Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ο κύβος ερρίφθη: Ανακοινώθηκε η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών – Τι δήλωσε ο Κικίλιας – Ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες σε όσους δε συμμορφωθούν – BINTEO

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κικίλιας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο κύβος ερρίφθη: Ανακοινώθηκε η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών – Τι δήλωσε ο Κικίλιας – Ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες σε όσους δε συμμορφωθούν – BINTEO

Ο κύβος ερρίφθη καθώς η κυβέρνηση το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε την επίταξη των ιδιωτών γιατρών με σκοπό να ενισχυθεί το ΕΣΥ που είναι πλέον στα όρια του καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας στις ΜΕΘ, αλλά και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες COVID έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς φτάσαμε στην επιστράτευση: Έτοιμα τα φύλλα πορείας για 206 γιατρούς για έναν μήνα – 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την επίταξη

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών γιατρών, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια:

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κικίλιας.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το dikastiko.gr

Άκαρπη ήταν η συνάντηση το Σάββατο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι δεν δείχνουν προθυμία να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία. Εξέλιξη, που ενεργοποιεί όπως όλα δείχνουν το χαρτί της επιστράτευσής τους από την κυβέρνηση.

Τι σημαίνει στην πράξη; Ο νόμος είναι σαφής και ορίζει πως σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και μετά από απόφαση του πρωθυπουργού και ύστερα από εισήγηση του υπουργού στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η αντιμετώπιση της αιτίας που προκάλεσε την έκτακτη ανάγκη, κηρύσσεται γενική ή μερική πολιτική κινητοποίηση.

Βάσει των νομοθετικών διατάξεων – όπως είχε γράψει το dikastiko.gr με αφορμή την επίταξη ιδιωτικών κλινικών – με την πρωθυπουργική απόφαση «μπορεί να εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί ή οι γενικοί γραμματείς περιφερειών ή οι νομάρχες να προβαίνουν, με απόφασή τους, σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών».

Σε αντίθετη περίπτωση ορίζεται ρητά: «Όποιος καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή ακίνητο ή κινητό πράγμα κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού και είτε αρνείται να παραλάβει το σχετικό φύλλο επίταξης είτε αρνείται ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών».

Η έκκληση Κικίλια και τα αιτήματα των γιατρών

Σύμφωνα με την έκκληση που είχε απευθύνει ο κ. Κικίλιας, θα έπρεπε να βρεθούν 200 γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα που θα καλύψουν κενά του ΕΣΥ. Ωστόσο, περίπου 60 γιατροί προσφέρθηκαν. Στη διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών γιατρών, βρίσκονται αιτήματα των τελευταίων τα οποία δεν κρίνουν πως δεν έχουν ικανοποιηθεί.

«Η πολιτική επιστράτευση αποτελεί πλέον μονόδρομο για την κυβέρνηση», υποστηρίζουν μετά τα νέα δεδομένα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενώ σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει ζητήσει συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» σημείωσε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας, επισκεπτόμενος το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Τι λένε οι ιδιώτες γιατροί

Στον αντίποδα οι ιδιώτες γιατροί ισχυρίζονται πως θα αναγκαστούν να κλείσουν το ιατρείο τους και θα χάσουν έσοδα. «Εργάζονται, για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Στην περίπτωση που υποχρεωθούν σε οκτάωρη καθημερινή απασχόληση σε ένα νοσοκομείο, που απέχει σημαντικά από την έδρα τους, θα αναγκαστούν να κλείσουν το ιατρείο. Με δεδομένο το ότι όλες οι δομές Υγείας εντάσσονται σε μία Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), είναι σαφές πως ένας γιατρός από την Αττική μπορεί να μετακινηθεί σε οποιαδήποτε πόλη.

«Οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, από την πρώτη στιγμή της επιδημίας», λέει στο Iatronet ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου και προσθέτει: «Από το πρώτο κύμα, ήταν εκείνοι που συγκρατούσαν τον κόσμο να μην πάει στα νοσοκομεία. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας αποτελεί την πρώτη γραμμή του συστήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, από τα 3.000 έως 3.500 νέα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά, ελάχιστα εντοπίζονται στα νοσοκομεία. Τα περισσότερα παραμένουν στο σπίτι και βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τον γιατρό τους.

«Αφαιρώντας γιατρούς από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αποδυναμώνουμε το οχυρό. Πού θα απευθυνθούν οι ασθενείς όταν οι γιατροί θα έχουν πάει στα νοσοκομεία; Πού θα τούς βρούν;», αναρωτιέται.

Η συνάντηση με τον Κ. Τσιάρα

Σειρά συναντήσεων με υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο είχαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου, προκειμένου να θέσουν σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον ιατρικό κλάδο.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ συναντήθηκαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα στον οποίο έθεσαν το ζήτημα της αστικής ευθύνης των ιατρών αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν, ώστε οι ιατροί που αντιμετωπίζουν περιστατικά covid -19 να έχουν νομική ασυλία, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης συμφώνησε να δημιουργηθεί μία κοινή επιτροπή με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) προκειμένου να μελετηθεί το ζήτημα της ιατρικής επιπλοκής και της ιατρικής αμέλειας, ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Για τα οικονομικά κίνητρα, αναφέρει πως οι γιατροί δεν τα αντιμετωπίζουν καθόλου ή τα αντιμετωπίζουν τελευταία: «Ζητούμε να καλυφθούν οι γιατροί για αστική ευθύνη. Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ασθενής κατά γιατρού, να δικαιωθεί και στη συνέχεια το νοσοκομείο να ζητήσει από τον γιατρό το ποσό που τού έχει δώσει ως αποζημίωση ή και περισσότερα χρήματα. Να μπει, τελικά, μέσα ο γιατρός του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος συνέβαλε στη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου».

Τη «χρυσή τομή» αναζητεί ο Γ. Πατούλης

Έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας συγκαλεί για το πρωΐ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«Καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί το κρίσιμο αυτό διάστημα έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους και στηρίζοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία. Με ενότητα και ομοψυχία θα δώσουμε τη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα», τονίζει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ/ΑΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ