Ο Mr. Bitcoin στέλνει στο Δικαστήριο Κακοδικιών πρώην και νυν στελέχη του ΣτΕ – Ανάμεσά τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Το απόγευμα της Τρίτης εκδικάζεται η αγωγή κακοδικίας του Αλεξάντερ Βίννικ, του αποκαλούμενου ως Mr. Bitcoin ο οποίος με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκδόθηκε στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2020.

NEWSROOM
Ο Mr. Bitcoin στέλνει στο Δικαστήριο Κακοδικιών πρώην και νυν στελέχη του ΣτΕ – Ανάμεσά τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Υπήρξε «μήλο της έριδος» καθώς τρεις χώρες – Γαλλία, ΗΠΑ και η γενέτειρά του Ρωσία – διεκδικούσαν την έκδοσή του από την Ελλάδα. Πριν από ενάμισι περίπου χρόνο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάνθηκε πως ο Αλεξάντερ Βίννικ, αποκαλούμενος και ως Mr Bitcoin θα εκδοθεί καταρχάς στη Γαλλία.

Απέρριψε συγκεκριμένα το αίτημα του να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, να εκδοθεί πρώτα στη Γαλλία, μετά στις ΗΠΑ και τελευταία στη χώρα του τη Ρωσία.

Σήμερα, ο Αλεξάντερ Βίννικ επανέρχεται, ασκώντας αγωγή κακοδικίας κατά της πρώην Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας), Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του επίσης πρώην Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανασίου Ράντου και 28 ακόμη μελών του Συμβουλίου Επικρατείας

Στην αγωγή γίνεται λόγος για «σκανδαλώδη διαδικασία με την οποία ο ενάγων Αλεξάντερ Βίννικ παραδόθηκε στη Γαλλία τον Ιανουάριο 2020, με προσωπική παρέμβαση της Αικ. Σακελλαροπούλου, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση του ονόματός της ως προτεινόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας, και με σύμπραξη των υπολοίπων εναγομένων, σε χρόνο κατά τον οποίο η αρμόδια σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δια της Προέδρου του Δ’ Τμήματος, είχε χορηγήσει στον ενάγοντα προσωρινή δικαστική προστασία και είχε διατάξει την αναστολή της έκδοσής του σε Γαλλία και ΗΠΑ».

Όπως αναφέρεται πρόκειται «για μία πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, με ανάγλυφη την διαπλοκή εξουσιών και την βαριά παραβίαση των δικαστικών καθηκόντων εκείνων που από το Σύνταγμα έχουν ορισθεί ως θεματοφύλακες ενός από τα πιο ιερά δικαιώματα του ανθρώπου, του δικαιώματος στη δικαστική προστασία. Θύμα τους, ένας άνθρωπος, ο Αλεξάντερ Βίννικ, που, ενώ ήδη έχει πια αθωωθεί για την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών για τις οποίες παραδόθηκε στη Γαλλία (απαλλάχθηκε ομόφωνα για 19 από τις 20 κατηγορίες) και εκκρεμεί έφεσή του στη μικρή ποινή που του επιβλήθηκε για 1 μόνον από τα 20 αρχικά αδικήματα, υφίσταται ένα ιδιότυπο καθεστώς φυσικής εξόντωσης και ψυχικής εξουθένωσης: κρατούμενος σε απομόνωση, δεν έχει δει εδώ και 4 χρόνια τα μικρά παιδιά του (σήμερα 7 και 10 ετών), ενώ η σύζυγός του, που πάλευε επί 3 χρόνια με καρκίνο στον εγκέφαλο, απεβίωσε πριν από 6 μήνες, σε ηλικία μόλις 34 χρονών, χωρίς να μπορέσει ο Αλεξάντερ να την αποχαιρετήσει και χωρίς να μπορεί να συμπαρασταθεί στα μικρά παιδιά του, που μεγαλώνουν πλέον μόνα τους, χωρίς μητέρα αλλά ούτε και πατέρα».

Την υπερασπιστική αυτή γραμμή του Αλεξάντερ Βίννικ θα εκπροσωπήσουν ενώπιον του Δικαστηρίου Κακοδικιών, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία υπογράφει και την αγωγή κακοδικίας.

Τι αναφέρεται στην αγωγή

«Διέπραξαν εις βάρος μου κακοδικία, κατά τα ειδικότερα ιστορούμενα στην παρούσα, καταχρώμενοι την δικαστική τους εξουσία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και το Νόμο και παραβαίνοντας τα δικαστικά τους καθήκοντα. Κατά τον τρόπο αυτό, μου αποστέρησαν το δικαίωμά μου να κριθεί η υπόθεσή μου από Ανεξάρτητο και Αμερόληπτο Δικαστήριο, το δικαίωμά μου να ακουσθώ με ίσους όρους όπως κάθε διάδικος ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, με κατέστησαν έρμαιο πολιτικών και διεθνών σκοπιμοτήτων, άνθρωπο στερούμενο δικαιωμάτων και θύμα διαδικασιών οι οποίες, μολονότι δεν πληρούσαν τους όρους της νομιμότητας και του Συντάγματος, ωστόσο εκτελέσθηκαν εις βάρος μου, με την κυνική και σκόπιμη αποστέρησή μου από το δικαίωμά μου να ακουσθώ και να τύχω δίκαιης δίκης» τονίζει ο Αλεξάντερ Βίννικ.

«Επί των ανωτέρω ενδίκων ενεργειών μου, μολονότι μου χορηγήθηκε αρχικώς προσωρινή δικαστική προστασία, δια της από 23/12/2019 Προσωρινής Διαταγής της κας Προέδρου του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μία ημέρα μετά την παροχή αυτής της δικαστικής προστασίας και, ειδικότερα, την 24/12/2019, σημειώθηκε η κυνική και με προφανή πολιτική σκοπιμότητα παρέμβαση της πρώτης εναγομένης, τότε Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (σ.σ. της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας), με σκοπό να αρθεί η χορηγηθείσα δικαστική προστασία αυτή και να παραδοθώ στην εξουσία τρίτης χώρας, της Γαλλίας, χωρίς να εξετασθούν με βάση τις αρχές της δίκαιης δίκης οι προσφυγές και αιτιάσεις μου» προσθέτει.

«Δια της παρεμβάσεως αυτής της πρώτης εναγομένης, αφαιρέθηκε η δικογραφία από τον φυσικό μου δικαστή, δηλαδή το αρμόδιο και επιληφθέν Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου η υπόθεσή μου είχε προσδιορισθεί για την δικάσιμο της 24/3/2020, με σχετική πράξη της Προέδρου του Τμήματος, εκδοθείσα την 23/12/2020, είχαν δε επιδοθεί στον αντίδικο Υπουργό Δικαιοσύνης και τα σχετικά δικόγραφα και κλητεύσεις και είχαν ήδη προσκομισθεί οι εκθέσεις επιδόσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας» αναφέρεται.

Και καταλήγει: «Κατά τον τρόπο αυτό και σε σημείο κατά το οποίο απολάμβανα νομίμως χορηγηθείσης δικαστικής προστασίας, ενώ είχα στη διάθεσή μου ένα τρίμηνο για την προετοιμασία της εκπροσώπησής μου και την ανάπτυξη των λόγων για τους οποίους θα έπρεπε να ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση περί Εκδόσεώς μου, η πρώτη εναγόμενη παρενέβη προς άρση αυτής της χορηγηθείσης προστασίας και προς βλάβη μου, καθώς και προς κατάργηση του αναγκαίου χρόνου προετοιμασίας της υποθέσεώς μου, που, με μια κίνηση, συρρικνώθηκε από τους αρχικώς ορισθέντες 3 μήνες σε 8 εργάσιμες ημέρες εν μέσω διακοπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς».

Γιατί είχε κατηγορηθεί

Όπως έγραφε το dikastiko.gr η σύλληψη του Βίννικ φέρεται να έγινε κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Οι ελληνικές αρχές κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον 38χρονο Ρώσο στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής αλλά μπόρεσαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να επέμβουν τη στιγμή που ο άνδρας ήταν συνδεδεμένος μέσω του κινητού του με το σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, btc-e, η οποία είναι δική του, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές. Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,

β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,

γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

Ο 40χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin». Μάλιστα της σύλληψής του ακολούθησε ένα διπλωματικό θρίλερ άνευ προηγουμένου που έφτασε μέχρι τα υψηλότερα κλιμάκια, πολλές φορές μέσα σε αυτά τα χρόνια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr