αστυνομία όπως λέει, αλλά και πάλι δεν θα δει το παιδί του καθώς αυτές είναι χρονοβόρες διαδικασίες.  Ισχυρίζεται επίσης ότι είναι παγιδευμένος στη βούληση της μητέρας παρά τις δικαστικές αποφάσεις για την επικοινωνία και υπογραμμίζει πως έχει να δει το παιδί του δύο μήνες.

Επικαλούνται την πανδημία

«Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων από πατεράδες που τους έχουν αρνηθεί την επικοινωνία με τα παιδιά του οι μητέρες με αιτιολογία ότι φοβούνται μην κολλήσουν κορονοϊό είτε το παιδί, είτε αυτές, είτε οι ηλικιωμένοι γονείς τους που έχουν στο σπίτι» λέει στο CNN Greece o κ. Δημήτρης Καλαποθαράκος, μέλος του ΔΣ του κοινωνικού φορέα ΓΟΝ.ΙΣ.

«Η επικοινωνία σε γενικές γραμμές, γίνεται, τροποποιημένη βέβαια λόγω των συνθηκών αλλά ναι έχουμε και περιπτώσεις πατεράδων που δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους. Επιπλέον υπάρχει και ένα ακόμη πρόβλημα. Όλον αυτό τον καιρό οι εισαγγελίες ήταν κλειστές. Υπάρχει βέβαια εισαγγελέας υπηρεσίας όλο το 24ωρο αλλά κάποιοι πατεράδες πήγαν να καταγγείλουν την παρεμπόδιση επικοινωνίας και τους είπαν ότι δεν μπορούν να μπουν λόγω κορoνοϊού και ότι πρέπει να υποβάλουν μήνυση στην αστυνομία.

Με λίγα λόγια αυξάνει ο βαθμός δυσκολίας της επικοινωνίας για λόγους που έχουν να κάνουν με τη φοβία του κορoνοϊού. Δηλαδή οι δικαστικές αποφάσεις αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες εφαρμογής. Επίσης όταν το παιδί βρίσκεται σε νησί (πχ Αίγινα) υπάρχουν προβλήματα επιβίβασης στο λιμάνι.

Το άλλο που έχουμε παρατηρήσει και μας το λένε πολλά μέλη μας είναι ότι πάνε μόνοι τους οι πατεράδες και κάνουν το τεστ για κορωνοϊό με δικά τους έξοδα για να μπορούν να το επιδείξουν στην πρώην σύζυγο» λέει ο κ. Καλαποθαράκος.

Ρεκόρ παραβιάσεων δικαστικών αποφάσεων

Αν και όπως αναφέρεται πολλά περιστατικά άρνησης επικοινωνίας συχνά δεν καταγράφονται, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης λαμβάνει καταγγελίες για παραβιάσεις δικαστικών αποφάσεων και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης.

Από το 2013 μέχρι και το 2019 ο αριθμός των καταγγελιών για παραβίαση επικοινωνίας διαζευγμένου με το παιδί του διπλασιάσθηκε σχεδόν και αυτές οι καταγγελίες αφορούν μόνο την Αττική. Συγκεκριμένα το 2019 οι σταθμοί της υπηρεσίας (100) που αφορά ομάδα Ζ και περιπολικά Αμέσου δράσεως κατέγραψαν 4.743 τηλεφωνικές κλήσεις για παραβίαση επικοινωνίας έναντι 4.576 το 2018.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2020 όπου συμπεριλαμβάνεται και η α’ περίοδος της καραντίνας κατέγραψαν 2.420 κάτι που δείχνει ότι ίσως το 2020 πάμε για νέο ρεκόρ. Σε έρευνα που κάνει διαχρονικά ο ΓΟΝ.ΙΣ αποκαλύπτεται ότι, το 93% των διαζυγίων οδηγούνται στην αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών η οποία δίνεται στη μητέρα.

Εκεί βρίσκεται, σύμφωνα με τον ΓΟΝ.ΙΣ, η αιτία του προβλήματος να βλέπουμε παραβίαση δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας γονέων με τα παιδιά τους. Το νέο ρεκόρ στις τηλεφωνικές κλήσεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης που καταγράφηκε το 2019 δείχνει ότι το πρόβλημα παραμένει με δεδομένο μάλιστα ότι για την υπόλοιπη Ελλάδα δεν γίνονται καταγραφές και ότι πολλοί γονείς, όπως σχολιάζει ο ΓΟΝ.ΙΣ δεν καλούν την αστυνομία ή δεν πάνε καν στην προκαθορισμένη επικοινωνία αφού βλέπουν ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στην αστυνομία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυξήθηκε το πρόβλημα αλλά ότι κάποιοι γονείς απαιτούν την εφαρμογή έστω της απόφασης και κάνουν τουλάχιστον μια καταγραφή για να μπορούν να αποδείξουν ότι πήγαν την ώρα και μέρα που προέβλεπε η απόφαση και δεν μπόρεσαν να τους δουν το παιδί και ότι αυτό δεν ήταν δική τους ευθύνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ