Ο “πόλεμος” της Χαλκίδας: Οι αναβολές δικών και ο διαχωρισμός “παλιών” και “νεομετατεθέντων” δικαστών και εισαγγελέων

Ενώ η κυβέρνηση μελετά να βάλει πλαφόν στις πολλαπλές αναβολές ποινικών δικών, οι δικηγόροι της Χαλκίδας έκαναν διήμερη αποχή γιατί απορρίπτονται αιτήματα αναβολών μιλώντας για “νεομετατεθέντες” δικαστές και εισαγγελείς. Σφοδρή αντίδραση των δικαστικών ενώσεων που μιλούν για “αυθαίρετη και ανεδαφική εκτίμηση”.

NEWSROOM
Ο “πόλεμος” της Χαλκίδας: Οι αναβολές δικών και ο διαχωρισμός “παλιών” και “νεομετατεθέντων” δικαστών και εισαγγελέων

Ο “πόλεμος” της Χαλκίδας ή η κήρυξη “πολέμου” για τις αναβολές δικών; Προφανώς βρισκόμαστε πλέον μπροστά και στα δυο φαινόμενα αφού την ώρα που διαφαίνεται η κυβερνητική βούληση να θέσει πλαφόν στις πολλαπλές αναβολές στις ποινικές δίκες, ρίχνοντας προφανώς το βάρος στους δικαστές να εφαρμόζουν αυστηρά κριτήρια, οι δικηγόροι της Χαλκίδας προχώρησαν σε διήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους για αυτό ακριβώς το θέμα: Γιατί όπως λένε “συνεχίζει να απαντάται η νεοπαγής άποψη συγκεκριμένων νεομετατεθέντων Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών με την οποία ευθέως αμφισβητείται η ειλικρίνεια του συνηγόρου και το τεκμήριο αληθείας των ισχυρισμών του αναφορικά με κωλύματα που αφορούν αποκλειστικά το πρόσωπό του, απαξιώνοντας προκλητικά το θεσμικό του ρόλο και φαλκιδεύοντας τα δικαιώματα του ίδιου του κατηγορουμένου τον οποίο προασπίζεται”.

Αναβολές

Δηλαδή οι δικηγόροι της Χαλκίδας θεωρούν πως δικαστές και εισαγγελείς, που μετατέθηκαν το τελευταίο διάστημα στα τοπικά δικαστήρια, είναι “δύσκολοι” στην χορήγηση αναβολών για κωλύματα δικηγόρων υπεράσπισης : “ Αποκορύφωμα δε των εν λόγω φαινομένων ήταν πρόσφατα να απορριφθεί κατά πλειοψηφία από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, υποβληθέν αίτημα αναβολής κατ΄αρ. 349 ΚΠΔ λόγω κωλύματος συναδέλφων– συνηγόρων των κατηγορουμένων της εν λόγω δίκης, αν και αφενός ο ένας εκ των συναδέλφων νοσούσε με κορονοϊό κατόπιν διαγνωστικού τεστ που είχε διενεργηθεί προ δύο ημερών από την συγκεκριμένη δίκη, το οποίο και προσκομίσθηκε στην έδρα, με την αιτιολογία της εισαγγελικής πρότασης να συνίσταται στο ότι έχουν διαδράμει τρεις ημέρες από την διαπίστωση της νόσησης και ότι δεν προσκομίσθηκε επιπλέον ιατρική βεβαίωση, με συνέπεια να θεωρείται ότι ο συνήγορος ήταν σε θέση να προσέλθει στο δικαστήριο (!!!!) κατά παράβαση των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων, αφετέρου δε στην ίδια δίκη απορρίφθηκε και το σχετικό αίτημα του έτερου συναδέλφου συνηγόρου υπεράσπισης, παρόλο που προσκομίσθηκε βεβαίωση δικαστηρίου των Αθηνών περί διακοπής δικασίμου για την εν λόγω ημέρα διά της οποίας και αποδεικνυόταν άνευ ετέρου ότι ο συνάδελφος ασκούσε το ενώπιον Δικαστηρίου εκτός της περιφέρειάς μας (!!!)”.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣΧαλκίδας

Αντίδραση και μέτρα

Όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr ο προσανατολισμός του Υπουργείου είναι να νομοθετήσει “πλαφόν” στις αναβολές , δηλαδή να επιτρέπονται έως 1 φορά για κάθε διάδικο (υπεράσπιση,πολιτική) , δηλαδή ουσιαστικά δυο αναβολές και αυτές για συγκεκριμένους λόγους. Οσον αφορά τις διακοπές που ζητούν οι δικηγόροι γιατί συμμετέχουν σε άλλες δίκες και εκεί φαίνεται να υπάρχει η σκέψη επιβολής πλαφόν. Άποψη που δεν δείχνει να απέχει πολύ από τη θέση των δικαστών (ήδη ισχύει μια αναβολή στις πολιτικές δίκες) αλλά – με βάση τα διδάγματα του παρελθόντος- πιθανόν δε θα γίνει δεκτή με ευαρέσκεια απο τους δικηγόρους. Η στάση πάντως του ΔΣ Χαλκίδας, προκάλεσε αντιδράσεις απο τις δικαστικές Ενώσεις, κυρίως στο επίπεδο που οι δικηγόροι διαχώρισαν επι της ουσίας τους δικαστές σε “νεομετατεθέντες” και μη.

Το δεύτερο σημείο αντίδρασης είναι η αποστροφή πως “…οι αποφάσεις περί αναβολής, όπως όλες οι δικαστικές αποφάσεις, αποτελούν αυτοτελή δικαιοδοτική κρίση, που προϋποθέτει ορισμένο αίτημα και απόδειξη της βασιμότητάς του, προκειμένου το Δικαστήριο να αποφανθεί. Συνεπώς απόψεις περί ύπαρξης τεκμηρίων αποδοχής των λόγων αναβολής, στη βάση της δικηγορικής ιδιότητας, είναι πρωτοφανείς, αντίθετες με το νόμο και ταυτόχρονα αποτελούν πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας”.

Το τρίτο σημείο πως “οι παρελκυστικές και αδικαιολόγητες αναβολές των ποινικών δικών, συνιστούν σημαντικό παράγοντα καθυστέρησης απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας”.

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας

“…O Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας ανακοίνωσε την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την 21η και 22η Φεβρουαρίου 2022 διατυπώνοντας τη θέση ότι οι «νεομετατεθέντες» Δικαστικοί και Εισαγγελικοί λειτουργοί που υπηρετούν στη Χαλκίδα, δεν αποδέχονται ως «τεκμήριο» κάθε ισχυρισμό των μελών του Συλλόγου περί κωλύματος στο πρόσωπό τους. Η Ένωση απέστειλε στο Σύλλογο και στις 22-11-2021 επιστολή όταν διατυπώθηκαν όμοιες θέσεις με αφορμή άλλη περίπτωση. Αρχικά θεωρούμε εντελώς λανθασμένο και αυθαίρετο τον διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών με βάση κριτήρια όπως ο χρόνος μετάθεσής τους σε συγκεκριμένο Δικαστήριο. Αφετέρου οι ίδιοι νόμοι και η ίδια δικονομία ισχύει για όλους τους πολίτες, δικαστές και δικηγόρους σε όλη την Επικράτεια. Οι αποφάσεις περί αναβολής, όπως όλες οι δικαστικές αποφάσεις, αποτελούν αυτοτελή δικαιοδοτική κρίση, που προϋποθέτει ορισμένο αίτημα και απόδειξη της βασιμότητάς του, προκειμένου το Δικαστήριο να αποφανθεί. Συνεπώς απόψεις περί ύπαρξης τεκμηρίων αποδοχής των λόγων αναβολής, στη βάση της δικηγορικής ιδιότητας, είναι πρωτοφανείς, αντίθετες με το νόμο και ταυτόχρονα αποτελούν πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Οι Δικαστές και Εισαγγελείς έχοντας επίγνωση των δυσχερειών του δικηγορικού επαγγέλματος επιδεικνύουν την ενδεδειγμένη σε κάθε περίπτωση κατανόηση, είναι όμως απαράδεκτο να αξιώνεται με πρόδηλο τρόπο η ουσιαστική αναίρεση της δικαιοδοτικής τους εξουσίας”.

ende

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: “Παράγοντας καθυστέρησης”

“…Με αφορμή την αποχή των δικηγόρων Χαλκίδας από τα καθήκοντα τους στις δίκες στα πλημμελειοδικεία, με την αιτιολογία ότι η απόρριψη αιτημάτων αναβολής, για κώλυμα στο πρόσωπο τους , συνιστά απαξίωση και προσβολή για τους ίδιους, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι οι παρελκυστικές και αδικαιολόγητες αναβολές των ποινικών δικών, συνιστούν σημαντικό παράγοντα καθυστέρησης απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, σε κάθε δε περίπτωση για την αποδοχή ή απόρριψη τέτοιων αιτημάτων απαιτείται η ύπαρξη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης των αποφάσεων.

Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί εκφέρουν τη δικαστική τους κρίση λαμβάνοντας υπόψη τους το νόμο, διασφαλίζοντας μεν τη μη περιστολή των δικαιωμάτων των διαδίκων, σταθμίζοντας δε την πρόκληση τεχνητής καθυστέρησης, που ενίοτε αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υπερασπιστικής στρατηγικής και μεθόδευσης, η δε ορθότητα της εκφερόμενης δικαστικής κρίσης επιδέχεται κριτικής, όμως η ευθεία και συλλήβδην αμφισβήτηση των προθέσεων των λειτουργών της δικαιοσύνης, ως δήθεν απαξιωτικών για το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, απέχουν από την πραγματικότητα και αποτελούν αυθαίρετη και ανεδαφική εκτίμηση, που καλλιεργεί την εμπέδωση αρνητικής εικόνας για τη δικαιοσύνη.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για το γεγονός ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας, δια των εκπροσώπων του , επιχειρεί να αφαιρέσει από τη δικαιοδοτική εξουσία του δικαστηρίου, το ζήτημα της πλήρους εκτίμησης των πραγματικών δεδομένων που υπαγορεύουν τη χορήγηση αναβολής ή μη, παραγνωρίζοντας τις ειδικές περιστάσεις και τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε υπόθεσης, που μόνο το δικαστήριο μπορεί να εκτιμήσει”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr