Ο νέος Δικαστικός Χάρτης στον Άρειο Πάγο: Ξεδιπλώνει τα… χαρτιά του το υπουργείο Δικαιοσύνης
Συνάντηση με την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα έχει στις 13.30 σήμερα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ι. Μπούγας. Στόχος η ενημέρωση της Προέδρου Ι. Κλάπα και της Εισαγγελέως Γ. Αδειλίνη.
Στάση αναμονής τηρούν οι δικαστικοί λειτουργοί ενόψει των προθέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς τις αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας, με τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα να φέρεται να «ξεδιπλώνει» κάποιους από τους σχεδιασμούς κατά τη συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 στις 13.30 μ.μ, στον Άρειο Πάγο με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κυρία Ιωάννα Κλάπα και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Γεωργία Αδειλίνη.
Σκοπός της συνάντησης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, είναι «η ενημέρωση της Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το νέο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας».
Νέος Δικαστικός Χάρτης: Επί ποδός οι δικαστικοί λειτουργοί
Όπως πάντως έγραψε το dikastiko.gr επί ποδός βρίσκονται οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι διατυπώνουν είτε μεμονωμένα από διάφορες περιφερειακές ενώσεις τις ενστάσεις τους για την πρόταση της ΕνΔΕ περί κατάργησης 50 Ειρηνοδικείων, είτε στρέφονται με πυρ ομαδόν στην πρόθεση της κυβέρνησης για ενοποίηση Ειρηνοδικείων με Πρωτοδικεία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), η απάντηση για το νέο δικαστικό χάρτη αναμένεται να δοθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου με τη συνεισφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης θα υποβάλλει πόρισμα κατόπιν της συγκέντρωσης και επεξεργασίας στοιχείων.
Επ’ αυτού όπως σημείωνε η ΕνΔΕ «θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και φυσικά η Ένωσή μας». Όπως ανέφερε το Δ.Σ. της ΕνΔΕ «οι εργασίες της άνω ομάδας θα συνεχισθούν και το μήνα Νοέμβρη, οπότε περί τα τέλη του μηνός θα παραδοθεί το συμφωνηθέν έργο από τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα ακολουθήσει το πόρισμα της ομάδας αυτής, το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα».
Το «όχι» στην πρόταση Φλωρίδη
Οι δικαστές πάντως έχουν απαντήσει με μια ξεκάθαρη άρνηση στην εξαγγελθείσα πρόθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, για ενεργοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου που αφορά στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, δηλαδή των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία της χώρας, με την συνολική ένταξη των πρώτων στο οργανόγραμμα των Πρωτοδικείων μέσω ενός συστήματος αξιολόγησης.
Οι δικαστικοί λειτουργοί δηλώνουν αντίθετοι με την ενοποίηση “διότι θα επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης ενώ, ταυτόχρονα, θα προκληθούν προβλήματα στην υπηρεσιακή κατάσταση των ήδη υπηρετούντων Δικαστών Πρώτου βαθμού (π.χ. επετηρίδα, Δικαστές πρώτου βαθμού δύο κατηγοριών κλπ.)”.
Οι αντιδράσεις για κατάργηση Ειρηνοδικείων – Η πρόταση ΕνΔΕ
Σημειώνεται πως την κατάργηση 50 περιφερειακών Ειρηνοδικείων, με την μεταφορά των υπηρετούντων εκεί σε πολυδύναμα δικαστήρια που θα σχηματιστούν στις έδρες των Πρωτοδικείων και μεταφορά δικαστηριακής ύλης (υποθέσεων) από τα Πρωτοδικεία σε αυτά, είχε προτείνει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων.
Με βάση μελέτη, η οποία συντάχθηκε έχοντας ως υπόστρωμα τα στατιστικά στοιχεία που απέστειλαν τα ίδια τα Ειρηνοδικεία στην Ένωση, η μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση, υπό την εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη, ενόψει των επερχόμενων αλλαγών στο δικαστικό χάρτη που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει ουσιαστικά μείωση των ειρηνοδικείων με χαμηλή πλέον απασχόληση σε υποθέσεις και δημιουργία ενισχυμένων δικαστικών δομών με περισσότερους ειρηνοδίκες και υποθέσεις που θα αφαιρεθούν και από τα Πρωτοδικεία. Μετά την έκθεση, όμως, άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις
Νέος Δικαστικός Χάρτης: “Μεγάλη πρόκληση” λέει ο Ι. Μπούγας
Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου αποτελεί η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, αλλά και η διάθεση κονδυλίων που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ για νέες κτιριακές υποδομές για τις ανάγκες της ελληνικής Δικαιοσύνης, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτό είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του ο κ. Μπούγας κατά την οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη πρόκληση, «η οποία οδηγεί στον εξορθολογισμό του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί σήμερα στη Δικαιοσύνη αλλά και την ορθολογικότερη κατανομή των υποθέσεων μεταξύ των δικαστηρίων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέλος Νοεμβρίου η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το νέο δικαστικό χάρτη και τα Ειρηνοδικεία – Επί ποδός οι δικαστές Ι. Μπούγας, υφυπουργός Δικαιοσύνης: “Αυστηροποποίηση της αναστολής ποινής για τη μικρομεσαία εγκληματικότητα” Γ. Φλωρίδης: Σχέδιο ενοποίησης Ειρηνοδικείων με Πρωτοδικεία- Πως θα αξιολογηθούν οι δικαστές, πότε θα είναι έτοιμο να ολοκληρωθεί Ι. Μπούγας: “Δεν μπορούμε να δούμε καμία κοινωνική τάξη αποκομμένη από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δημοσιονομική ευταξία” Ι. Μπούγας: “Τομή η καθιέρωση της Δικαστικής Αστυνομίας – Αποδεσμεύονται 2.500 αστυνομικοί για να ασκούν τα αμιγή καθήκοντά τους”Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr